SAÇLARIMIZI BEYAZLATAN GEN BULUNDU!

Yıllardır bilim insanları genlerden ve çevresel etmenlerden kaynaklı olduğunu belirttikleri beyaz saç, yapılan araştırmalar sonucunda ispatlanmış oldu. Bu haberin önemi tespit edilen gen ile birlikte bir çok saç sorununa da çözüm bulabilme umududur. Gelin şimdi bu gen haberinden önce saçların nasıl beyazladığına bir göz atalım.

SAÇLARIMIZ NEDEN BEYAZLAR?

Saç tellerinin rengini, saç kökündeki mel anin pigmentlerini yapan hücreler verir. Genç bir saçta bu hücrelerin sayısı 1000 – 2000/mm2 adet civarındadır. Giderek melanin üreten hücre sayısı ve hücrelerin üretimi azalır. 40 yaşından sonra erkekte saç dökülme hızlanır. 40 yaşın üstündeki erkeklerde hormon replasmanı ( azalan hormonu yerine koyma = hormon treatment) + finasteride tedavisi ile saçın dökülmesini ve beyazlanmasını önlemek mümkündür. Beyaz saç telleri de tıpkı renkli saç telleri gibi esnektir ve uzama hızları da aynıdır. Yani beyazlaşan saçların yapısı değişmez. Birçok insanın beyaz ve güçlü saçları olabilir. Pigment azaldığı zaman gri saç, pigment yok olduğu zaman beyaz saç oluşur. Saçın kalitesi, renginden çok yaşlanma belirtileriyle birlikte bozulur. İlerleyen yaşlarda baş derisindeki yağ üretimi azalır. Bu nedenle saçlar da elastikiyetini kaybetmeye ve kurumaya başlar. Bu durumda saçın şekil alması da zorlaşır.

BİR GECEDE SAÇ BEYAZLAR MI?

Saç beyazlaması erkeklerde önce sakalda, kadınlarda kasık ve koltuk altında olur. Her ne kadar saç beyazlaması olağan ve genetik bir olay olsa da ağır stres, ağır anemi, hipertiroidi, ağır endokrin hastalıklar, beslenme bozukluğu ve kanser hastalarında hızlı beyazlanma söz konusu olabilir. Bazı ilaçlar saçın beyazlaşmasını hızlandırır. Türk filmlerine konu olmuş bir gecede beyaz saç görünmesi nadir de olsa görülür.

BİLİM İNSANLARI TAM OLARAK NEYİ BULDU?

bbc.com’un haberine göre saçların beyazlaşmasına neden olan gen tam olarak artık tespit edildi. Bu buluş sayesinde, yaş ilerledikçe saçların beyazlamasının geciktirilmesi veya engellenmesi de kolaylaşacak. Nature Communications dergisinde yayımlanan araştırma için, Avrupa, Kuzey Amerika ve Afrika’dan farklı etnik kökenlere sahip 6 binden fazla gönüllünün DNA örnekleri alınmış. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi melanin adı verilen, deri, saç ve göz zarlarında oluşan biyolojik pigmenti IRF4 geni düzenliyor. Araştırmacılara göre Kromozom 6’da bulunan bu gen saçların beyazlaşmasına neden olan tek gen olmayabilir. University College London’dan Doktor Kaustubh Adhikari, “Saç dökülmesine ve saç rengine etki eden birkaç gen olduğunu zaten biliyorduk fakat insanlarda saçların ağarmasına ve aynı zamanda saç şekline ve yoğunluğuna etki eden bu gen ilk defa tespit edildi” demiş.

SAÇ BEYAZLAMASINDA ÇEVRE FAKTÖRLERİNİN ETKİSİ NE KADARDIR?

Saç köklerinde bulunan melanosit denilen hücreler, saçın renginin oluşmasını sağlıyor. Yaşımız ilerledikçe melanositler pigment üretmeyi bırakıyor ve saçlar doğal rengini kaybedip grileşiyor. Doktor Adhikari, “Keşfettiğimiz genler, saçların beyazlamasında tek başına etkili olmuyor. Ama hala tespit edilmesi gereken birçok farklı faktörle beraber büyük bir rol oynuyor” demiş. Bilim özellikle genetik alanında yaptığı çalışmalarla bizi şaşırtmaya devam ediyor. Gen haritalarımızdaki eksik parçalar yerine kondukça, bugün sorun olan birçok şey gelecekteki çözümüyle unutulup gidecek…

Yorumlar

Yorum

yasemin amato: 1965 yılında İran'nın Tebriz kentinde doğmuştur. 1983 yılından itibaren Türkiye'de yaşamaktadır. 1990 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra, ihtisasını aynı üniversitenin Dermatoloji Ana Bilim Dalı'nda yaptı. Kozmetik dermatolojiye olan tutkusunu geliştirmek için İngiltere'ye gidip Birmingham'da dermatoloji kursuna katıldı. 1995 yılında ABD'nin Dallas eyaletinde Kollajen enjeksiyonları hakkında eğitim aldı. 1996 yılında Paris'te dünyanın en ünlü uzmanlarından (Dr.Benjamin Asher, David Goldberg, Dr. Legrand, Dr. J.Le Coz, Dr.Laglen) değişik dolgu maddeleri enjeksiyonları, botoks ve mezoterapi eğitimi gördü. Türkiye'ye dönünce YASEMEN adında bir kozmetik dermatoloji merkezi açarak, İzmir'de ilk kez dolgu, botoks, mezoterapi, lazer epilasyon, kalıcı makyaj ve mikrodermabrazyon uygulamalarını başlattı. 2004 yılında Doğan Yayınevi'nden çıkan "Güzel ol, Bugün, Yarın ve Daima" isimli bir kitap yazmıştır. 2009 yılında "Yaşlanmayı erteleyin" "Evde güzellik ve bakım sırları" "Güzel dokunuşlar" isimli kitapları yayınlanmıştır. 2004 yılından itibaren Şamdan plus, Diva, Sabah Gazetesi'nin eki Günaydın, Hürriyet Aile, Kuşhan Diyet, Karşıyaka LIFE, ESİAD dergileri gibi yayınlarda köşe yazarlığı yapmaktadır. Ayrıca 1994 yılından beri Ticaret Europe üyesidir. Kendisi bir çok televizyon programlarında, üniversite içi seminerlerde, konferanslarda, ulusal ve uluslararası kongre ve seminerlerde konuşmacı olarak katılmıştır. Dr. Yasemin Fatih Amato evli ve bir çocuk annesidir.
Related Post
Leave a Comment