İçimizdeki gök kuşağı

 

Gök kuşağı hepimize ne kadar güzel duygular verir. Gökyüzünü kaplayınca, adeta doğaüstü bir ödülle karşılaşmış gibi oluruz. Bir an için günlük kaygılarımızı unuturuz, sanki içimiz arınır…

Gök kuşağının renkleri doğanın pastel yansımaları gibidir. Kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, mor…Bunlar yaşamın, sağlığın, her gün hayata yeniden neşeyle başlamanın renkleridir.

Semt pazarlarına gitmeyi sever misiniz? Ben pazarda dolaşırken rengareng meyve ve sebzelerin büyüsüne kapılırım. Bu renk cümbüşü bana çok iyi gelir. Her birinin kendime ve aileme sağlık ve neşe vaat ettiğini hissederim ve onlara hayranlık duyarım!

Sindirim için Avokado
Örneğin yeşil! Yeşil doğanın ana rengidir. Ağaçlar, yapraklar, otlar, çimenler.. Bu renk “klorofil”in rengidir. Klorofil güneş ışığını enerjiye dönüştürür ve yeşilliklerin yaşamasını, soluk almasını sağlar. Bu dönüşüm olmasaydı gezegenimizde yaşam olmazdı. Doğa için bu kadar değerli olan yeşil rengin vücudumuz için farklı olması ne mümkün? Nitekim tüm yeşil sebze ve meyveler bizim için olağanüstü bir değer taşırlar.

Tüm lahana çeşitleri, Brüksel lahanası, Brokoli bizi kansere karşı koruyan gıdalardır. Brokoli’de bol miktarda krom bulunur. Krom kan şekerini ayarlar. Yine yeşil bir meyve olan Avokado’da kalbimizi ve hafızamızı koruyan magnezyum vardır. Uzmanlar, sindirimi çok rahat olan avokadoyu, özellikle bebeklerin ilk maması olarak tavsiye ediyorlar. Bu meyvenin içerdiği E vitamini kalbe iyi gelirken, yüksek potasyum ve magnezyum oranı depresyona neden olan uyuşukluğu engelliyor , kalbimizi ve beynimizi koruyor.

Yeşiller kolestetrolü düşürür.
Koyu yeşil yapraklı sebzeler Karoten, E vitamini, K Vitamini ile doludur. K vitamini kanın akışkanlığı için son derece önemlidir.

Yeşil biberlerde ve narenciyelerin kabuklarında rutin adı verilen bir madde bulunur. Rutin kolon tümörlerini önler ve kolesterolü düşürür, C vitamininin kullanılmasına yardım eder. Bezelye de çok önemlidir. B vitamini ve protein deposu gibidir.

Yeşillerin en önemlilerini sayacak olursam, zor bir seçim ama şöyle özetleyebilirim: Salatalık (kabuklu) , brüksel lahanası, brokoli, bezelye, lahana (anti kanser ve anti aging diyetlerin baş gıdasıdır) marul, ıspanak, enginar…

Kırmızılar kansere karşı korur:
Ya kırmızılar? Domatesler, vişneler, kirazlar, çilekler… Özellikle domates ve çilek C vitamini bakımından son derece zengindir. Kirazlar bioflavonoidlerle doludur. Bunlar kansere karşı savaşan komandolar gibidir. Domates bizi kanserden koruyan başka bir maddeyi, likopen almamızı sağlar. Çilekte de likopen vardır. Ama domatesin fazla bilinmeyen yönü, aynı zamanda uykumuzu düzenleyen ve bağışıklık sistemini koruyan melatonin kaynağı olduğudur.

Sinir sistemi için sarı:
Turunculara ne demeli? Portakal, havuç gibi. Portakalda bol miktarda C vitamini bulunur. C Vitamini bağışıklık sistemimizin baş dostudur. Havuçlar ise A vitamini ve bera karoten zenginidir. Görme yeteneğimizi korumak için havuç çok önemlidir.

Sarılara gelince; .Limon, greypfrut, balkabağı, kavun, tohumlar gibi.. Limon ile greypfrut’un ne kadar yararlı olduğunu, ne kadar zengin birer C vitamini deposu olduklarını bilmeyen yoktur. Bal kabağı ve tohumlarda ise cholin denilen bir madde bulunur. Bu madde B vitamini ile birlikte sinir sistemimizin dengesi için gereklidir. Ya muz? Muz zengin bir potasyum kaynağıdır ama melatonin bakımından da zengindir. Uyku sorunları çekiyorsanız akşamları size bir muz yemenizi öneririm. Sarılara devam edersek, soğanlar, selenyumla doludur. Selenyum stratejik bir maddedir. E vitaminini selenyum olmadan kullanamayız.

Parlak olanları seçin:

Ya mora benzeyen rengiyle kara lahana, kırmızı lahana, pancar’a, şalgam’a ne demeli? Bunlar Detox programlarının vaz geçilmez gıdalarıdır.

Aklınızda olsun, manava, pazara gittiğinizde en parlak renkleri seçin. Gıdaların doğal rengi ne kadar parlak ise, içeriği o kadar yoğundur. Bundan emin olabilirsiniz.

Bu yazıyı hazırlarken amacım size tek tek sebzelerin ve meyvelerin yararlarını sıralamak değildi. O zaten sonsuz bir konu! Amacım sadece beslenme konusuna biraz farklı bir bakış açısı getirmekti. Kanımca doğaya biraz romantik bakmak, yediklerimizle duygusal bağlar kurmak, gıdalarımızı seçerken gök kuşağını hatırlamak, iyi bir yaklaşımdır. Mayonezi mi tercih edersiniz yoğurdu mu? Salatayı mı tercih edersiniz, hamur işlerini mi? Baklavayı mı yoksa taze meyveleri mi? Yediklerimiz hayatımızı kesinlikle değiştirir. Şeklimizden, düşüncelerimize, duygularımızdan, söylemimize kadar, yaşamımızı her yönüyle belirler… Ve renk yersek eğer, daima sağlıklı, genç, dinamik bir hayatımız olur!

Yorumlar

Yorum

yasemin amato: 1965 yılında İran'nın Tebriz kentinde doğmuştur. 1983 yılından itibaren Türkiye'de yaşamaktadır. 1990 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra, ihtisasını aynı üniversitenin Dermatoloji Ana Bilim Dalı'nda yaptı. Kozmetik dermatolojiye olan tutkusunu geliştirmek için İngiltere'ye gidip Birmingham'da dermatoloji kursuna katıldı. 1995 yılında ABD'nin Dallas eyaletinde Kollajen enjeksiyonları hakkında eğitim aldı. 1996 yılında Paris'te dünyanın en ünlü uzmanlarından (Dr.Benjamin Asher, David Goldberg, Dr. Legrand, Dr. J.Le Coz, Dr.Laglen) değişik dolgu maddeleri enjeksiyonları, botoks ve mezoterapi eğitimi gördü. Türkiye'ye dönünce YASEMEN adında bir kozmetik dermatoloji merkezi açarak, İzmir'de ilk kez dolgu, botoks, mezoterapi, lazer epilasyon, kalıcı makyaj ve mikrodermabrazyon uygulamalarını başlattı. 2004 yılında Doğan Yayınevi'nden çıkan "Güzel ol, Bugün, Yarın ve Daima" isimli bir kitap yazmıştır. 2009 yılında "Yaşlanmayı erteleyin" "Evde güzellik ve bakım sırları" "Güzel dokunuşlar" isimli kitapları yayınlanmıştır. 2004 yılından itibaren Şamdan plus, Diva, Sabah Gazetesi'nin eki Günaydın, Hürriyet Aile, Kuşhan Diyet, Karşıyaka LIFE, ESİAD dergileri gibi yayınlarda köşe yazarlığı yapmaktadır. Ayrıca 1994 yılından beri Ticaret Europe üyesidir. Kendisi bir çok televizyon programlarında, üniversite içi seminerlerde, konferanslarda, ulusal ve uluslararası kongre ve seminerlerde konuşmacı olarak katılmıştır. Dr. Yasemin Fatih Amato evli ve bir çocuk annesidir.
Related Post
Leave a Comment