Yasemin Fatih Amato

Doğal yoldan antioksidanları vücudumuza nasıl alırız?

dogal-yoldan-antioksidanlari-vucudumuza-nasil-aliriz

Vücudun bağışıklık sistemi 24 saat içerisinde sürekli denetim yapar. Bunun karşılığında antioksidanları kendisi üretir ve gerekli olanlarını depolar. Besinlerden aldığımız bazı antioksidanları vücut organlarda, kanda, yağ dokusunda depolar. Doğal yoldan (sebze ve meyve) alınan antioksidanların beraberinde çok sayıda yardımcı medyatör, fonksiyonel ve segonder biyoaktif maddeleri de beraberinde alırız.

Proteinler

Sade yoğurt, az yağlı süt, düşük yağlı köy peyniri, beyaz peynir ve çökelek alın.

Taze balıklar ve özellikle  somon, uskumru, hamsi ve sardalya  çok yararlıdır. Konserve ton balığı seçerken, suda paketlenmiş olanlarını tercih edin.

Yemeklerinizde derisiz tavuk göğsü ve hindi eti kullanın. Taze yumurtayı da listeye eklemeyi unutmayın.

Sebzeler ve otlar

Brokoli, kuşkonmaz, avokado, dolmalık biber, karnabahar, kereviz, salatalık, patlıcan, börülce, sarımsak, soğan, mantar, lahana, domates,semizotu, kabak, kımızı biber, yeşil fasulye, enginar, pırasa, ıspanak, pazı, soya filizi, tere, maydanoz, turp otu, arap saçı, radika, marul v.s. tümünü mevsiminde almaya gösterin. Bu sebzelerle  yapılan zeytinyağlı yemekler, salatalar ve çorbalar o kadar  faydalıdır ki,  her porsiyonu bir antioksidan tableti yerine geçer.

Meyveler

Elma, çilek, kayısı, şeftali, kiraz, kivi, ahududu, böğürtlen, limon, portakal, mandalina, greyfurt, kavun, armut, erik,üzüm  (özellikle kara üzüm) gibi sayısız meyve çeşidini pazarlarda bol bol bulabilirsiniz.  Bunların tümü de cilt ve vücut sağlığı için çok önemlidir.

Baklagiller ve tahıllar

Bu gıdalar Türk mutfağının vazgeçilmez ürünleridirler.  İyi ki de öyledirler!   Mercimek, kuru fasulye, barbunya, bakla, nohut, bezelye gibi tahılların  tümü çok güçlü  antioksidanlardır. Soya fasulyesinin yeri daha özeldir. Ona da alışmanın bir yolunu bulmamız gerekiyor.  Doğal buğday, yulaf ezmesi gibi tahıllar da sayısız yararı olan harika  gıdalardır. Süt veya yoğurtla tüketildiği zaman insanı tok tutarlar. Dolayısıyla diyet yapanlar için de besleyici bir kahvaltı alternatifi olabilirler.

Yağlar

Zeytinyağından da, zeytinden de hiç vazgeçmeyin!

İçecekler

Yeşil çay, ıhlamur, papatya, ayran ve doğal meyve suları için. Alkol almak istediğinizde kırmızı şarabı tercih edin.

Baharatlar ve otlar

Yemek ve salatalarınızda; fesleğen, defne, dere otu, nane, kekik, biberiye, kimyon, tarçın, kişniş, zencefil, paprika, pul biber, safranı hiç tereddüt etmeden kullanın.

Yemişler ve kuru meyveler

Evinize bol bol ceviz, fıstık, badem, susam, kabak çekirdeği, Hindistan cevizi,  ayrıca kuru erik, incir  ve kuru kayısı almanızı tavsiye ederim. Ailenizi bunları tüketmesi için teşvik edin. Hatta dostlarınıza  çikolata yerine bunları ikram edin. Çocuklarınız ders çalışırken, film seyrederken, bir kase yemiş doldurup, atıştırmaları için yakınlarına koyun.

Eve alınmayacak ürünler

Reçel ve diğer şekerli yiyecekler, cips, tuzlu yiyecekler, patlamış mısır, hazır soslar, hazır meyve suları, gazlı meşrubatlar, kurabiye, pasta,  kek dondurma, konserveler (çok fazla sodyum içerir) kahve, şeker, alkol gibi ürünleri evinizde hiç bulundurmayın.

Kızartmaları ve kebapları hesaba katmazsak, geleneksel mutfağımız ve yemek alışkanlıklarımız oldukça iyi sayılır. Özellikle Ege’de. Çoğumuz genelde zeytinyağlı yiyecekler ve bol  miktarda taze meyve ile sebze tüketiriz. Her köşe başında bulabileceğiniz, ev yemekleri pişiren  restoranlar, çalışan insanlara daha sağlıklı beslenme olanağını sağlar. Yemişleri, kuru meyveleri, çekirdekleri hepimiz severiz.  Sofrada çiğ soğan ve sarımsak yemekten çekinmeyiz… Bütün bunlar yararlı alışkanlıklarımız. Yalnız genelde az su içiyoruz ve siyah çayla kahveyi de fazla tüketiyoruz. Biraz dikkat edersek vitamin tabletleri kullanmadan çok uzun yıllar sağlıklı yaşayabiliriz.

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.