Yasemin Fatih Amato

Bu yıl en fit yılınız olsun

Bu yılda her pazartesi başladığınız ertesi gün son bulan diyetler, yıllar boyunca kazandığınız kiloları kısa sürede verme düşünceleriniz, ekmeği kestim bundan sonrası kolay zaten ne yiyorum ki gibi düşünceleriniz, çevreden gelen ‘Yemezsen zayıflarsın. Biraz boğazını tut.’ gibi moralinizi bozan cümlelerle mi geçti? Yeni yılda her şeyin ‘en’ halini isteriz. En huzurlu, en keyifli, en paralı, en şanslı, en aşk dolu… Benden size öneri bu yıl birde en fit sizi isteyin 😉 Her geçen yıl yaşlanmadan gençleşmek için, her geçen yıl formunuzu bir önceki yıla göre daha rahat koruyabilmeniz için bu sene sağlıklı en fit sene ne dersin?

En fit seneye ilk adım: 31 Aralık

Güne sabah kahvaltısıyla başlanmalı, öğle yemeği ve ara öğünlerle metabolizma akşam yemeğine hazırlanmalıdır. Aksi takdirde çok fazla acıkılacağı için kontrolsüz yemek yeme eğiliminde olunur. Ve vücut o anda aldığı bütün besinleri bir daha aç kalırsam korkusuyla depolamak ister. Bu nedenle öğünlerin atlanmaması ve metabolizmanızı yılbaşı sofrasına hazırlamanız önemlidir.

En fit sene ikinci adım: Yılbaşı sofrası

Şarküteri ürünlerinden uzak durulmalıdır. Şarküteri ürünlerinin içeriğinde bulunan doymuş yağ asitleri, nitrit ve nitrat gibi zararlı maddeler sağlığınıza zarar vermektedir. Eğer yemek istiyorum diyorsanız az miktarda tüketip yanında bol salata tüketmeyi ihmal etmeyin.
Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezinin hindi olması büyük avantajdır. Ancak sizin sofranızda hindi yoksa balık veya tavuk tercih edebilirsiniz. Tükettiğiniz tavuk, balık ve hindi etinin de pişirilme yöntemi de oldukça önemli ızgara haşlama, buğulama gibi pişirme yöntemlerini tercih etmelisiniz.
Alkol de yağ kadar kalorili. Alkolün 1 gramı 7 kkal yağın ise 9 kkal’dir. Yani yağdan kaçtığımız kadar aslında alkolden de kaçmalıyız. Tabii ki, bu sadece kaloriyi düşünerek yaptığımız bir yorum! Ya zararlarını düşünürsek? Bu nedenle alkolün tüketilmemesi ilk tercihimizken alkol almak istiyorum diyorsanız kırmızı şarabı tercih etmeyi unutmayın. Kadınlar için 2 kadeh, erkekler için 3 kadeh sınırlaması kontrollü bir tüketim için faydalı olacaktır.

Kuru yemişlerdeki yağdan korkmayın. Kuruyemişler kontrollü tüketilirse içerdiği yağ asitleri bilinenin aksine kalbi korur. Yılbaşı sofranızda aşırı olmamak şartıyla kuruyemişlere de yer verebilirsiniz. Kendinize hazırlayacağınız sihirli yılbaşı kâsesi size yardımcı olacaktır. 5 fındık, 5 badem, 5 fıstık, 10 kuru yaban mersini ile 3-4 kuru erik, 1 yemek kaşığı beyaz leblebi size gece boyunca eşlik edebilir.

Eğer yılbaşında bir restorana gitmeyi tercih ettiyseniz; Sınırsız içki ve sınırsız meze sunan restoranlardan uzak durmaya dikkat etmelisiniz. Mayonezsiz, yoğurtlu, haşlanarak veya ızgara şeklinde hazırlanan, az yağlı mezelerden oluşan bir ordövr tabağı tercih etmelisiniz. Ara sıcaklar genelde yağda kızartılmış oldukları için tercihlerinizin arasında olmamalıdır. Ana yemekle geceye devam edilmelidir. Yemekten sonra ise kalorili atıştırmalıklar yerine antioksidan ve lif içerikleri yüksek olan meyveleri tercih edin.

En fit sene son adım: Yeni yılın ilk sabahı

İlk gün su tüketiminin yeterli olması önemlidir. Her zamandan fazla alınan kalori ile metabolizmanızın tek başına baş etmesini beklemeyin. Ona yardımcı olabilmek için gün boyu suyu yeterli tükettiğinize emin olun. Alkol vücuttan fazlasıyla su atılmasına neden olur. Hem vücuda ihtiyacı olan suyu geri vermek hem de alkolün olumsuz etkilerini azaltmak için su tüketimi arttırılmalıdır. Yılbaşı sofrasında kaçırmış bile olsanız ilk gün ‘Bir şey yemeyerek kalori dengesini sağlayabilirim.’ ya da ‘Aman yine olmadı. Dün gece kaçtı ipin ucu. Ben bu işi yapamayacağım.’ gibi düşüncelerden uzak durun.

Unutmayın bu yıl sizin en fit yılınız…

DİYETİSYEN DENİZ ZÜNBÜLCAN

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.