Zerdeçal çayı ne işe yarar, faydaları nelerdir?

Dönem dönem bazı bitkiler kamuoyu tarafından öne çıkartılırken, bazıları da günlük modanın etkisi altında ezilip gidiyorlar. Son günlerde gerek şifalı çayı, gerekse kapsülleriyle kendinden söz ettiren zerdeçala (turmeric) bu yazıda değinmek istiyorum.

Zerdeçal nedir?

Zencefilgiller familyasına ait otsu bir bitki olan zerdeçalın anavatanı Hindistan’dır. Asya ve Afrika kıtalarının çeşitli yerlerinde rahatlıkla yetiştirilmektedir. Altın rengiyle bilinen zerdeçal; Asya mutfağında köri tozu olarak yemeklerde sıkça kullanılmaktadır. Bugün zerdeçal; mide ekşimesi, mide ülseri, safra taşı, iltihaplanma ve antioksidan yapısı nedeniyle gençleşme alanında kullanılmaktadır.

Güçlü antioksidan içerik

Zerdeçal içerisinde yer alan kurkumin, mükemmel bir antioksidan olarak vücudumuzda etki sağlar. Bu etki serbest radikallere karşı savaşı artırır ve hücre zarlarının hasar görmesini engelleyerek, mutasyona bile uğramış hücrelerin ortadan kaldırılmasında yardımcı olur. Düzenli olarak zerdeçal çayı tüketimi, vücuttaki serbest radikalleri etkisizleştirmede büyük rol oynar.

Anti-inflamatuar etkisi

Zerdeçal, ödemin yanı sıra eklem ağrılarını da rahatlatmaya yardımcı olur. Hazırlanan bir bardak zerdeçal çayı, herhangi bir eklem rahatsızlığı yaşayan kişiye yardımcı olabilmekte ayrıca diz ağrılarının yanı sıra baş ağrılarının da azaltılmasını sağlamaktadır.

Detoks için birebirdir

Bir çok büyük sağlık sorunlarının sebebi olarak toksinler görülmektedir. Zerdeçal vücuttaki istenmeyen toksinleri hedef almakta ve onları dışarı atmak için vücut sistemine yardımcı olmaktadır. Düzenli olarak zerdeçal çay tüketmek vücut sistemini temizlemeye etki sağlar.

Cilt sağlığına dolaylı etkisi vardır

Zerdeçal; akne lekeleri, siyah nokta ve yaşlılık lekelerinin iyileşmesine yardımcı olur. Kurkuminin sahip olduğu antioksidan nitelikler kuru cilt sıkıntısı çeken kişilere yumuşak ve elastik bir görünüm sağlar. Ciltteki ince çizgilerin ve kırışıklıkların azaltılmasında da takviye olarak rahatlıkla kullanılabilir. Bu nedenle zerdeçalı yemeklerde kullanmanın dışında çayını da yaparak diyet programına eklemek oldukça faydalı bir durum olacaktır.

Zerdeçal çayı nasıl yapılır?

 

  • 2 çay kaşığı öğütülmüş ya da 5 çay kaşığı rendelenmiş taze zerdeçal,

 

  • 4 su bardağı su,
  • 1 tatlı kaşığı öğütülmüş zencefil veya 2 çay kaşığı taze zencefil rendesi.

Doğru dem için, paslanmaz çelik veya seramik bir kaba suyu koyun, sonrada zerdeçal ve zencefili ekleyin. Kaynamaya başladıktan sonra ateşi kısın ve 10 dakika daha pişmesi için bekleyin. Bir süzgeç yardımıyla çayı süzün. Afiyet olsun…

Yorumlar

Yorum

yasemin amato: 1965 yılında İran'nın Tebriz kentinde doğmuştur. 1983 yılından itibaren Türkiye'de yaşamaktadır. 1990 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra, ihtisasını aynı üniversitenin Dermatoloji Ana Bilim Dalı'nda yaptı. Kozmetik dermatolojiye olan tutkusunu geliştirmek için İngiltere'ye gidip Birmingham'da dermatoloji kursuna katıldı. 1995 yılında ABD'nin Dallas eyaletinde Kollajen enjeksiyonları hakkında eğitim aldı. 1996 yılında Paris'te dünyanın en ünlü uzmanlarından (Dr.Benjamin Asher, David Goldberg, Dr. Legrand, Dr. J.Le Coz, Dr.Laglen) değişik dolgu maddeleri enjeksiyonları, botoks ve mezoterapi eğitimi gördü. Türkiye'ye dönünce YASEMEN adında bir kozmetik dermatoloji merkezi açarak, İzmir'de ilk kez dolgu, botoks, mezoterapi, lazer epilasyon, kalıcı makyaj ve mikrodermabrazyon uygulamalarını başlattı. 2004 yılında Doğan Yayınevi'nden çıkan "Güzel ol, Bugün, Yarın ve Daima" isimli bir kitap yazmıştır. 2009 yılında "Yaşlanmayı erteleyin" "Evde güzellik ve bakım sırları" "Güzel dokunuşlar" isimli kitapları yayınlanmıştır. 2004 yılından itibaren Şamdan plus, Diva, Sabah Gazetesi'nin eki Günaydın, Hürriyet Aile, Kuşhan Diyet, Karşıyaka LIFE, ESİAD dergileri gibi yayınlarda köşe yazarlığı yapmaktadır. Ayrıca 1994 yılından beri Ticaret Europe üyesidir. Kendisi bir çok televizyon programlarında, üniversite içi seminerlerde, konferanslarda, ulusal ve uluslararası kongre ve seminerlerde konuşmacı olarak katılmıştır. Dr. Yasemin Fatih Amato evli ve bir çocuk annesidir.
Related Post
Leave a Comment