Yasemin Fatih Amato

D vitamini vücudumuz için neden önemlidir?

 

D vitamininin önemini bilmeyen yoktur. Tüm doktorlar bu vitamini sürekli önerirler ama gözden kaçırılmaması gereken şey, güneş eski güneşken dünya eski dünya değil! 20 yıl öncesine kadar özellikle D vitamini eksikliği yaşayan kişilerin doğrudan güneşe maruz kalması ısrarla istenilen bir durumdu. Ama o zaman ozon bu kadar delinmemiş, ultraviyole ışınları dünyamıza doğrudan bu kadar sert gelmiyordu!

D vitaminin kaynağı nedir?

D vitaminin %80’ni güneş ışınları ile açığa çıkar. Özellikle Mart ve Ekim ayları arasında kalan dönem en uygun dönemdir. Bu bahsedilen aylar arasında 15 dakika güneşlenmek sizin yararınıza olacaktır. D vitamininin bilinen etkisi kemik ve kas metabolizması üzerinedir. Kuvvetli kemiklerin gelişmesi için böbreklerden ve bağırsaklardan fosfor ve kalsiyum emilimini düzenler.

D vitamininin güneş ile nasıl bir bağlantısı var?

D vitamini kolesterol içerikli maddenin ultraviyole ışınlarına maruz kalmasıyla oluşur. Güneş ışınlarına maruz kalan vitamin öncü maddeye dönüştükten sonra iki organda değişime uğrar. Ve sonunda aktif D vitaminine dönüşür. Gıdalar yoluyla bu vitaminin ancak % 20’si vücudumuza girer. Bu yüzden kış aylarında somon, uskumru gibi yağlı balıklar, balık yağı, yumurta ve mantar tüketilmesi sıkça önerilir.

D vitaminin faydaları nelerdir?

D vitaminin vücutta kemik ve kas metabolizması dışında başka fonksiyonları da vardır. Kalp, beyin, meme, prostat gibi pek çok organda D vitamini reseptörleri bulunur. Son yıllarda depresyon, kalp, diyabet, bazı kanser hastalıklarında D vitamini eksikliğinden şüphelenilmeye başlandı.

D vitamini eksikliği nasıl anlaşılır?

Bu önemli vitaminin eksikliği basit bir kan testiyle tespit edilebilir. Tetkiklerin sonunda problem olursa eğer doktor kontrolünde D vitamini alınması gerekir. Her yıl sonbaharda D vitamini seviyesine baktırmak yararınıza olacaktır. Ayrıca,

Üzüntü hissini son günlerde fazlaca yaşıyorsanız doktor kontrolü yararınıza olabilir. Çünkü mutluluk hormonu olan serotonin gün ışığında daha çok salgılanır ve D vitamini eksikliği olanların depresyona yatkınlığının normal bir bireyden 11 kat daha fazla olduğunu biliyoruz.
Sıkça karşılaşmaya başladığınız mide rahatsızlıkları. D vitamini yağda çözünen bir maddedir, bağırsaklarınıza bir sorun varsa bu vitamini alma konusunda sıkıntı yaşıyor olabilirsiniz.
Sıradan hale gelen güçsüzlük durumunuz. Vücutta D vitamini miktarı arttıkça kas kontrolü de artar. Bu da kas kontrolünü sağlamak için yeterli miktarda D vitaminine sahip olmanız gerektiği anlamına gelir.

Aşırı terleme durumundan dertliyseniz, D vitaminini ölçtürmek gerekebilir.
Dayanılmaz olan kemik ağrıları. D vitamini eksik olduğunda kemiklerde zayıflama ve osteoporoz hastalığı görülebilir.

http://www.hurriyetaile.com/yazarlar/yasemin-fatih-amato/d-vitamini-vucudumuz-icin-neden-onemlidir_6746.html

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.