Yasemin Fatih Amato

Aknelere (sivilce) karşı tedavide tek çözüm antibiyotik midir?

Havalar yavaş yavaş soğumaya başlayıp ani hava değişimleri hızlıca artınca, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda bir artış görülüyor. Dünyanın en çok antibiyotik kullanan ülkelerinden biriyiz. Antibiyotik doğru kullanıldığında ağır hastalıklarda büyük kurtarıcı olurken, yanlış kullanımıyla basit rahatsızlıklarda bile hastalığın daha fazla artmasına sebep olabiliyor. Bilinçsiz, aşırı kullanılan antibiyotik sadece organlarımıza değil aynı zamanda cildimize de büyük zararlar veriyor. Özellikle cilt rahatsızlıklarında bizlerin sıkça başvurduğu yöntemlerden olan antibiyotik, doğru teşhis ve yanlış kullanımları nedeniyle sorunu daha fazla büyütebiliyor.

Peki antibiyotik nedir?

Antibiyotik; Yunanca ‘’anti’’ ve ‘’bios’’ sözcüklerinden oluşur ve ‘’yaşam karşıtı’’ anlamına gelir. Antibiyotikler, bir organizma tarafından üretilen ve bir başka organizmaya zarar veren maddelerdir. Antibiyotik üretimi, onu üreten mikroorganizma için büyük bir seçicilik sağlar.

Genel antibiyotik kullanımında yapılan hatalar!

Enfeksiyon tipine uygun olmayan antibiyotiğin kullanılması,
Gerekmediği halde birden çok antibiyotiğin aynı anda kullanılması,
Antibiyotiğin, yanlış gıdalar yada başka ilaçlar ile birlikte kullanılması,
Tedavi edici dozdan daha düşük seviyede kullanılması, doz atlanması,
Gereksiz durumlarda etki yelpazesi geniş olan antibiyotiklerin kullanılması,
Gerekenden daha kısa süre kullanılması,
Çiftlik hayvanlarının ve balıkların yemlerinde antibiyotik kullanılması.

Geçmeyen akne türleri mi ortaya çıkıyor?

Uygun olmayan antibiyotik tedavileri, çözümü uzun süren ya da tedavisi olmayan akne türlerinin ortaya çıkmasına sebep olabiliyor. Maksimum 3 ay gibi bir sürede eğer verilen antibiyotikler çözüm sunmuyorsa cildiye uzmanının aynı antibiyotik tedavisini diretmemesi gerekiyor. Çünkü bu durum içinde antibiyotiğe dayanıklı bakteriler olan akne türlerinin gelişmesine ve tedavinin daha uzun sürmesine sebep olabiliyor. Antibiyotik ilaçlarla ‘’Propionibacterium Acnes’’ bakterisinin sayısını azaltarak cilt üzerindeki enfeksiyonu engellenmeye çalışılır.

Akne (sivilce) nedir?

Ciltte beyaz iltihaplı ya da siyah noktalı başı olan sivilceler olarak tanımlayabiliriz. Akneleri ergenlik zamanlarında sıkça görürüz, aynı şekilde bazı yetişkinlerde de sıkça görülür.

Akneye neler sebep olur?

Ergenlik,
Kozmetik ürünler,
İlaç ve vitaminler,
Cildin yapısı,
Sinir ve stres,
Sigara,
Sağlıksız beslenme,
Vakitsiz ergenlik süreci.

Aknelerin, antibiyotik dışında bir çözümü var mıdır?

Unutulmamalıdır ki, akne bir kez sönmeye başladığında ağızdan antibiyotik almayı bırakıp kremlerle devam edilmelidir. Aşağıda sayacaklarım sivilcelere iyi gelen bazı takviyelerdir.
Niasinamid,
A vitamini,
Çinko takviyesi,
C vitamini,
Omega-3,
Aloe jel.

Niasinamid’e kısaca değinmek istiyorum. Farklı dozları cilt üzerinde farklı etkiler yaratmaktadır. Düşük dozları cildi yağlandırmadan nemlendirirken, yüksek dozları ise doğrudan iltihap önleyici ve giderici etkiler gösterir. B3 vitamini, niasin ve niacinamide’nin biçimlerindendir. B3 vitamini de; balık, süt, yumurta, yeşil sebzeler, maya, et, ve tahıl taneleri de dahil olmak üzere birçok gıdada bulunur.

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.