Yasemin Fatih Amato

KIL VARSA DÖNER, YOKSA DÖNMEZ!

2

Kıl dönmesi yaşam kalitemizi bozan, tadımızı kaçıran, verimliliğimizi düşüren, Çok tatsız bir sorundur. Biliyor musunuz, kalıcı epilasyon için gelen hastalarımın yarısından fazlası kıl dönmesinden kurtulmak isteyenlerdir.

– Kıl dönmesi ve batıklara, kadınlarda daha fazla kalça, bacak arkası, kasık, genital bölge ve koltuk altında rastlanır.

– Erkeklerde özellikle kuyruk sokumu ve boyunda sorun haline gelir.

– Genellikle 15-30 yaş arasında görülür.

– Kilolu ve terleyen kişilerde, kuyruk sokumunda kıl batması fazladır.

– Uzun süre ve özellikle kaykılarak oturmak sorunun ortaya çıkmasını kolaylaştırır.

– Dar giysiler sürtünme ve terlemeyi arttırdığı için kıl batmasına zemin hazırlar.

– Kıvırcık saçlılar bu duruma daha yatkıdırlar.

Beyaz Yakalıların Sorunu

Bakıyorum, özellikle kuyruk sokumunda kıl dönmesiyle karşılaşanlar genellikle masa başında çalışanlar. Hayatını bilgisayar başında geçiren mühendisler, araştırmacılar vs. Hele biraz da kilo fazlası varsa, dert daha fazla büyüyor. Ama zayıf vücutlar da bu sıkıntıyla karşı karşıya kalıyorlar.

Neden?

Bazen, özellikle ağda, sir ve tıraştan sonra, yeniden uzamaya başlayan kıl gövdesi derinin yüzeyine ulaşamadan gömülür ve derinin içine doğru büyümeye başlar. Deri kıl gövdesini bir yabancı olarak algılayarak savunmaya geçer ve iltihap oluşturur. Bu sorun derinin tıraş edildiği bölgelerde (sakal, kasık, makat) daha sık karşımıza çıkar.

Bazen de baş, ense ve sırttan dökülen kıllar kalçaların arasına sıkışır. Yürürken veya otururken sürtünmeye başlar. Sonra da bir matkap ucu gibi cildi deler, altına girip, orada yumaklaşır. Ardından da ciddi bir şekilde acı veren enfeksiyon gelişir.

Kıl dönmesine yatkın olanların temizliğe çok dikkat etmeleri gerekir. Erkeklerin yüz ve boyun bölgesine yumuşak peeling uygulamasını hararetle tavsiye ederim. Çünkü ölü derilerin temizlenmesi kıl dönmesini bir ölçüde önler. Cildi nemlendirmek de önemlidir. Kılların yön değiştirmesini kısmen önler.

Sorunu Kökten Çözün

Kıl dönmesinin en güncel tedavilerinden biri, ters büyüyen kılların sayısını azaltan kalıcı (lazer, foto, iğneli) epilasyondur. Kıl dönmesi henüz iltihaplanmadan, daha başlangıçta iken yapılırsa sorunun büyümesini önler.

Ancak ne yazık ki, genelde bu hastalar bize kıl dönmesi kistleştikten veya leke bıraktıktan sonra gelirler. Oysa bu aşamada cilt doktorunun yapabileceği fazla bir şey kalmamıştır. Kıl anatomisi bozulduğu için sorunu sadece cerrah çözebilir.

Öte yandan, ameliyat olunsa da, kıl dönmesi tekrarlama ihtimali olan bir hastalıktır. . Bu nedenle ameliyat yarası iyileştikten sonra bölgeye lazer epilasyon yapılması tekrarlama ihtimalini büyük ölçüde ortadan kaldırır.

Kalıcı Epilasyon

Kıllarımızdan köklü bir şekilde kurtulmanın tek yolu, kalıcı epilasyon yaptırmaktır. Bu tedavi kılları köküyle birlikte yok eder ve tıbbi bir işlemdir. Görünen tüm tüylere uygulanır. Ancak tüylerin bazıları aktif, kimileri pasif dönemdedir. Epilasyon ise sadece aktif dönemdeki tüyleri etkiler. Diğer tüyleri yok etmek için onların harekete geçmesini beklemek gerekir. Bu süre kasık ve bacaklarda 18-24 ayı bulabilir. Bu da birkaç ay süren aralıklarla, ortalama 6 -8 seans epilasyon anlamına gelir. Sonuç alınması aynı kişide bile bölgeden bölgeye değişebilir. Örneğin kuyruk sokumu 6 ayda, kollar 8 ayda, bacaklar 1 yılda, sakal bölgesi 1,5 yılda bitebilir. Ama yine de kişiye göre değişir. Epilasyonda kıllar yok olurken derinin hasar görmemesi çok önemlidir. Bu nedenle acele edilmesi sakıncalıdır.

Lazer Epilasyon

Işık teknolojisi ile çalışan yöntemler cilt altına renkli ışık gönderirler. Böylece tüylerin gövdelerinde ve köklerinde bulunan renk pigmentleri ısınırlar ve kıl kökleri bize veda ederler! İşlem süresince cilt yüzeyi soğutulur.

Işıklı epilasyonla en güzel sonuçlar beyaz tenlerde ve koyu renkli tüylerde kendini gösterir.

– Bunlar tek tek kıllara değil, bölgesel olarak tatbik edilir.
– Foto epilasyon cihazları ile esmer ciltlerde hatta sarı veya gri tüylerde bile etkilidir.

DİKKAT!

– Kalbinde pil olan kişilere,

– Bağışıklık sisteminde sorun olanlara,

– Ağır şeker hastalarına epilasyon yapılmaz.

– Ateşli hastalıklar süresinde epilasyon ertelenir.

– Dudakta uçuk varsa, bıyık epilasyonu yapılmaz.

– Aktif akneli bölgelere elektrikli epilasyon uygulanmaz.

– Tüylü benlerin epilasyonu tartışma konusudur.

– Yukarıdaki koşullara ilaveten, kısa bir süre önce güneş ışınlarına maruz kalmış kişilere, Lazer veya Foto gibi ışıklı epilasyon yapılmaz.

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.