Yasemin Fatih Amato

Geçmeyen moda, doğru dudak estetiği

DSC08379Dudaklar üzerine şiirler yazılmış, şarkılar yapılmıştır. Biz kadınlar erkeklerin dudak görünüşlerine pek önem vermezken, erkekler için dudaklar, yüzde gözlerden sonra ilk bakılan organlardır. Ondandır ki dönemine göre kimi zaman kalın dudaklar, kimi zaman ince dudaklar moda oluyor. Moda olması için önemli bir çaba harcanmasına gerek yok çünkü yüzyıllardır o hep seksiliğin, güzelliğin en önemli objelerinden biri olmuştur. O sene en çok izlenen dizi oyuncusu ya da Hollywood yıldızlarının görüntüleri modayı belirliyor. Klasik olarak güzel dudak dendiğinde alt dudak ile üst dudak oranının 1/2 oranına sahip olması akla gelmelidir. Bu senenin moda dudağına gelirsek, üst dudakların ön planda olduğu, alt dudakların daha ince olduğu şekiller tercih ediliyor.

Dudak estiği teknik olarak nedir?
Dudaklarımız sadece görüntü açısından değil yüz hatlarımızın oranının belirlenmesinde de önemli yer tutar. Dudakların yerleşimi, boyu, genişliği, kalınlığı ve gülme sırasında dişlerin nasıl göründüğü yapılacak operasyon için önemli verilerdir. Dudaklar genel kanı içerisinde burun ucundan çene ucuna çizilen hayali çizginin gerisinde kalmalıdır. Yaşlılık ile birlikte üst dudak uzarken ağız köşeleri düşmeye başlar. Dudağın kaldırılması ile bu yaşlılık belirtileri önlenebilir.

Dudaklarımızın güzel görünmesi için neler yapabiliriz?
– Bazen dudaklarımıza doğru yapacağımız bakımlar da aslında estetik görüntüsünü artıracaktır. Dudak yüzeyi pürüzsüz olmalıdır, en güzel dudaklar bile çatlak olduğunda itici bir görüntüye sahip oluyor. Zaten çatlak dudaklarda ruj da güzel durmaz. Çatlamayı önlemek için dudak nemlendiricileri kullanmalısınız.

– Dudağınızın rengi pembe olmalı, özellikle sigara tüketenlerde bu renk hiçbir zaman pembe olamaz. Sadece sigaraya bağlı değil yaşa bağlı olarak da rengi değişir. Kızıl tenli insanların dudaklarında çiller bile olabilir.

– Dudağınızın dolgun durmasını doğru ruju sürerek de sağlayabilirsiniz. Özellikle makyaj sırasında yapılan kalem ile dudakları büyütme yakından bakıldığında estetik bir görüntü sağlamıyor. Ruj taşırma yerine dudak dolgusu daha kalıcı ve daha estetik olacaktır. Dudak dolguları konusunda şüpheniz olmasın. Dolgular Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylıdır.

– Dudağınız çene mesafesiyle orantılı olmalıdır. Dolayısıyla burun estetiği yaptıran ve burnunu küçülten kadınlar, üst dudaklarını büyüttüklerinde burunları daha doğal görünür. Burun mesafesi kısa olanların ise büyük üst dudak yaptırmamaları gerekmektedir. Ayrıca kesinlikle çenesi küçük olan kişiler büyük dudak yaptırmamalıdır.

– Tüm organlarımız eskiyip yaşlandığı gibi dudaklarımızda bu doğal süreçten nasibini alır. Dudak nemlendiricisi ve yaşla birlikte koyu rujlardan kaçınılmalıdır. Belki hafif bir dudak dolgu işlemi yaptırılabilir.

– Dudağınızın yüzünüzün önemli bir parçası olduğunu unutmamanız gerekir. Bu yüzde orantı çok önemlidir. Güldüğünüzde diş etleriniz görünüyor siz de rahatsız oluyorsanız kesinlikle botoks yaptırmalısınız. Ya da diş hekiminiz cerrahi bir müdahalede bulunmalıdır. Güzel diş olmadan güzel bir dudağınızın olması bir anlam ifade etmez.

– İster kadın olsun isterse erkek, dudak cinselliğin yüzdeki temsilcisidir. Erkekler eskiden bıyık bırakarak dudaktaki kusurları kamufle ederlerdi. Ama burun dudak mesafesi uzun olan erkeklerden artık dudak dolgusu talepleri alıyoruz. Birçoğu da zorunlu olarak bırakmak zorunda kaldıkları bıyıktan kurtulmak için bu yolu seçiyorlar.

Dudak estetikleri sırasında anesteziye ihtiyaç var mıdır?
Kısa süreli cerrahi müdahaleler olduğu için genel anestezi uygulanmaz. Zaten dolgu maddelerinin uygulanması 2-3 dakikayı aşmadığı için bu durumlarda lokal anestezi bile yapılmaz. Son gelişmeler ile kremle uyuşturmak artık mümkündür.

Estetik sırasında hangi dolgu maddeleri tercih edilmelidir?
Her maddenin avantaj ve dezavantajları vardır. Hyaluronik asit ile dudak şekillendirme süresi çok kısadır. Aynı şekilde etkileri de uzun sürmez. Uygulaması kolay olduğu ve tamamen vücuttan atılabildiği için tercih sebebidir. Ayrıca modaya göre dudak şekilleri değiştiği için kalıcı olmadığından değişiklikler kolay yapılabilmektedir. Estetik yapılan kişiden alınan dokuların verilmesi kullanılan yönteme göre %80’lere kadar kalıcılık gösterir. Bu durumda kişiye negatif ve pozitif yönleri anlatıldıktan sonra bizim de önerilerimiz dikkate alınarak bir çözüm önerilir.
Aslında her konuda olduğu gibi dudak dolgusunda da güzellik konusu abartılmamalıdır. Kararında yapılan her şey doğrudur. Sırf moda diye yüzünüze uygun düşmeyen estetikleri yaptırmayın. Kalın dudaklar bir başkası için çözümken sizin için tam tersi ince dudaklar çözüm olabilir. Biz hekimler dudak konusunda hastaları frenlemekte bazen zorlanıyoruz. Bazen bir hastamızın dudak asimetrisini düzeltmek ve hafif kıvrım vermek yeterli olabiliyor. Daha masum, daha güzel dudaklar doğru teşhis ve uygulamadan geçiyor…

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.