Yasemin Fatih Amato

Botoks ve Dolgu mucizeler yaratıyor

botox

Eskiden yaşlanmayı kabullenmek daha kolaydı, genç görünmek ise çok daha zordu. Öte yandan kırışıklıklardan kurtulmak için estetik ameliyat olmaktan başka bir çare yoktu ve bunu göze alabilenlerin sayısı fazla değildi. Son zamanlarda Botox ve Dolgular ile bu iş o kadar kolaylaştı ki, birçok insan için yararlanmamak anlamsız bir hale geldi. Düşünebiliyor musunuz, sadece 15-20 dakika içinde kaşlarınız ve göz kapaklarınız yukarı kalkıyor, gözleriniz açılıyor, dudaklarınız doluyor, yanaklarınız geriliyor, birçok çizgi anında yok oluyor..

Dolgu ile Botox’un kullanım alanları farklıdır:
Yüzümüzdeki kırışıklıkların bir kısmı yüzümüzü şekilden şekle sokan mimiklerimizin eseridir. Başta sadece yorgun olduğunuzda fark edilen hafif çizgiler belirir, bunlar zamanla derinleşirler . Botox bu mimikleri kısıtlayarak hem görünümü düzeltir hem de çizgilerin derinleşmesini önler. Botox’un en etkili olduğu yerler, mimikler sonucunda oluşan hareketli çizgilerdir. Bunlar genellikle alında, kaşların arasında ve göz kenarlarında ortaya çıkar. Botox özellikle alın ve göz çevresindeki çizgilerde çok etkilidir. Botox nedeniyle mimikler kısıtlandıkça, hem alışkanlıklar değişir hem de kaslar dinlenerek toparlanırlar. Bunun sonucunda kırışıklıklar gerçekten azalır ve Botox ihtiyacı seyrekleşir.

Dolgular ise zamanla kollajen kaybına bağlı olarak çöküntüye uğrayan, büzülen, cilt altındaki dokuları azalıp boşalan ve sarkan yerleri dolgunlaştırmak için kullanılır. En mükemmel sonuçları yanak ve dudaklarda verirler.

Sonuçta Dolgu ile Botox farklı sorunlar için kullanılırlar ve birbirlerini tamamlarlar. İkisini karşılaştırmak için şöyle bir liste yapabiliriz:

Botox hangi sorunları giderir?
▪ Çatık kaşlı bir görünüme neden olan, iki kaş arasındaki dikey çizgileri düzeltir
▪ Alındaki yatay çizgileri hafifletir
▪ Zamanla düşen kaşların yukarı kalkmasını sağlar. Böylece göz kapakları açılır ve gerilir, göz altındaki torbalar azalır
▪ Gözlerin kenarındaki, kaz ayağı denilen kırışıklıkları düzeltir
▪ Yaşımız ilerledikçe aşağı doğru kıvrılan burunları kaldırmak ve kenarında oluşabilen çizgileri gidermek için kullanılır.
▪ Boyundaki çizgileri germek için uygulanır.
▪ Üst diş etlerinin görünmesini önlemek için kullanılır
▪ Dudak kenarlarını yukarı kaldırmak için yararlanılır
▪ Bazı hallerde dudak üstünde oluşan dikey çizgileri giderebilir
▪ Yine bazı durumlarda dudak kenarlarından çeneye doğru inen (marionette) çizgilere uygulanır.
▪ Çenede oluşan çukurlukları gidermek veya veya şekilsizleşen çene biçimini düzeltmekte kullanılır.
▪ Dekolte (göğüsteki) çizgileri gerginleştirir.

Gördüğünüz gibi, Botox’un itibarı boşuna değildir.

Botox neyi yapamaz?
Gülme çizgileri denilen, burun kenarından dudağa uzanan (nasolabial) çizgilerde, dudakları ve yanakları dolgunlaştırmakta, elmacık kemikleri belirginleştirmekte Botox yardımcı olamaz. Ufalan, aşağı sarkan dudakları güzelleştiremez, çöken avurtları dolgunlaştıramaz. Bu konularda, en becerikli kozmetik DOLGU’dur!

Dolgular hangi sorunları giderir?
▪ Kaşların arasındaki çukurlaşmayı düzeltir
▪ Alındaki yatay çizgileri hafifletir
▪ Göz altındaki morlukları, çukurları hafifletir
▪ Dudakların biçimini düzgünleştirir ve kalınlaştırır
▪ Yanakları dolgunlaştırır
▪ Elmacık kemiklerini belirginleştirir
▪ Burundan dudakların kenarlarına doğru uzanan gülme çizgilerinin (nasolabial) giderilmesini veya azalmasını sağlar
▪ Dudakların üzerinde oluşan ve sigara çizgileri olarak bilinen ince dikey çizgileri düzeltir.
▪ Dudak kenarlarından çeneye doğru inen (marionette) çizgileri giderir
▪ Zamanla şeklini kaybeden ve küçülen çenenin biçimini düzeltir
▪ Çenede meydana gelen çöküntüleri ve çene biçimini düzgünleştirir
▪ Çukurlaşan yara ve akne izlerinin derinliğini azaltır

Dolgu neyi yapamaz?
Dolgular mimikleri durduramadığı için onlara bağlı çizgilerin yeniden oluşmasını engelleyemez. Bu nedenle düşen kaşları kaldıramaz, her tebessümde yeniden kırışan kaz ayaklarını düzeltemez. Ama en yaygın kullanımı ile yanaklarda ve dudaklarda eşsiz bir fark yaratır..

Donuk yüzlere özenmeyin:
Gerçekten Botox ve Dolgu başarılı bir şekilde uygulanırsa, yüzümüzü fazlasıyla gençleştirirler. Ancak abartıya kaçmamak çok önemlidir. Bir dönem Botox ile tamamen donuk, suni ve şaşırmış yüz ifadeleri yaratıldı. Hala da yapanlar var. Bence yüzü felç eden, aşırı şişiren ve tamamen ifadesiz bırakan çalışmalar güzel olmuyor. Botox uygulamalarında yüzde hafif mimiklerin kalmasına özen gösterilmesi gerekiyor.

Benzer bir abartı dolgular için de geçerli. Dolgu yapacak olan doktorların yüz anatomisini çok iyi bilmeleri ve uygulama sonunda yüzde ne gibi değişikliklerin olacağını önceden saptayabilmeleri gerekir.

Yüz gençleştirme sanatında en önemli olan yüzün ahengini korurken, yorgun ifadeyi gidermek ve doğal bir görünüm yaratmaktır. Tabii talebi olan kişinin sosyal durumu da belirleyicidir. Bir sahne çalışanı daha abartılı işlemleri rahatlıkla taşıyabilir ama mesela bir öğretmen sade bir değişimle kendini daha iyi hisseder.

Botox uygulaması tehlikeli midir?
Botox’un bir zehir olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu nedenle birçok insan Botox’tan korkar. Oysa Botox sadece yüksek dozlarda öldürücü olur. Bunun için de 25-30 şişe (2500-3000 ünite) Botox alınması gerekir. Çünkü bir şişe Botox’da sadece 100 ünite bulunur. Kozmetik kullanımında dozaj yaklaşık 50 ünite yani yarım şişedir. Bu miktar tamamen güvenlidir.

En fazla da Botox’un felç etkisinden korkulur. Halbuki bu etki tamamen geçicidir. 3-4 ay sonra tamamen kaybolur. Esasen Botox kozmetiğe dönüşmeden çok önce tıbbi tedavi için kullanılmaktaydı. Felç sonrasında oluşan kas bozukluklarının düzeltilmesinde, şaşılığın giderilmesinde, sırt ağrılarında Botox kullanımı tıp otoriteleri tarafından onaylanmıştır.

Kuşkusuz bu uygulamalar ancak deneyimli uzmanlara teslim edilebilir. Örneğin kasın hangi ölçüde felç edileceği çok hassas bir konudur. Veya ilacın kılcal damarlara rastlaması, yanlış kasa enjekte edilmesi veya istenmeyen bir kasa yayılması sıkıntılı sonuçlara neden olabilir.

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.