Yasemin Fatih Amato

Lazer epilasyon ile kıl dönmesine veda edin

Kadın, erkek fark etmeyen ve toplumumuzda sıkça karşılaştığımız sorunlardan biri de ‘’kıl dönmesi’’ rahatsızlığıdır. Kıl dönmesi; kuyruk sokumunda akıntı ve apseleşme ile birlikte ortaya çıkar. Kişiler popo üzerine oturamamaya, ağrı, şişme, kaşıntı gibi belirtileri görmeye başlarlar. Bu rahatsızlığın temel nedeni, kuyruk sokumunda görünmeyen ve derinlerde yer alan kılların burgu yaparak deri altında toplanarak reaksiyon göstermesi sonucu ortaya çıkan akıntılardır.

Kıl dönmesi, nasıl ve neden görünür?

Kilolu ve çok terleyen kişilerde, kuyruk sokumunda kıl batması daha fazladır.
15-30 yaş arasında daha sıkça görülür.
Erkeklerde kuyruk sokumu ve boyunda sorun olarak görülür.
Dar giysiler sürtünme ve terlemeyi arttırdığı için kıl dönmesine sebep olurlar.
Kadınlarda daha fazla kalça, bacak arkası, kasık, genital bölge ve koltuk altında rastlanır.
Uzun süreli oturarak çalışma ve koltukta kaykılarak oturmak, sorunun ortaya çıkmasını kolaylaştırır.
Genetik olarak kıvırcık saçlı olmak, kıl dönme rahatsızlığının yaşanma durumunu artırır.

Kıl dönmesi tedavi edilebilir mi?

Kıl dönmesini, ameliyatlı ve ameliyatsız olarak tedavi etmek mümkündür. Bunun için hastalığın hangi aşamada olduğunu bilmek gerekir. Apseli bir aşamaya gelindiyse antibiyotik tedavisine başlamak faydalı olacaktır. Bun tedavinin yüzde yüz başarılı olacağını söylemek mümkün değildir. İleri safhaya geçilmiş durumlarda cerrahi tekniklerle apsenin boşaltılması gerekecektir. Bu boşaltma sonucu hastalığın tekrar nüksetme durumu yüksektir. Kıl kesesi olduğu gibi aynı yerinde kaldığı için, iltihabın boşaltılması geçici çözüm olarak kalabilir. Zaman içinde farklı safalarla tekrar görülme durumu yüksektir…

Tedavide lazerden nasıl yararlanılır?

Kıl dönmesinde, ters büyüyen kılların sayısını azaltan kalıcı lazer epilasyonu kullanmak başarılı sonuçlar vermektedir. Burada önemli olan nokta, rahatsızlık safhasının henüz iltihaplanmadan, daha başlangıçtayken yapılmasıdır. Ama bilmekteyiz ki hastalar bizlere genelde bu safha geçtikten sonra gelirler. Özellikle kıl dönmesi kistleştikten veya leke bıraktıktan sonra gelindiğinde, biz dermatologların yapacağı fazla bir şey kalmamaktadır. Kıl anatomisi bozulduğu için sorunu sadece cerrah çözebilir. Unutulmaması gereken ikinci nokta, ameliyat olunsa da, kıl dönmesi tekrarlama ihtimali olan bir hastalıktır. Bu nedenle ameliyat yarası iyileştikten sonra bölgeye lazer epilasyon yapılması nüks ihtimalini büyük ölçüde ortadan kaldıracaktır.

Tekrarlama olasılığı nasıl azaltılır?

Bu rahatsızlık bilinmelidir ki yüzde 10 ile 20 oranında tekrarlayabilir. Kıl kesesinin tümünün ameliyatla alınması sonrasında, iyileşme dokusu oluşur. Sonrasında bu bölgenin kılları, deri artıklarını sorunlu bölgeye tekrar çekip yeni reaksiyonların oluşmasına sebep olabilir. Bu olasılığı düşürmek için en az 4-5 seans lazer epilasyonu uygulatmak faydalı sonuçlar verecektir.

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.