Yasemin Fatih Amato

MENOPOZ İLE YAŞAMAYI ÖĞRENİN!

menopoz

Kadınların ciltleri menopoz öncesinde, sırasında ve sonrasında hormonal yönden bazı değişikliklere uğrar. Cilt normal dönemlerden daha hassas ve farklıdır. Yaşam boyu hiç sivilce çıkarmayan, yüzünde tek bir nokta leke olmayan kadınlar bile bu dönemde fazlasını yaşayabilirler.

Yüzde tüylenmeden tutun da kahverengi lekelere kadar pek çok problem ortaya çıkabilir. Menopoz dönemiyle birlikte yaşlanma nedeniyle cilt derisi daha fazla incelmeye ve daha fazla bakıma gereksinim duyar.

Yaş ile menopoz doğru orantılı ilerler

Menopoz yaşamın normal bir döngüsüdür. Korkmaya ya da gözümüzde büyütmeye gerek yoktur. Çağımızda yaşlanma belirtilerini geciktirebileceğimiz, onları kontrol edebileceğimiz birçok yöntemi biliyoruz. Onları uygulama iradesini gösterecek kararlılığımız varsa, her dönemin ayrı bir güzelliği olduğunu fark edebiliriz. Böylece yaşamın tadını doyasıya çıkarabiliriz. Yaşları ilerleyen kadınların cilt bakımına normal zamanlarından daha fazla önem vermesi gerekir. Cildinizi iyi temizlemeli, anti-aging ürünleri ile tedavi etmelisiniz. Tabii ki, bir dermotologa başvurmalı ve cildinizin gereksinimi olan ürünleri bilerek, almanız ve dikkatli bir bakım uygulamanız gerekmektedir.

Bakış açısına göre “menopoz” değişir

Menopozun ilk adet ile (menstruasyonla) birlikte başladığını söyleyen doktorlar vardır. Olaylara nerden baktığınla ilgilidir aslında… Bir kadının adet gördüğü süre ortalama 30- 40 yıl kadardır. İnsan yaşamını göz önüne alırsak bu süre hiç de az değildir. Kendimizi bırakırsak, fizyolojik ve psikolojik değişimler birbirini takip eder. Karar bizimdir, kendimizi salıvermeyi de, kontrolü ele almayı da seçebiliriz.

Menopoza girdiğimiz için mi yoksa östrojen hormonumuz arttığımız için mi üzülüyoruz?

Premenapoz ve menopoz kadınlık hormonları olan östrojen ve progesteron seviyesinin düşmesiyle kendini gösterir. Ancak tek sorun, bu hormonların düşmesi değildir. Daha önemlisi, kadın vücudundaki hormon dengesinin bozulmasıdır. Birçok kadın, östrojen seviyesi azaldıkça, erkeklik hormonunun yükseldiğini fark eder. Menopozun hoşlanmadığımız yan etkilerinin bir kısmı bu nedenle baş gösterir. Kadınlık hormonlarının seviyesi aşağı doğru inerken, her zaman orada duran erkek hormonları daha etkin bir duruma geçerler. Çünkü erkeklik hormonlarının düşüşü yavaş bir seyir izler. Örneğin saçlarımız incelip seyrekleşmeye, yüzümüzde kıllar çıkmaya başlar.

Menopoz döneminde nelere dikkat etmeliyiz?

Nemlendirme

Bu dönemde içeriğinde %15-30 oranında yağ bulunan kremler kullanılabilir. Özellikle hayvansal ya da bitkisel yağlar içeren, mineral veya kollajen benzeri nemlendiriciler, kuru ciltleri rahatlatırlar. Gece kremlerinden yararlanın. Bu kremlerde çeşitli vitaminler, yeşil çay, soya, Qenzim-10 veya östrojen bulunur. Böyle katkılı kremler, yaşlanan cildin su tutma kapasitesini arttırırlar, cildi canlandırırlar.

Kolejeni artırmak

Tahriş edici klasik cilt bakımlarına karşı ihtiyatlı olun. Cildi soymadan kollajeni arttıran yumuşak yöntemleri tercih edin. Örneğin bir ışık yöntemi olan Foto rejuvenation çok yararlıdır. Bu ‘’cilt soyucu” bir işlem değildir. Tam tersine, üst deriyi soymadan ve yaralara yol açmadan, kollajen dokunun yeniden düzenlenmesini, kalınlaşmasını sağlar.

Su

Bu dönemde cildinizin suya olan ihtiyacı artar. Her şeyden önce, bol bol su içmeyi ihmal etmeyin.

Yumuşak temizlik

Cildinizin temizliğine çok dikkat edin. Alkolsüz tonikler kullanın ve sabun çeşitlerinden uzak durmayı tercih edin. Kullandığınız tüm sabun, şampuan gibi temizlik malzemelerinin Ph 5,5 olanlarını tercih edin.

Peeling konusuna dikkat

Menopoz döneminde AHA ya da BHA içeren ürünlerle peeling yapmak isterseniz, öncelikle cilt tipinizi iyi bilmeniz gerekir. Bu tür ürünler incelen cildinizi tahriş edebilir. Öte yandan ilerleyen yaşlarda (Özellikle 70 yaşından sonra) cilt üzerinde oluşan ölü deri tabakasına ihtiyacınız olabilir…

Ozon Terapi

Bu tedavi kanımızı aktive ederek bütün sistemi canlandırır. Vücudumuzdaki hormon ve enzim seviyelerinin düzelmesine yardımcı olur. Hiçbir yan etkisi yoktur. Genel olarak anti-aging ve özel olarak cildi geliştirmek için güvenle kullanılabilir.

Güneşten korunma

Menopozdan itibaren cilt inceldiği ve yapısı zayıfladığı için, güneşten korunmanız her zamankinden daha önemlidir. Yoksa yüzünüzün lekelerle dolması işten bile değildir. Cildinizin en iyi dostu, yüksek faktörlü bir güneşten koruyucudur. Menopozdan korkmayın bu süreç yaşamın tam ortasında yer alıyor. Onu bilin ona karşı önlemlerinizi alın ve sağlıklı yaşlanmanın tadını çıkarın. Bu sürece de iyi bir doktor bularak başlayabilirsiniz. Yaşamınızı programlayın, beslenmenize özen gösterin, su için, Omega-3 ve antioksidanlardan yararlanın, son olarak da size uygun kozmetik yaklaşımları göz ardı etmeyin.

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.