Yasemin Fatih Amato

TENİNİZİN RENGİNE TAKILMAYIN, SADECE GEREKENİ YAPIN!

ten

İki – üç aydır herkes zayıflama telaşındaydı. Erken başlayanlar epey yol aldılar. Mart başında zayıflama programına girenler, haftada ortalama 1 kilo vererek 8–10 kilo hafiflemeyi, 2 beden küçülmeyi başardılar. Şu sırada kaygılarımıza bir de bembeyaz rengimiz eklendi. Üzerimize kolsuz bir bluz giyiyoruz, kollarımızın rengi gözümüze batıyor, çoraplarımızı çıkarmak istiyoruz ama bacaklarımızın rengini kabullenmekte zorluk çekiyoruz… Esmerlere imrenmemek elde değil!

Cildimizin rengini renk pigmentleri belirler. İlginçtir, zencilerden sarışınlara, sarı ırktan kızıl derililere kadar tüm insanlarda, renk hücrelerinin sayıları aynıdır. Ancak bunların ürettiği (melanin) miktarı farklıdır. Cildin değişik renkler almasını sağlayan temel etken budur. Renk pigmentlerinin varlık nedeni bir kalkan veya filtre gibi, güneş ışınlarının alttaki dokulara zarar vermesini önlemektir.

Cildimizin doğal rengini yargılamak mümkün değildir. Rengimiz neyse, gerçeğimiz odur. Öte yandan beyaz veya esmer renkli ciltlerin farklı avantajları vardır.

Beyaz tenliler ne yapmalıdır?

Herkesin başına gelebilecek çeşitli yara izlerinin iyileşmesi ve lekelerin giderilmesi, daha kolaydır. Kozmetik ürünler, dermabrazyon, derin peelingler ve estetik müdahaleler beyaz ciltlerde daha başarılı sonuçlar verir. Bunlar beyaz tenli insanların avantajlarıdır. Beyaz cilt, esmer cilde oranla daha az melanin üretir, genellikle daha İncedir, güneşe karşı daha hassas ve korumasızdır. Kırmızı lekeler, kılcal damar çatlamaları oluşumu için müsaittir. Bu nedenlerle güneşten dikkatle korunması gerekir.

Esmer tenliler ne yapmalıdır?

Kuşkusuz, güneş ışığına karşı daha dayanıklıdır. Çünkü melanin miktarı daha fazladır. Ayrıca esmer ciltler genellikle biraz daha yağlı ve kalındır. Bu nedenle esnekliğini ve pürüzsüzlüğünü uzun süre koruyabilir. Ancak herhangi bir cilt sorunu yaşayacak olursa, izler başına dert olur. Ciltte kolayca leke kalır. Aynı hassasiyet yüzünden kozmetik işlemler yapılırken iyi düşünmek gerekir. Cilt renginde iyi ya da kötü; güzel veya çirkin gibi bir tercih yapmanın kimseye yararı olmaz. Bazı gerçekleri değiştiremeyiz. Zaten her rengin ve her ırkın kendine has bir güzelliği vardır. Gördüğünüz gibi, beyazların başka avantajları bulunur, esmerlerin başka. Günümüzde esmerliğe özendiğimiz doğru. Buna rağmen sarı ve kızıl saçları hala çok seviyoruz. Ama unutmayın ki, çok değil 50 yıl öncesine kadar, asırlar boyunca, beyazlık imrenilen bir ayrıcalıktı. Bu neticede bir moda konusu. Modalar ise gelir, geçer…

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.