Yasemin Fatih Amato

Hamilelerin yememesi gereken 7 yiyecek

küflü peynir1

1 – Pastörize edilmemiş ya da küflü peynirler

Küflü ve pastörize edilmemiş sütten yapılan peynirler hamilelerin uzak durması gereken yiyeceklerin başında gelir. Pastörize edilmemiş yumuşak peynirlerde ya da bazı ev yapımı peynirlerde; erken doğum, düşük ya da doğum kusurlarına yol açan listeria adlı bir bakteri mevcuttur.

az pimiş et2

2 – Az pişmiş ya da çiğ et

Çiğ ya da az pişmiş et hamilelik döneminde kesinlikle yenmemelidir. Sebebi ise az pişmiş ya da çiğ haldeki ette toksoplazma riski vardır. Toksoplazma, düşüğe ve doğum kusurlarına neden olabilir.

cips kızartma3

3 – Cips ve kızartmalar

Alman bilim adamları, patates kızartması, patates cipsi gibi kansere neden olduğu tespit edilen akrilamid maddesini içeren gıdaların özellikle hamile ya da emziren kadınlar tarafından yenmemesini önermişler. Sebebi ise akrilamid maddesinin karbonhidrat ve aminoasitlerin yüksek ısıda kimyasal reaksiyona girmesinden oluşması ve bunun sinir sistemine hasar vermesi.

alkol4

4 – Alkollü içecekler

Bazı doktorlar günde yarım kadeh kırmızı şarap için izin verse de; genel olarak hamilelikte alkol kullanımının çok ciddi sonuçları olabilir.

tatlı5

5 – Fazlasıyla şeker içeren her türlü yiyecek

Pasta ve şekerli pastane ürünlerinin yanısıra reçel, marmelat gibi aşırı şeker içeren yiyecekler de gebelikte zararlıdır. Ayrıca, paketlenmiş hazır gıdalardan da uzak durulmalıdır.

sakatat6

6 – Her türlü sakatat ve çiğ balıklar

Sakatatlardan kesinlikle uzak durmalısınız, çünkü bakteriye en açık yiyeceklerdir. Kokoreç, beyin, suşi ve benzerlerine veda etmeniz gerekiyor!

yıkanmamış sebze7

 

7 – İyi yıkanmamış sebzeler

Sebzelerinizi sirkeli suda çok iyi yıkamalısınız. Herkes için geçerli olan iyi yıkanmamış sebzelerdeki bakteriler, hamilelik döneminde sizler için oldukça tehlikeli bir hal alabilir.

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.