Yasemin Fatih Amato

Uçuk ve siğillerinizle nasıl başa çıkacaksınız?


Herpes simpleks virüsü bulaşıcıdır. Bir kere vücuda girdiği zaman güneş, rüzgar, soğuk, grip, korku, heyecan gibi birçok nedenle yeniden “uçuklamak” işten bile değildir. İnsan tam da en güzel olmak istediği önemli bir günde, dudağının kenarında bir kaşıntı hisseder, sonra ufak bir yara belirir! Bu yaranın içi su doludur. İçin için bir kaşıntı başlar. Uçuk birkaç gün sonra kurur ve kaybolur. Bu uçuklar musallat oldukları insanın yakasını bırakmazlar. Dudağın kenarında her fırsatta yeniden çıkarlar. Uçukların nedeni, “herpes simpleks” virüsüdür.

Herpes simpleks virüsü

Herpes simpleks virüsünün (HPV) en yaygın türü genellikle dudakta uçuk çıkmasına neden olur. Nadiren yüzde veya diğer bölgelerde de oluşabilir. Virüsün ikinci bir türü de genital organlara yerleşir ve oldukça sıkıntılı uçuklara neden olur. Genital organda uçuğa sebep olan virüs tipi, rahim ağzı kanseri riskini artırır. Rahim ağzı kanserinden, genital siğillerden ve HPV’nin yol açtığı diğer hastalıklardan aşı yaptırarak korunabilmeniz mümkündür.

Uçuklar bulaşıcı mıdır ve nerelerde çıkarlar?

Herpes simpleks virüsü bulaşıcıdır. Dudağınızda uçuk olduğu zaman hiç kimseyi öpmeyin. Özellikle bebeklerin güzel yüzünü… Genital organlardaki herpes simpleks ise oldukça ciddi bir hastalık sayılır ve cinsel ilişkiyle bulaşır. Uçuk sık sık tekrar ediyorsa, vücut direncinin düşmüş olduğu anlaşılır. Doktorlar bu durumda vitamin takviyesi önerebilir. Tedavi için hem ağızdan alınan hem de haricen sürülen ilaçlar kullanılabilir. Uçuklar güneşe maruz kalındığında çıkıyorsa, güneşten koruyucu rujlar sürülerek önlem alınabilir. Herpes simpleks virüsünün, yani uçuk sorununun, henüz kesin bir tedavisi bulunamamıştır. Araştırmalar yapılmakta, lazer ve ozon terapileri denenmektedir.

Siğil nedir ve neden oluşur?

Halk içinde siğilin tıbbi tedavisi olmadığı yönünde bir inanç vardır. Oysa siğilleri yok etmek için gayet etkili, modern yöntemler uygulanmaktadır. Siğil, virüsle bulaşan bir cilt enfeksiyonudur ve özellikle çocuklarda çok sık görülür. Daha az da olsa, yetişkinlerin de başına gelir. Siğillerin çeşitli tipleri bulunur. Genel olarak cilt renginde ve katı dokuludurlar. Ancak bazıları koyu renklidir veya kimisinin yüzeyi düzdür. Siğiller cildin çok değişik bölgelerinde oluşabilir. Ellerde, ayaklarda, genital organlarda, yüzde sıkça görülürler.

Ellerdeki siğiller, genellikle tırnak kenarlarında ve ellerin üst bölgesinde oluşur.

Ayaklardaki siğiller, topuk bölgesinde olur. Yürüme nedeniyle, sürekli basınç altında olduklarından, bu siğiller düzleşirler. Siğiller pek ağrılı olmaz ama bazen yürüme basıncının yol açtığı sıkıntılar yaşanabilir. Bu siğiller ayak tabanındaki nasırlarla karıştırılır. Ancak siğilin üstü girintili çıkıntılıdır ve ortasında siyah noktalar bulunur. Görüntüsü sanki denizkestanesi batmış gibidir. Bu siyah noktalar, siğili besleyen kan damarlarının görüntüsüdür. Siğiller ise ayağın herhangi bir yerinde olabilir ve bir kere başladıktan sonra sayısı giderek artar.

Genital siğillere “kondilom” denir. Bunlar cinsel organlarda oluşan yumuşak dokulardır. Anüs kenarında veya vajina içinde meydana gelebilirler. Genelde et benlerine benzerler. Ağrı vermezler ama giderek çoğalırlar. Bu tür siğiller görüldüğünde, zaman kaybetmeden doktora gidilmesi gerekir.

Yüzde oluşan siğiller, deriden biraz daha kabarık lekeler gibi görünür. Hasta, “Yüzümde lekeler oluştu” diyerek doktora gider. Doktor bunların leke değil de siğil olduğunu teşhis ettiğinde, hasta inanmakta zorlanır.

Siğil tedavisi nasıl yapılır?

Ülkemizde çok yanlış olan siğil tedavisi için muskalara, sülüklere (kan emen kurtçuklar) başvurulur. Bazı yörelerde siğili iyileştirmek için üzerine incir sütü bile sürülür. İncir sütü cildi yakar ve ciddi sıkıntılar yaratır. Bu nedenle doktora koşan hastaların sayısı oldukça fazladır. Oysa siğilleri yok etmek için farklı, modern tedavi metotları vardır. Lokal olarak uygulanan lazer, koter ve buz tedavileri son derece etkilidir. Örneğin, led terapisi günümüzde hepsinden daha iyi sonuçlar vermeye başladı.

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.