Yasemin Fatih Amato

Cildinizi Güneşten Koruyun

güneş

Cilt kanserleri hakkında o kadar çok bilgi ortalıkta dolaşıyor ki adeta sizler bu bilgi kirliliği içinde olayın önemini kavrayamıyorsunuz. Ya da tam tersi önemsizleştiriyorsunuz. Bu olay basit önlemler ile sizden uzak durabilir. Eğer cildinizi güneşten korumak istiyorsanız size birazdan yazacağım küçük ipuçlarını uygulayabilirsiniz. Bu sayede cildinizde meydana gelecek cilt kanserlerini önleyebilir üzerine kırışıklıklardan kurtulabilirsiniz.

Güneşe Az Maruz Kalın

Güneş yanıklarından uzak durmanın en kesin çözümü güneş ışınlarına özellikle yaz aylarında az maruz kalmakta yatmaktadır. Özellikle sabah saat 10.00’dan, öğleden sonra 16.00’a kadar geçen süre zarfında doğrudan güneş ile mecbur kalmadıkça karşılaşılmamalıdır. Bir yerden bir yere yürümek zorundaysanız ya da birilerini beklemek için dışardaysanız mümkün olduğunca ev, ağaç vb gölgelikleri değerlendirin. Kısacası ultraviyole ışınlarına az maruz kalmalısınız. Bunun için size yardımcı olacak bir uygulamayı anlatabilirim. Eğer kısa bir gölge bulduysanız buradaki UV oranı yüksek demektir. Tam aksine geniş bir gölgelik alan bulursanız buradaki UV oranı düşük olacaktır.
Güneş ışığından koruyucu bir giysiler sizi güneş ışığının zararlı etkilerinden koruyabilir.

Şapka: Başınıza taktığınız şapka, başınızdan en az 10 cm geniş olmalıdır. Bu sayede boynunuz, kulaklarınız, gözleriniz, kafanız bu alan içinde kalacak ve koruma etkili olacaktır.
Gözlük: UV ışınlarını azaltmak amcıyla tasarlanmış güneş gözlükleri,
Kıyafet: Vücudunuzu sıkı sıkıya saran değil gevşek, kolları ve bacakları kapsayan aksine sıkı dokunmuş giysiler işinize yarayacaktır.

Çocuklarınızı Nasıl Güneşten Koruyabilirsiniz?

Daha bebekken başlayan süreç çocuklarınızın ileride karşılaşabileceği sorunları azaltma yolunda önemlidir. Özellikle çocuklar dışarda oyun oynamayı sever. Bir de bu alan  plajsa, sizin için onları kontrol etmek ve engellemeye çalışmak oldukça zor olacaktır. Burada önemli olan onları oyun süresi dışında kontrol edebilmektedir. Çünkü çocularınızın 18 yaşına kadar geçireceği zaman önemlidir.

-Bebeğinizi ilk 6 ay boyunca kesinlikle doğrudan güneşe maruz bırakmayın. Eğer güneş kremine ihityaç duyarsanız küçük miktarlar halinde ellerine, sırtına sürebilirsiniz.

-Çocuğunuza güneşten korunmanın yollarını öğretin. Sabah 10.00, öğleden sonra 16.00 saatlari arasında güneşten uzak tutun.
Güneş faktörü(SBF) yüksek kremler kullanın. Bebekler ve çocukların ciltleri hassas olduğu için 15 ve üzeri koruma faktörünün tercih etmeye çalışın.

-Giysiler vücudunun her yerini mümkün olduğu şekilde kaplamalıdır. Geniş kenarlı şapkalar ve güneş gözlüğü ile dışarı çıkmalıdır. Biz 1 yaşındaki çocuklarada UV ışınlarından korunmaları için güneş gözlüğünü önermekteyiz.

– En önemlisi onunla sürekli konuşun. Cildini güneşin zararlarından koruması için gerekli ufak ipuçlarını öğretin.

Hem çocuğunuz için hem sizin için yukarıda verilen küçük ipuçlarını yapamayacağınız bir ortamda bulunuyorsanız en büyük önlem güneş kremi olacaktır.

Peki Kullanılacak Güneş Kremlerinde Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

– Güneşten koruma faktörü (SBF) en az 15 veya daha yüksek olan kremleri tercih edin. Geniş spektrumlu kremlerden yana tercihinizi kullanın. Geniş derken ultraviyole A ve B (UVA, AVB) ışınlarından koruyacak olanları tercih etmeniz yararınıza olacaktır. Bunun dışında takviye olarak losyonlar, jeller ve merhemler de kullanabilirsiniz.

– Güneşe çıkmadan 30 dakika önce, güneş kreminizi sürmeniz gerekmektedir.

– Burun, kulak, boyun, kafa derisi, dudaklar dahil olmak üzere güneşe maruz kalacak bütün açık cilt alanı kremlenmelidir. Kremi vücudunuza uygularken üzerinde yazan şekilde uygulayın. Çoğu güneş kremi doğru şekilde uygulanamamaktadır. En uygun miktar yetişkinler için 1 oz (30 ml) olanıdır ve tüm vücuda uygulanmalıdır.

– Güneşlenme ve yüzme sonrası terleme ile güneş kremi etkisini kaybeder. Bu durumda güneş kremi en az 2-3 saat içerisinde tekrarlanmalıdır.

– Dudaklarınızda güneşten kaynaklı uçuklar olmaması için SBF 15 ve üzeri dudak kremi kullanınız.
– Yüksek rakım ya da tropik ikilimde bulunuyorsanız daha yüksek SBF içeren kremleri tercih ediniz.

– İlerleyen teknoloji ve bilimsel çalışmalarla güneş kremleri su geçirmez hale gelmeye başladı. Eğer su aktivitesinde bulunuyorsanız bu krem size 40 dakika gibi bir zaman kazandırır. Ama yine de sıkça uygulamayı unutmayınız. Güneş ıslak ciltleri daha kolay yakabilir. Eğer kuru bir cilde sahipseniz krem veya losyonlu güneş kremi kullanmanız yararınıza olacaktır. Aksine cildiniz yağlı bir yapıya sahipse cildinizde hemen kuruyan bir losyon kullanmanızı öneririm. Yazın hem sinekler, hem böcekler artar. Bu durumda onlardan kurtulmak için koruyucu kullanırsınız.

– Eğer güneş kremi kullanmak zorundaysanız yapmanız gereken ilk önce güneş kremini sonra da böcek kovucuyu sürmenizdir. Ancak en az 2 saatte bir güneş kremini tekrarlamayı unutmayınız.

Bu küçük ipuçları ile güneşin tadını çıkarırken sağlıklı bir güneşlenme yaşayabilirsiniz. Zaten kimi zaman hayatımızı kolaylaştıran hatta bazen de hayatımızı kurtaran bu küçük faydalı ipuçları değil midir?

http://www.hurriyetaile.com/yazarlar/yasemin-fatih-amato/cildinizi-gunesten-koruyun_845.html

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.