Yasemin Fatih Amato

SONBAHARDA CİLT BAKIMI

honey-spoons

İzmir’in en güzel mevsimi galiba sonbahar. İlkbahar genellikle göz açıp kapayıncaya kadar geçiyor. Kavurucu sıcaklar hemen başlıyor. Ama Eylül ve Ekim ayları boyunca hatta bazen Kasım ortasına kadar süren, tatlı bir serinlik yaşıyoruz. Hafta sonları şehirden kaçmak için duyduğumuz telaş yatışıyor, kendimize bakmak için daha fazla zaman ayırabiliyoruz. Zaten sıcaktan kaçmak için yaşadığımız o kadar hareketli bir dönemden sonra bedenimizin dinginliğe ve cildimizin de bakıma çok ihtiyacı oluyor.

Sonbaharda yapılan cilt bakımı çok yararlıdır. Bu işlemler yaz mevsiminin yol açtığı hasarları onarırken, cildi kışa hazırlar. Yaz sıcağında ısı, güneş ve aşırı terlemenin etkisiyle, cildin nem dengesi bozulur ve elastikiyeti azalır. Durmadan aldığımız duşların, aşırı şampuanlanmanın, deniz suyunun veya ilaçlı havuzların da bu yıpranmaya katkısı olur.

Yağ butonları ve siyah noktalar:

Yazın çok terlediğimiz için, cildimiz normalden daha yağlı bir hale gelir. Bir de bu mevsimde kışın kullandığımız ürünleri kullanmaya devam edersek, yada yağ bazlı güneşten koruyucu kremler kullanırsak; cildimizde yağ butonları, siyah veya beyaz noktalar oluşabilir. Bunları kendi kendimize temizleyemeyiz. Teşebbüs etsek bile cildimizi tahriş etme olasılığı yüksektir. En doğrusu yaz sonunda bir uzmana gidip, güzel bir cilt bakımı yaptırmaktır. Uygun ürünlerle yapılan işlemler ; cildinizi canlandırır, yeniler, tıkanan gözenekleri açar ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlar. Böyle bir bakımdan sonra makyaj bile cildinizde farklı durur.

Güneş lekeleri:

Özellikle son yıllarda, sonbaharda muayenehaneme gelen hastaların ortak sorunu, güneş lekeleri. Ozon tabakasındaki incelme, güneş ışınlarının cilde daha fazla zarar vermesine neden oluyor. Bu zararların başında photo-aging dediğimiz ışıkla yaşlanma ve güneş lekeleri geliyor.

Güneş lekeleri alında, yanaklarda veya vücudun güneşe maruz kalan her yerinde oluşabilir. Cildimizde daha önce bulunan, belki de farkına varmadığımız hafif lekeler güneşte koyulaşır. Yüzünüzde, omuzlarınızda çiller varsa, güneşte bunların koyulaşmaya başladığını fark edersiniz. Tüm yaz boyunca yüksek faktörlü güneşten koruyucu bir krem kullanmak, bu hasarı en aza indirir ama ya ihmal ettinizse! Özellikle beyaz ciltlerde yeni lekeler hemen kendini gösterir.

Güneş lekeleri yok edilebilir. Bu konuda kimyasal peeling çeşitleri ve “Photo rejuvenation” tedavileri son derece etkilidir. Akne tedavilerinde belirtmiş olduğum gibi, “ Photo rejuvenation” adı verilen ışık tedavisi, cildi hiç soymadan lekeleri seçer ve onarır.

Cildinizi yenileyin:

Kimyasal peeling için genellikle glikolik asitler kullanılır. Tüm seans 15 dakika kadar sürer. Size hiçbir rahatsızlık vermez, yüzde herhangi bir kızarıklığa, şişkinliğe yol açmaz. Glikolik asit peelinglerine “öğle tatili peelingleri” denir. Ortalama 6 haftalık bir kür yaptırırsanız, cildinizin ölü tabakası hafifçe soyularak tamamen yenilenir ve canlanır. Gözenekleri açılır, lekeler hafifler, cilt taze, pürüzsüz bir görünüme kavuşur. Bu uygulama cilt içindeki kollajen-elastin sentezini de uyarır ve ince kırışıklıkların azalmasını sağlar.

Ya vücudunuz?

Yazın vücut cildi de kurur, kalınlaşır ve eski esnekliğini kaybeder. Özellikle kollar ve bacaklarda derimiz pul pul soyularak kendini yenilemeye çalışır. Profesyonel bir vücut peelingi toparlanmayı hızlandırır, nemi dengeler. Eğer hoşlanıyorsanız, bir hamama gidip, güzelce keselenmeyi de deneyebilirsiniz. Tabii dikkatli olmak koşuluyla…

Saçlara gelince:

Güneş saçlarımızı kurutur ve cansız bir hale gelmesine yol açar. Özellikle boyalı ve kimyasal işlem görmüş saçlar yıpranmaya daha fazla eğilimlidir. Yaz boyunca saçlarınızda kullanacağınız UV filtreli ürünler bu hasarı en aza indirebilir. Eğer bu tür ürünler kullanmadıysanız ve saçlarınız kuru-cansız bir hale gelmişe, yoğun saç maskeleri yararlı olur. Saçlarınız çok yıpranmış ise, cesaretle kestirmenizi öneririm. Az yıpranmış saçların bile hiç olmazsa biraz uçlarını, kırıklarını aldırmanız yararlı olur.

Kışa hazırlık:

Cilt bakımı her mevsimde önemlidir. Soğuk hava da sıcak hava da cilde zarar verebilir. Kış da beraberinde sayısız sorun getirir. Bu açıdan sonbaharda yapılan cilt bakımları cildi güzelleştirirken, bir yandan da direncini arttırır ve kış koşullarından daha az etkilenmesine yardımcı olur.

Cilt bakım ürünlerine gelince;

Kışın kullanacağımız ürünler yazın kullandıklarımızdan biraz daha güçlü, biraz daha yağlı olmalıdır. Bu ürünler konusunda bir uzmana danışmanız, kışı sorunsuz geçirmenizi sağlar.

Lekesiz, sorunsuz, pırıl pırıl bir ciltle güzel bir sonbahar geçirmeniz dileğiyle.

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.