Yasemin Fatih Amato

Uyku ile ilgili bilmeniz gereken 10 şey

uyku

1 – Yattığımız andan itibaren 5 dakika içinde uykuya dalabilmemiz, uyku yoksunluğu çektiğimize işarettir. Bir insan için ideal uykuya geçiş süresi 10-15 dakikadır.

 

2 – 1998 yılında yürütülen bir araştırmaya göre, dizlerin arka kısmının güçlü bir ışığa maruz kalması insanların uyku döngülerini yeniden programlamalarını sağlamaktadır. Bunun sebebi bugün hala aydınlatılamamıştır.

 

3 – Horlayan insanların %10’luk bir kısmı uyku apnesinden muzdariptir. Bu rahatsızlığa sahip olan insanların solunumu bir gecede 300 kez durabilir ve kalp krizi ve felç riskleri diğer insanlara göre daha fazladır.

 

4 – İnsanlar için optimal uyku süresi 25 yaşına kadar 10 saat, 25-65 yaş arası 8 saat ve 65 yaş üstü için 6 saattir.

 

5 – Yapılan bazı çalışmalar, kadınların erkeklere göre bir saat daha fazla gece uykusuna ihtiyaç duyduğunu göstermiştir. Kadınların depresyona daha yatkın olmasının sebeplerinden birinin bu olabileceği düşünülmektedir.

 

6 – Bulunduğumuz irtifa arttıkça uyumakta daha fazla güçlük çekeriz. Bu durum özellikle 4 kilometre ve üzerindeki yüksekliklerde gözlemlenmiştir ve sebebi ise oksijen seviyelerindeki değişimdir.

 

7 – Uykusunu iyi almayan insanlar, vücutlarındaki leptin (iştah düzenleyici hormon) seviyelerine bağlı olarak daha çok yemek yemeye ihtiyaç duyarlar.

 

8 – Yapılan bir çalışmada insanların yeniay zamanlarında, dolunay zamanlarına göre çok daha iyi uyudukları tespit edilmiştir.

 

9 – Yapılan bir araştırmada okulları daha geç saatte başlayan çocukların gün içinde çok daha iyi performans sergilediği kaydedilmiştir.

 

10 – Depresyondaki bir insan, normal zamanlardakinin 3-4 katı daha fazla rüya görmektedir.

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.