Yasemin Fatih Amato

Doğru beslenerek genç kalmak mümkün mü?

Tek tip gıdanın tüketildiği diyetler ya da yanlış beslenme alışkanlıkları vücutta vitamin ve mineral eksikliğine neden olur. Yaşamın kaynağı olan beslenme, vücudumuzdaki tüm organlar, dokular ve hücreler için vazgeçilmezdir. Cildimiz besin öğelerinden doğrudan etkilenir. Öyle ki, cilt ile ilgili kremlerin, gençleştirici veya iyileştirici uygulamaların içeriğine bakıldığında, en önemli bileşenin bir besin öğeleri olduğunu görürsünüz. Cildinizdeki kırışıklıkları önlemek ve nem kazanmasını sağlamak için A, E, C vitaminleri, zeytinyağı, omega 3 içeriği yüksek antioksidan içeren keten tohumu, taze meyve – sebzeler, selenyum ve çinko gibi mineralleri içeren yiyecekleri ön planda tutmanız gerekir.

Kırışıklıkların engellenmesi ve cildin elastikiyetini koruması için bazı besinlerden kaçınırken bazılarındansa aksine kaçınmamak gerekir. Öncelikle şekerden, glikoz ve fruktozdan uzak durmak gerekir. Çünkü vücuda ani şeker yüklenmesi vücudun yağ yakımını bloke ederek kilo alınmasına ve hücrelerde yaşlanmaya yol açar. Özellikle çok çabuk kana karışan ve insülinin ani yükselmesine neden olan karbonhidratlar sakıncalıdır. Makarna, patates ve ekmekten alınan fazla karbonhidrat ciltte tahrişe bile yol açabilir. Aksine protein alımı ise ihmal edilmemelidir. Çünkü yaşlanma karşıtı beslenmede protein vazgeçilmezdir. Proteinler vücuda alındıktan sonra aminoasitlere dönüşür ve kolajen liflerin, elastin liflerin ve hormonların oluşumunu sağlar. Bunlar da vücudu zarar verici serbest radikallere karşı korur.

Hücre yenilenmesini artıran 5 besin

Balık
Özellikle; somon, sardalya, hamsi ve uskumru gibi balıklar, omega-3 bakımından zengin olup yüksek antioksidan içerdikleri için cilt hücrelerinin tamirinde yararlanılır. Ayrıca bu ürünler cildin daha parlak görünmesine, akne, egzama ve diğer cilt hastalıklarından korunmaya ve cildin nemli kalmasına yardımcı olurlar.

Badem
Badem; ciltteki buruşukluklardan, sivilcelere, güneş ışınları sebebiyle yüzde meydana gelen renk değişimlerinden, kaşıntı hastalıklarına kadar birçok soruna çaredir.

Yaban mersini
Yaban mersini kılcal damarları güçlendirirken, içindeki antioksidanlar nedeniyle yaşlanma belirtilerini azaltır. Her gün bir avuç yaban mersini yemek faydanıza olacaktır.

Domates
Bitkisel kürlerin vazgeçilmez malzemesi olan domates, cildin kolajen dokusunu güçlendirir. Aynı zamanda cildin nem dengesini korumada da kullanılabilecek doğal bir nemlendiricidir.

Bezelye
Yaşlanmaktan korkanlar, bezelye sizin için bir mucize bitkidir. Lif ve C vitamini kaynağı bezelye, cilde iyi gelen formüllerin başında gelir. İçinde bulunan flavonoidler, kateşin, epikateşin, karotenoid, alfa karoten vb. gibi antioksidanlar cildinizin yaşlanma sürecini önlemeye yardımcı olur ve cilde doğal bir parlaklık kazandırır. Anti-inflamatuar özellikleri, antioksidanların etkisi ile birleşince, kırışıklıkların ve osteoporozun önlenmesinde de faydalıdır.

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.