Yasemin Fatih Amato

Beyninizi genç tutmanının 7 yolu

beyin genclik

1 – Düzenli meditasyon yapma alışkanlığı olan kişilerde dikkat dağınıklığı ve konsantrasyon eksikliği dikkate değer ölçüde azalır.

Yani beyni formda tutmak için çok ter dökmeye de gerek yok. 20 dakikalık bir meditasyon egzersizi beynimizin bilgi işleme ve hafıza işlevlerini iyileştirmek için yeterli.

2 – Algılama gücünüzü arttırmak için her gün yeni fikirler üretmeye çalışmalısınız.

Önemli olan ürettiğiniz fikirleri değerlendirmek ya da çöpe atmak değil, beyninizin rutin çalışma biçimini çeşitlendirmek. Birbiriyle alakasız şeyleri ortaya koymak da bilişsel kabiliyeti geliştirmemize yardımcı oluyor.

3 – Elektronik cihazların boylarının davranışlara olan etkisini ölçmek için yapılan bir araştırmanın sonuçlarına bakalım.

Bu araştırmada, tablet ya da akıllı telefon gibi küçük aletleri kullanan katılımcıların çökkün ve kapalı pozisyonlarda oturdukları, ve kendilerini savunma konusunda daha başarısız oldukları gözleniyor. Bu katılımcılar, deney bittiğinde gidip gidemeyeceklerini sormak konusunda da çok daha çekingen davranmışlar.

Diz üstü ve masa üstü bilgisayar gibi daha büyük cihazlarla çalışan kişiler ise daha dik oturmaya eğilimi göstermiş ve deney bitiminde ayrılırken kendinden daha emin tavırlar sergilemişler.

4 – Cep telefonlarının ekranlarından yayılan mavi ışınlar, uyku düzenini bozup nörolojik hastalıklara sebep olabilir.

Cep telefonlarının beyne zararları ile ilgili pek çok hurafe ve yarı gerçek bilgi var. Kablosuz cihazların etkileri ile ilgili alınması gereken daha çok yol olsa da, akıllı telefonların ekranlarından yayılan mavi ışınlarla uykunun arasında bir ilişki olduğu, bu ışınların uyku düzenini değiştirdiği ya da bozduğu bilinen bir gerçek.

5 – Başarının da yenilginin de duygu durumu ve zihin sağlığı üzerinde büyük etkileri vardır.

Örneğin, sabahını üretken geçirdiğimiz bir günün geri kalanında kendimizi çok daha iyi motive ederiz. Enerji seviyemiz yükseldikçe kendimizi daha mutlu ve cesur hissederken, enerjimiz düştükçe de kaygılı ve depresif hissederiz.

6 – Bilişsel açıdan bakıldığında, içe kapanık ve çökkün bir duruş, depresif anıları ve düşünceleri çağırarak beyni umutsuzluğa yöneltir.

Kendinizi bedensel ve zihinsel olarak güçlü hissetmek için, her saat başı duruşunuzu kontrol edin. Omuzlarınız öne doğru oturmayın. Küçük aletleri, kendinizi öne eğilmeye zorlamak yerine yüzünüze yaklaştırarak kullanın.

7 – Beynimizin temizlenme mekanizmasının çalışması için altı ile sekiz saat arası uykuya ihtiyacı vardır.

Az uyuyan kişilerin beyin hücrelerinde, bunama ve Alzheimer gibi nörolojik hastalıklara sebep olan zararlı beta-amiloid toksinin biriktiği gözleniyor. Yetersiz uyku, beynin bu zararlı maddeyi dışarı atmasını engelliyor.

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.