Yasemin Fatih Amato

AYAĞIMDAKİ ÇATLAKLAR İÇİN NELER YAPABİLİRİM?

AYAĞIMDAKİ ÇATLAKLAR İÇİN NELER YAPABİLİRİM?

Ayaklarımız bir ömür boyu tüm vücudumuzu taşır. Ama bir sorun çıkarmadıkça biz onların ne kadar önemli olduğunu hatırlamayız. Sonra günün birinde bir tırnak batar veya mantar baş gösterir, nasır çıkar, varisler belirir, kemiklerimiz deforme olur ve biz o zaman ayaklarımızın ne kadar değerli olduğunu hatırlarız. Yürüyemezsek veya yürürken ayaklarımızı normal basamazsak, yaşam kalitemiz bozulur ve tüm iskeletimiz, omurgamız deforme olmaya başlar.

Ayaklarımız derisi, kemik yapısı ve tırnaklarıyla bir bütündür. Bazen bir yerde başlayan sorun, diğerlerinin bozulmasına yol açabilir. Örneğin tırnak mantarı yada batması yüzünden ayağınızı uzun bir süre düzgün bir şekilde basamazsanız, giderek kemik yapısı deforme olabilir.

Bu nedenle ayaklarınıza en rahat terlikleri ve ayakkabıları çok görmeyin.

Onları daima en sağlıklı tabanlar, ergonomik kalıplar ve derilerle şımartın.

Ayaklarınızı doğal olmayan şekillere sokan ayakkabılar giymeyin. Ayak tırnaklarınızı keserken tırnakların doğal şeklini değiştirecek modeller vermekten kaçının.

Tırnak diplerinizdeki derileri çok kısa kesmeyin, çok fazla geriye itmeyin…

Ayaklarda sorun çıkmasını engellemek için onları daima temiz ve kuru tutmamız önemlidir. Ayakları terleten ayakkabılar başımıza dert olurlar. Çoraplarımız bir mikrop ve bakteri yuvası haline gelebilirler. Çoraplarınızı sık sık değiştirin, mümkünse hafifçe ütüleyin. Ayaklarınızı yıkadıktan sonra iyice kurulayın. Gün boyunca ayaklarınızın kuru kalmasını sağlamak için bebek pudrası ya da eczanelerde satılan ve ayak terlemesini önleyen ürünleri kullanabilirsiniz. Ayaklarınızın terlemesi ile baş edemiyorsanız, botoks yaptırabilirsiniz. Botoks 6-12 ay süreyle aşırı terlemeyi önler.

AYAKLARINIZI KURU TUTUN 

Ayaklarda sorun çıkmasını engellemek için onları daima temiz ve kuru tutmamız gerekir. Size tavsiyem, yaz bile olsa, ayaklarınızı yıkadıktan sonra iyice kurulayın. Gerekirse bebek pudrası ya da eczanelerde satılan ve ayak terlemesini önleyen ürünleri kullanabilirsiniz. Ayaklarınızın terlemesini durduramıyorsanız, botoks yaptırabilirsiniz.

YUMUŞACIK TOPUKLAR İÇİN…

Özellikle yaz aylarında açık ayakkabılar ve terlikler giydiğimiz için topuklarımız göz önündedir. Onları yumuşak tutmak ve nasırlaşmayı önlemek için hafifçe törpüleyebiliriz. Ama salisilik asit içeren bir krem ponza taşından daha etkilidir. Bu kremi gece yatarken topuklarınıza sürebilirsiniz. Veya sürdükten sonra topuklarınızı folyo ile sarıp 10 dakika bekleyin. Ardından ayaklarınızı ılık suyla yıkayın. Tabi sonra güzelce kremleyin. Özel ayak kremleri size pahalı geliyorsa vazelin de kullanabilirsiniz.

KARBONAT İLE ÇATLAKLARA ÇÖZÜM BULABİLİRSİNİZ

Karbonat, diş beyazlatma ve diğer bütün işlemler için kullanırken, topuk çatlaklarına, akıntılara ve güçlü kesik ağrılarına müdahale etme konusunda mühim bir faktör uygulamaktadır. İlk olarak ılık olan 2 litre suyu uygun büyüklükte bir kaba boşaltın ve ardından içine 1 tatlı kaşığı karbonatı tepeleme olarak ekleyin. Eklediğiniz karbonatın suda dağılması yaklaşık 10 dakika kadar sürmektedir. Bu işlem zarfında ayağınızı suya koymayın! 10 dakika bekledikten sonra her iki ayağınızı da su içerisine katın ve 20 ile 30 dakika arasında suda bekletin. 10 gün boyunca devamlı olarak uyguladığınız takdirde mantar ve topuk çatlaklarından kurtulabilirsiniz. Geceden geceye 15 gün süresince uygulamak da büyük ölçü de yarar görmenizi sağlayacaktır.

GÜLSUYU VE SODA…

Gülsuyu ve gliserin karışımı ile topuk çatlaklarınıza veda edebilirsiniz. Ayrıca, bebek pudrası ve soda karışımı da topuk çatlaklarına veda etmenize yardımcı olur. Karışımı uyguladıktan sonra çorap giyin ve sabaha kadar bekletin. Topuk çatlaklarının arkasında başka sebepler olabilir! Aklınızda olsun, ayaklardaki çatlamalar, deri kalınlaşması ve nasırlaşmalar, ileri yaşlarda tiroit yetersizliğine işaret eder. Bu konu fazla dikkate alınmamakla birlikte önemli bir belirtidir. Bir kaç maddede sebepleri şu şekilde sıralayabiliriz. Kadınlarda menopoz sonrası östrojen eksikliğine bağlı olarak veya daha ileri yaşta her iki cinste yaşlanma sürecinde deri kuruması, Şeker hastalığı, tiroit yetmezliği veya böbrek hastalıkları başta olmak üzere çeşitli metabolik hastalıklar, Aşırı kiloya bağlı sebep veya tam tersi aşırı yürüme-koşma sporuna bağlı olarak ayak tabanlarına aşırı baskı, Çok sık yıkanma, ayakların banyo-abdest alma sonrası yeterli kurulanmaması, ıslak bırakılması, Demir veya B vitamini eksikliği.

YORGUN AYAKLARA BİREBİR

Ayaklarınız yorulduğunda sıcak suya batırıp biraz dinlendirin. Bunu herkes bilir ama yapmaz. Sonra soğuk ve ılık su ile dönüşümlü olarak şok uygulayın. Ardından tüm ayağınızı ve parmak aralarını güzelce kurulayıp, kremle masaj yapın. Son olarak da kalbinizin hizasına kadar kaldırıp on dakika dinlendirin. Kendinizi yeniden doğmuş gibi hissedeceksiniz.

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.