Yasemin Fatih Amato

Bebeğiniz için de nemlendiriciler çok önemli…

bebek

Geçen hafta nemlendiricilerin özelliklerini sizlere anlatmaya çalışmıştım. Bu hafta nemlendiriciler ile ilgili konuyu ailemizin çekirdek üyesi bebeklerimize getireceğim. “Neden bebek ciltleri özeldir? Nasıl krem, losyon seçilmeli, neler üzerinde durmak faydalıdır?” gibi konulara değineceğiz.

Bebeklerde görülen cilt sorunları nelerdir?

Cilt soyulması: Bu durum bebeğin ana rahmindeyken üzerini örten tabakanın doğduktan sonra atılmasıyla oluşan bir durumdur. 1-2 hafta içerisinde bu problem ortadan kalkar. Bebekler bu dönemde hafifçe ve derisi tahriş edilmeden yıkanmalıdır.

Cilt kuruluğu: Bebek tenlerinin daha az yağ üretmesi ana sebebtir. Zaman içinde vücudun normal seviyelere dönmesi bu durumu ortadan kaldırır. Kuruluk, dış etkenlere çok bağlıdır. Bebeklerinizin kıyafetlerini özel deterjanlarla yıkayınız. Seçilen kıyafetlerin yüzde yüz pamuklu olmasına özem gösterin.

Toksik kitler: Güneş nedeniyle oluşan kızarıklar, kabartılara neden olur. Tedavi edilmelerine gerek yoktur, kendiliğinden sönerler.

Milia: Yüz ve deride minik kabarcıklar şeklinde kendini belli ederler. Bunlar içleri keratinle dolu şişiklerdir. Zamanla kendiliğinden yok olurlar.

Doğum akneleri: Genelde sizden geçen gebelik hormonlarından kaynaklıdır. Yanaklardan başlar ve yüzde yayılır. Kısa sürmesi doğal seyirlerinden kaynaklıdır. Tedavisinde antibiyotik ve bazı lezyonlar kullanılır.

Bebeğiniz için nasıl bir nemlendirici kullanmalısınız?

Bebeğinizin öncelikle banyosuna dikkat etmelisiniz. Kesinlikle ılık suyla yıkamalı ve göbek bağı düşene kadar su seviyesini göbeğinin altında tutmalısınız. Kullanacağınız sabunun PH değeri nötr olmalı ve katkı maddesi içermemelidir. Bebeğin saçlı derisi haftada bir veya iki kez gözleri yakmayan bebek şampuanlarıyla yıkanmalıdır. Yıkandıktan sonra sabun artığının kalmamasına dikkat edilmelidir. Banyo bitiminde nemlendiricilerin sürülmesi gerekir. Sürülen nemlendiricilerde katkı maddesi olmaması, kokusuz ve parfümsüz olmasına dikkat etmelisiniz. Yulaf özlü nemlendiricler alerji yapmaması nedeniyle bizim tavsiyemiz olacaktır. Bebeğinizin hafif ıslak tenine bu nemlendiriciyi uygulayarak daha sonra kıyafetlerini giydirebilirsiniz.

Bazı püf noktaları:

– Sorbolene ya da aqueous kremi gibi nemlendirici bir ürününün az miktarda sürülmesi bebeğin cildi için yararlıdır.

– Soğuk havada cilt kuruyabilir, bu nedenle günde iki ya da üç defa nemlendirici sürülmelidir.

– Bebeklerin ciltleri, kimyasal maddeleri yetişkinlerinkinden daha fazla emer, bunu unutmayın.

– Bebeğinizin cildine sürülen ürün sayısını az miktarda tutunuz.

Bebeğinizin çevreye alışması için bazı basit önlemleri alabilirsiniz:

– Çoğu kez gereken tek şey bebeğinizin vücudunu ılık suyla yıkamaktır. Sabun, cildin kurumasına neden olabilir.

– Bebeğinizin banyosuna az miktarda parfümsüz banyo yağı ilave edilmesi cildin yumuşaklığını koruyacaktır.

– Cildin doğal yağını aldığından, banyo köpüğü kullanmaktan kaçınınız.

– Antibakteriyel ya da parfümlü sabunlar gereksizdir ve kullanmaktan kaçınılması gerekir.

– Bebeğin cildinin kuru ya da egzamalı olması durumunda, sabun kullanmaktan tamamen kaçınmak ve nemlendirici ürünleri düzenli olarak kullanmanın yanı sıra, banyoda da kullanmak önemlidir.

– Cildin genellikle kuru olması halinde, günde birkaç kez, özellikle banyodan sonra nemlendirici sürmek gerekebilir.

– Güneşli havada ince giysiler giydirme, şapka takma, çocuk arabasına gölgelik takma dışarıda gölgede durma güneşin morötesi ışınlarına (UV) karşı en iyi korunma yöntemleridir.

– Bebeğiniz için, hafif bir losyon ağır bir kremden daha yararlıdır. Çocuğun derisinin çok kuru olması durumunda, krem losyondan daha etkili olacaktır.

Nemlendiricileri hastalarımıza, arkadaşlarımıza ve çocuklarımıza önerirken üzerinde durduğumuz konu içlerindeki yabancı maddelerin az olması ve doğala yakın maddelerden oluşmasıdır. Özellikle siz bebekli anneler çocuklarınızın cildini kurutacak sabunlardan ve içeriğini bilmediğiniz nemlendiricilerden uzak durmalısınız.

Doğru ve içeriği bilinen nemlendiricler sizin cildinize katkı sağladığı gibi çocuğunuzun da cildine fayda sağlayacaktır. İş bilgili bir birey ve uygulamayı bilen anne olmakta yatmaktadır.

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.