Yasemin Fatih Amato

Zerdeçal çayı ne işe yarar, faydaları nelerdir?

Dönem dönem bazı bitkiler kamuoyu tarafından öne çıkartılırken, bazıları da günlük modanın etkisi altında ezilip gidiyorlar. Son günlerde gerek şifalı çayı, gerekse kapsülleriyle kendinden söz ettiren zerdeçala (turmeric) bu yazıda değinmek istiyorum.

Zerdeçal nedir?

Zencefilgiller familyasına ait otsu bir bitki olan zerdeçalın anavatanı Hindistan’dır. Asya ve Afrika kıtalarının çeşitli yerlerinde rahatlıkla yetiştirilmektedir. Altın rengiyle bilinen zerdeçal; Asya mutfağında köri tozu olarak yemeklerde sıkça kullanılmaktadır. Bugün zerdeçal; mide ekşimesi, mide ülseri, safra taşı, iltihaplanma ve antioksidan yapısı nedeniyle gençleşme alanında kullanılmaktadır.

Güçlü antioksidan içerik

Zerdeçal içerisinde yer alan kurkumin, mükemmel bir antioksidan olarak vücudumuzda etki sağlar. Bu etki serbest radikallere karşı savaşı artırır ve hücre zarlarının hasar görmesini engelleyerek, mutasyona bile uğramış hücrelerin ortadan kaldırılmasında yardımcı olur. Düzenli olarak zerdeçal çayı tüketimi, vücuttaki serbest radikalleri etkisizleştirmede büyük rol oynar.

Anti-inflamatuar etkisi

Zerdeçal, ödemin yanı sıra eklem ağrılarını da rahatlatmaya yardımcı olur. Hazırlanan bir bardak zerdeçal çayı, herhangi bir eklem rahatsızlığı yaşayan kişiye yardımcı olabilmekte ayrıca diz ağrılarının yanı sıra baş ağrılarının da azaltılmasını sağlamaktadır.

Detoks için birebirdir

Bir çok büyük sağlık sorunlarının sebebi olarak toksinler görülmektedir. Zerdeçal vücuttaki istenmeyen toksinleri hedef almakta ve onları dışarı atmak için vücut sistemine yardımcı olmaktadır. Düzenli olarak zerdeçal çay tüketmek vücut sistemini temizlemeye etki sağlar.

Cilt sağlığına dolaylı etkisi vardır

Zerdeçal; akne lekeleri, siyah nokta ve yaşlılık lekelerinin iyileşmesine yardımcı olur. Kurkuminin sahip olduğu antioksidan nitelikler kuru cilt sıkıntısı çeken kişilere yumuşak ve elastik bir görünüm sağlar. Ciltteki ince çizgilerin ve kırışıklıkların azaltılmasında da takviye olarak rahatlıkla kullanılabilir. Bu nedenle zerdeçalı yemeklerde kullanmanın dışında çayını da yaparak diyet programına eklemek oldukça faydalı bir durum olacaktır.

Zerdeçal çayı nasıl yapılır?

 

  • 2 çay kaşığı öğütülmüş ya da 5 çay kaşığı rendelenmiş taze zerdeçal,

 

  • 4 su bardağı su,
  • 1 tatlı kaşığı öğütülmüş zencefil veya 2 çay kaşığı taze zencefil rendesi.

Doğru dem için, paslanmaz çelik veya seramik bir kaba suyu koyun, sonrada zerdeçal ve zencefili ekleyin. Kaynamaya başladıktan sonra ateşi kısın ve 10 dakika daha pişmesi için bekleyin. Bir süzgeç yardımıyla çayı süzün. Afiyet olsun…

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.