Yasemin Fatih Amato

BİSİKLETE BİNEREK NELER KAZANABİLECEĞİNİZİ BİLİYOR MUSUNUZ?

bisiklet ve kadın

Bugünlerde hastalarım da dostlarım da, kilo vermekten, form kazanmaktan veya hangi sporu yapabileceklerinden başka bir soru sormuyorlar. Üzerinde fazla durmadığımız harika bir spor var: Bisiklet! Bugün ondan bahsetmek istiyorum.

Bilirsiniz, her çocuk bir gün iki tekerlekli bisiklete binmeyi hayal eder. Biz de onların bu işi düşmeden başarabilmesi için, canla başla yardımcı oluruz; arkalarından tutarız, onları yüreklendiririz, düşecekler diye ödümüz patlar ama eninde sonunda aynı yürümeyi öğrendikleri gibi, bir gün bisikletin de kontrolünü ele alırlar. Bunu ilk başardıklarında biz de en az onlar kadar seviniriz, çocuklarımızı gururla alkışlarız!

Bisiklete binme becerisi, yürümekten sonra ikinci büyük denge başarısıdır çocukların gelişiminde. Yalnız denge değil tabii, aynı zamanda kasları gelişir, öz güvenleri artar.

Çocukların gelişimi kadar bizler için de önemli!

Bisiklet çocukların gelişmesi için ne kadar yararlı ise yetişkinler için de en az o kadar yararlıdır. Öncelikle aynı yüzme gibi, bisiklete binmek de vücut ağırlığını hissettirmeyen bir spordur. Çünkü eklemlere fazla yük bindirmez. Tekerlekler hafif bir hareketle dönerken, siz rüzgarı kucaklayarak, sessizce ilerlersiniz. Bu arada eşsiz bir özgürlük duygusu ve neşeyle dolarsınız… Bisikletinizin cinsine ve kullanım tarzınıza bağlı olarak, bu sporla saatte en az 300 kalori yakabilirsiniz. Bisiklete binmek, sellülitle başetmek için de çok yararlıdır.

Bisiklete binmek size ne yarar sağlar?

Bisiklet biraz oyuncak, biraz taşıma aracı gibi görünse de, bisiklete binmenin diğer sporlardan hiç aşağı kalan bir yanı yoktur. İnsanın moralini yükseltir, savunma sistemini güçlendirir, kalp hastalıklarını ve yüksek tansiyonu önler. Ayrıca kan dolaşımını düzenler ve cildin güzelleşmesini sağlar. Bu spor, özellikle karın ve kalça bölgesindeki yağların erimesine yardımcı olur ve bağırsak hareketlerini düzenler. Bisiklet kullanmak, ilerleyen yaşlarda büyük bir sorun haline gelen denge duygumuzu korur. Pedal çevirdikçe, özellikle bacaklarımız, ayrıca sırt ve karın kaslarımız güçlenir, duruşumuz düzelir.

Bisiklet ile ne kadar kalori harcarsınız?

Ortalama 65 kg ağırlığındaki bir kişinin aktivitelere göre dakikada yakacağı kalori miktarları yaklaşık şöyledir…

Bisiklet: 19-22 km/saat hız 9 kalori

Dağ bisikleti: 10 kalori

Bisiklet: 22-26 km/saat hız 11 kalori

Bisiklet: 26-30 km/saat hız 14 kalori

Bisiklet: 30 km/saatin hız üstü 19 kalori

Bu hafta sonu bisiklete binmeye ne dersiniz!

Bisiklete binenleri kutlamaktan başka, söyleyecek sözüm yok. Ama eğer ara verenlerdenseniz derim ki, bu Pazar çocuklarınızın veya komşunuzun bisikletini alıp biraz dolaşmayı deneyin. Yıllarca binmemiş olsanız bile, unutmadığınıza emin olabilirsiniz. Biraz pedal çevirin, yüzünüze vuran tatlı rüzgarı hissedin ve ne ne kadar çok zevk aldığınızın farkına varın.

Size en faydalı dost

Bırakın kendinizi, kaslarınız canlansın, içinizdeki çocuk uyansın! Belki de bu defa çocuklarınız sizi alkışlar! Bu keyfi yeniden keşfettiğinize göre, kendinize yeni bir bisiklet alın, arabanızın arkasında ona bir yer ayırın ve yeniden kavuştuğunuz bu dosttan artık hiç ayrılmayın!

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.