Yasemin Fatih Amato

Tartışılan palm yağının kozmetikteki yeri…

Konunun doğrudan ortasından başlamak yerine en başından anlatmayı tercih ediyorum. Öncelikle palm nedir, onu size ifade etmeye çalışayım. Palm (palmiye) yağı, palmiye ağacının meyvesinden çıkarılan yarı katı bitkisel yağın adıdır. Bu yağ yemeklerde, kozmetikte kullanıldığı gibi aynı zamanda dizel veya biyodizel üretiminde de kullanılmaktadır.

Peki bu yağ neden bugün tartışılıyor?

2016 yılında Avrupa Gıda Güvenliği Ajansı’nın (EFSA) palmiye yağına ilişkin yayınladığı araştırmada, 200 derece üzerinde ısıtılan palmiye yağının diğer bitkisel yağlardan daha fazla kanserojen madde taşıdığı ve tehlikeli olduğu açıklandı. Araştırmada palmiye yağının tüketilmemesine dair herhangi bir tavsiye yer almadığı gibi risk seviyesinin daha iyi değerlendirilmesi gerektiği söylenmiştir.

Nerelerde kullanıyor?

  • Dünya çapında tartışmaya sebep olan ve ‘’palm yağı’’ konusunu gündeme getiren, çikolatalara pürüzsüz ve parlak bir görünüm sağlayarak, erimesini önlediği bilinen yerlerde.
  • Dondurulmuş hamurlu yiyeceklerde,
  • Vejetaryen ürünlerinde,
  • Pasta, dondurma vb. ürünlerde pürüzsüz ve kremsi bir katman elde etmek için,
  • Margarinli ürünleri olağan haliyle tutmak için,
  • Ruj gibi ürünlerde erimeyi engellemek ve pürüzsüzlüğü sağlamak için,
  • Şampuan ve sabunlarda, saç derisinde yer alan doğal yağları geri getirmeye yardımcı olmak için,
  • Temizlik içeren deterjan vb. ürünlerde etkiyi artırmak için kullanılır.

Palm yağının temel özellikleri nelerdir?

  • Trans yağ asidini içermez. İçeriğinde aksine omega-6 asitleri vardır.
  • Çoğu bitkisel yağda bulunan antioksidan yapıya sahiptir.
  • Yoğun karoten kaynağı içeririr. Ve bu karotenin yapısı beta ve alfadan oluşur.
  • Çoklu, tekli doymamış ve doymuş yağ asitlerinin tümünü içeren bir yapıya sahiptir.

Dermatologların palmiye yağına bakışı nasıldır?

Yazının içerisinde de anlatıldığı gibi, Avrupa Gıda Güvenliği Ajansı palm yağının 200 derecede ısıtılmasıyla kanserojen yapısının arttığına dikkat çekmiştir. Bu durumda ısıtılmanın gerçekleşmediği alanlarda palm yağı hala güvenli şekilde kullanılabilir. Çünkü içerisinde sterol, fosfolipid, karetonoid, yağ asiti, omega ve E vitamini bileşenleri bulunmaktadır. Serbest radikallerin ortaya çıkarılması cildimiz için önemlidir. E vitamini kaynağı palm yağı, bu radikaller ile birlikte cilt için güçlü antioksidandır.

Şampuanlarda sıkça kullanılmasının en büyük nedeni de, saç derisindeki kirleri arındırmada yıpratma etkisi göstermeyip, aksine nemlendirici olmasıdır. Vitaminler saç derisinin köklerine nüfuz ederek, saç kılının köklerine doğrudan etki ederler.

Makyaj malzemelerinin en önemlileri içerisinde yer alan ruj ve fondötende de bolca palm yağı bulunur. Kolay erimeyen yapısı, parlaklığı artırması ve deriyi beslemesi bu seçimin en büyük nedenlerindendir. Cildin doğal yapısı içerisinde yer alan lipidler, dış etkenler ile zamanla elastik yapısını kaybeder. Sürülebilir içerikler sayesinde bu yapıya tekrar esneklik kazandırılabilir. Yağın içerisinde yer alan antioksidanlar lipidlerin kendi kendi onarmasına büyük katkı sağlar.

Sonuçta gıda konusunda dünyaca ünlü büyük firmaları da kapsayan bu tartışmada kozmetik pozitif ve olumlu tarafta yer almaktadır. Yine de araştırmalar devam ediyor. Bizi de etkileyen sonuçlar çıktığında sizlerle tekrar paylaşmaya devam edeceğiz.

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.