Yasemin Fatih Amato

AKILLI TELEFONUNUZ CİLT KANSERİ OLUP OLMADIĞINIZI BİLEBİLİR Mİ?

AKILLI TELEFONUNUZ CİLT KANSERİ OLUP OLMADIĞINIZI BİLEBİLİR Mİ

Yazın gelişi ile birlikte nerdeyse çoğu zamanımızı güneş altında geçiririz. Bu da cilt kanserlerinin oluşmasına davetiye çıkaran bir durumdur. Çünkü cilt kanserleri ozon tabakasının delinmesinden sonra patlama yapmıştır. Dermatologlar olarak en çok Malign Melanom denen cilt kanserinden korkarız. Her geçen gün bu türe yakalanan insanların artışı ozon tabakasının delinmesi ve aşırı güneşlenmeden kaynaklıdır.

Cildimizde bulunan melanosit adı verilen ve cildimize rengini veren hücrelerin adıdır. Tıbbi dilde melanomun halk arasındaki adı “ben”dir. Ben olarak adlandırılan yapılar genellikle yaşamın bir noktasında oluşur ve bundan sonra üreme eğilimi taşımazlar, bu sebepten iyi huylu olarak adlandırılırlar.

Cilt kanserlerini belirlemenin yolu kitleden parça alıp onu mikroskop altında incelemektir. Kanserin şekli, türü ve evresine göre uygulanabilecek tedavi şekilleri çeşitlidir. İlk uygulanacak yöntem cerrahi müdahale ile çıkartılan dokunun yerine vücudun sağlam yerinden alınıp yeni dokunun konmasıdır. Eğer kanserli doku çıkarılamayacak boyutta ise radyoterapi ve kemoterapi yapılır.

Vücudunuzu iyi tanıyın!

Vücudunu iyi tanıyan bireyler özellikle benlerini yakından takip ederler. Böyle durumda büyüme veya renk değişimine göre doktora görünürler. Erken teşhis ile tedavi kısa ve kesin çözüme kavuşur. Bu yüzden aynaya bakarken sadece gözlerinize, dudaklarınıza odaklanmayın. Güzellik dışında da aynalarımız kurtarıcıdır. Yaz ayı ile birlikte doğrudan güneş altında kalmamak, koruyucular kullanmak basit ve ileride oluşabilecek cilt kanserlerinizi önlemede yararlı uygulamalardır.

Sağlık alanındaki teknolojik gelişimler hızla devam ederken, kullanıcılar için tasarlanan ürünler de evde muayeneyi kolaylaştırıyor. MetaOptima‘nın geliştirdiği akıllı telefon aparatı cilt kanserinin erken teşhisinde önemli rol oynuyor. Oldukça yaygın olan kanserin en çok görülen türlerinden biri olan cilt kanseri, erken teşhiste iyileştirilebiliyor.

MetaOptima’nın ürettiği telefon aparatı MoleScope ise ciltte yer alan benlerin fotoğrafını çekiyor ve zamanla değişimini gözlemlemenize olarak sağlıyor. Telefonun kamerasına yerleştirilen aparat, yüksek çözünürlükte fotoğraflar çekebiliyor. MoleScope’un uygulaması aracılığıyla çekilen fotoğraflar incelenebiliyor ve risk durumu olup olmadığı gözlemlenebiliyor. Ayrıca çevrim içi muayene için çekilen fotoğraflar kullanıcının dermatologuna gönderilebiliyor.

Uygulama teşhis koymuyor ancak şüpheli bir durum olup olmadığını gözlemleyebilmeyi olanaklı kılıyor ve doktorla daha hızlı bir iletişim sağlıyor. Bunun yanı sıra MetaOptima, uygulamanın kişisel bilgilerinizi üçüncü bir kuruluşla paylaşılmayacağını belirtiyor. Şu an ön siparişte olan MoleScope şimdilik iPhone 5 ve üstü modellerle uyumlu.

Hayatımızın tam ortasında bulunan akıllı telefonlarımız çok yakın zamanda bir çok rahatsızlığımızın tespitinde biz dermatologların çok işine yarayacak gibi görünüyor. Özellikle erken teşhis ile bir çok hastalık kolayca tedavi altına alınabiliniyor. Yeni gelişmeleri bizde sizler gibi yakından takip etmeye devam ediyoruz. Aklımıza yatan, faydalı olduğunu düşündüğümüz gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.