Yasemin Fatih Amato

Estetiğin yaşı var mı?

estetik yaşı

Moda konusuna değinen yazılar yazıyorum bazen. Giyisi modası, saç modası, güzellik modası belki evet, ama estetik modası olamaz, olmamalı. Özellikle de küçük yaştakilere kesinlikle önermiyorum. Talihsiz bir kaza geçirilmiş ya da doğum sırasında problem yaşanmış olunabilir ve çocuk yaştaki kişilerin psikolojik sorunlar yaşamasına neden oluyorsa o zaman düşünülmeli.

Son günlerde bana botoks ve dolgu yaptırmak üzerine daha genç kitle gelmeye başladı. Belirli yaşın üzerindekiler önceleri daha fazla ilgi gösterirken özellikle TV ve gazetelerden kaynaklı haberler nedeniyle genç insanlar bizi tercih etmeye başladı.

Genç başka, erişkin başka

Özellikle 20 yaşın üzerindeki hastalarıma doğrudan müdahale etmek yerine onlarla konuşarak problemlerini anlamaya çalışıyorum. Psikolojik olarak kendisini iyi hissetmediği kusurlar varsa sonrasında uygulamaya geçiyoruz. Ama kesinlikle 18 yaşın altındakilere estetik önermiyorum. Ama lise çağındaki kızlar çatık kaş problemi nedeniyle bize gelebiliyorlar. O bölgedeki kaslar genetik ya da göz bozukluğuna sebep oldukları için operasyona açıktırlar. Bu gibi istisnalar uygulamaya açıktır…

Dünya genelinde sadece estetik ameliyatlarda değil, kozmetik ve makyaj malzemeleri kullanımında yaş düşmeye devam ediyor. Doktorlara göre, bundan 10 yıl önce 20 ile 30 olan estetik ameliyat yaptırma yaşının, gelişme çağının tamamlandığı 17-18’e inmesinin nedeni gençlerin çalışma yaşının düşmesi.

Estetik ödül olamaz

Estetiğin 18 yaş altı gençlerde nerdeyse moda hale gelmesinin sorumlusu medya olduğu kadar ebeveynlerdir. Çünkü çocuklarına iyi bir diploma karşılığında göğüs ve burun ameliyatı vaat ediliyor. Vücudun değişmeye ve hayatı boyunca kullanacağı organların oluşmasına başladığı dönemde bu süreç sonlanmadan dışarıdan müdahale edilmesi aslında çocuk için rahatsızlıkların başlangıcıdır.

Britney Spears, Jenifer Lopez kalçası, Angelina Jolie dudakları diye bu moda ikonlarının vücutları saymakla bitmez.

Özellikle 15-16 yaşındaki genç kızlar, anne ve babalarından iyi bir karne karşılığında estetik ameliyat olma sözü alıyor. Bizde daha o düzeye gelinmedi ama Avrupa’da özellikle genç kızlar harçlıklarından biriktirdikleri parayı estetik ameliyatlara ayırıyor.

Sözde moda olan estetik operasyonlar neler?

Göğüs ve burun ameliyatlarının yanı sıra ‘liposuction’ yöntemiyle yağ aldıranlara bile sıkça rastlanılmakta. Aynı şekilde dudaklara ve yüze botoks… Estetik yaptırmak isteyenlerin büyük bir bölümü büyük şehirlerde yaşıyor ve en büyük destekçileri anne ve babaları… Anne ve babalar sırf çocukları mutlu olacak diye bu tarz operasyonlara evet diyorlar. Bazen evebeyn olmak demek hayır demeyi bilmekte yatıyor. Sonrasında oluşacak pişmanlıklarda ilk başı ağrıyacaklar yine kendileri olacaktır. Ayrıca büyüme evresinde olan vücuda yapılan estetik 1-2 yıl içerisinde bozulacaktır. Beklenilse, zamana bırakılsa doğa belki de o göğüsleri kendi büyütecektir ya da dudakları…

Psikolojik etki

Erken yaşta gerçekleştirilen ameliyatlar sonunda kimi problemler burun estetikleri gibi düzeltildiğinde olumlu psikolojik etkinin olduğu da görünmektedir. Bu tarz durumlarda psikologların önerilerini dinlemeye çalışıyor, ebeveynleri hızlı kararlar vermemeleri konusunda uyarıyoruz. Çünkü çocukların vücutları yap boz değildir. Hele ki ergenlik çağında toplum içinde bir kimlik oluşturmaya çalışan çocuklarda devamında daha büyük yaraların açılmasına sebep olunabilir. Atalarımızında dediği gibi kaş yaparken göz çıkarabilirsiniz. Beden büyümesi tamamlanmadan organlar gerçek büyüklüklerine ulaşmadığı için bu ameliyatlar her zaman iyi sonuç vermiyor. O yüzden nerdeyse tüm doktorların hem fikir olduğu şey, 20′li yaşlardan önce yapılan bir müdahale, kemiğin şeklini bozar veya kıkırdağa zarar verebilir.

Eğer çocuğunuz ile birlikte bir karar verip bize gelecekseniz önce psikolojik olarak hazırlamalısınız kendisini. Sonrasında zorunluluk varsa estetik operasyon gerçekleştirilmeli. Siz kendisine büyüme çağında olduğunu beklemesi gerektiğini tembih ediniz. Zorunlu haller dışında estetiği hiçbir doktor önermez…

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.