ESTETİKTE YENİ TREND: VAMPİR BOTOKSU

Medyada uzun süre Vampir Botoksu olarak geçen, hatta Angelina Jolie’nin de yaptırdığı PRP (Platelet Rich Plasma) tedavisinin tüm bilinmeyen yönlerini Dr. Yasemin Fatih Amato bizlerle paylaştı.

PRP; kök hücre mantığından yola çıkan kırışıklık, cilt yenileme, yara izi ve sivilce izlerinin tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. “Platelet rich plasma” platelet (trombosit) yönünden zenginleştirilmiş plazma uygulamasıdır. Bir kişiden alınan az miktardaki kanın özel bir işlemden geçirilerek bileşenlerine ayrıştırılması ve elde edilen az miktardaki “platelet yönünden zenginleştirilmiş plazmanın” yine aynı kişiye cilt gençleştirme amaçlı enjeksiyon yoluyla geri verilmesi işlemidir. İşte bu yüzden adı “Vampir Botoksu” olarak geçiyor. Ama eksik bilinen kısmı bu tedavi biçiminin sadece cilt yenilemede kullanıyor olduğudur.

PRP, enfeksiyon riskini azaltmak amacıyla kalp ameliyatlarında, iyileşme sürecini hızlandırmak amacıyla tenisçi dirseği, tendon sakatlığı gibi rahatsızlıklarda da kullanılmaktadır. Bu sistemde plazmanın enjekte edildiği bölgelerde kök hücreler uyarılarak ve aktif hale geçirilerek dokuların yenilenmesine yardımcı olunur.

PRP Neden Uygulanır ve Gençleşme Nasıl Sağlanır?

Trombosit hücreleri, kanın pıhtılaşmasını sağlayan vücudumuzdaki hasarlı damarları ve diğer dokuları onaran büyüme faktörleri içeren hücrelerdir. Dokularımızda herhangi bir hasar olduğunda plateletler aracılığıyla onarım süreci başlar. PRP uygulamasında, hedef bölgeye kan dolaşımıyla taşınabilenden daha fazla sayıda platelet ve içeriğinde bulunan büyüme faktörlerini ulaştırılabilmektedir. Vücuda enjekte edilen “Platelet” diğer dışardan etki sağlayan lazer ve kremlerde olduğu gibi diğer hücreleri harekete geçirir ve onarım sürecinin başlamasını tetikler. Diğer maddeler sentetik bir etki yarattığı için onarım daha kısa ve yüzeysel olurken PRP ile sağlıklı hücrelerimiz sorunlu hücrelerimizi onarmak üzere harekete geçirir.

PRP Tedavi Süreci Ne Kadar Sürer?

PRP yöntemi 2 ile 4 haftalık aralarla yapılabilir. Tedavi için önerilen zaman ortalama 2 ile 4 seansdır. Ayrıca tedavi 30 dakikada uygulanır.

PRP Hangi Durumlarda Önerilir?

– Estetik amaçlı uygulamalarda yüz, boyun, dekolte, eller, bacak içleri, kollar gibi vücut bölgelerinde,

– Lazer-peeling gibi uygulamalardan hemen sonra, derinin hızla yapılanmasını sağlamak amacıyla,

– Deride yllarca ultraviole ışınlarına maruz kalmanın sonucunda oluşan kırışıkların düzelmesi, çöküntülerin giderilmesi, esneklik ve parlaklığın kazandırılmasını sağlamak üzere,

– İyileşmesi uzun süren yara, çatlak ve deri niteliğinin zarar gördüğü durumların kontrolünü sağlamada,

– Saç dökülmesi tedavisinde tek başına veya diğer tedavilere yardımcı olarak kullanılabilir.

Ne Kadar Sürede Tekrar Edilmelidir?

PRP tedavisinde cilt yenilenmesi kalıcıdır. Ancak yaşlanma süreci devam ettiği için yenileme gerekecektir. 15 günde bir yapılacak 3 veya 4 uygulamadan sonra 10-12 ayda bir tekrarlanırsa etkisi kalıcı olacaktır.

Kimlere Bu Tedavi Uygulanmaz?

Platalet sayısı yetersiz hastalar ile kanser hastalarında bu tedavi uygulanmaz. Dünya genelinde organlarımızın kendisini tedavisinde kök hücre tedavilerine dönülmesi, dermotoloji dahil birçok alanda yeni tedavilerin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Kan ile yapılan tedaviler vücudumuzun kendisine ait bir hücreyi hemen kabul etmesi ve tedaviye hızlıca başlaması gelecekte bu tarz yöntemlerin artacağının bir işaretidir. Sağlık alanında yaşanan bu gelişmeler cilt alanına da ışık tutmaktadır. PRP, uzun vadeli kırışıklıklarla savaşmayı ve doğal yollarla gençleşmeyi düşünenlere önerebileceğimiz yöntemlerden biridir.

Yorumlar

Yorum

yasemin amato: 1965 yılında İran'nın Tebriz kentinde doğmuştur. 1983 yılından itibaren Türkiye'de yaşamaktadır. 1990 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra, ihtisasını aynı üniversitenin Dermatoloji Ana Bilim Dalı'nda yaptı. Kozmetik dermatolojiye olan tutkusunu geliştirmek için İngiltere'ye gidip Birmingham'da dermatoloji kursuna katıldı. 1995 yılında ABD'nin Dallas eyaletinde Kollajen enjeksiyonları hakkında eğitim aldı. 1996 yılında Paris'te dünyanın en ünlü uzmanlarından (Dr.Benjamin Asher, David Goldberg, Dr. Legrand, Dr. J.Le Coz, Dr.Laglen) değişik dolgu maddeleri enjeksiyonları, botoks ve mezoterapi eğitimi gördü. Türkiye'ye dönünce YASEMEN adında bir kozmetik dermatoloji merkezi açarak, İzmir'de ilk kez dolgu, botoks, mezoterapi, lazer epilasyon, kalıcı makyaj ve mikrodermabrazyon uygulamalarını başlattı. 2004 yılında Doğan Yayınevi'nden çıkan "Güzel ol, Bugün, Yarın ve Daima" isimli bir kitap yazmıştır. 2009 yılında "Yaşlanmayı erteleyin" "Evde güzellik ve bakım sırları" "Güzel dokunuşlar" isimli kitapları yayınlanmıştır. 2004 yılından itibaren Şamdan plus, Diva, Sabah Gazetesi'nin eki Günaydın, Hürriyet Aile, Kuşhan Diyet, Karşıyaka LIFE, ESİAD dergileri gibi yayınlarda köşe yazarlığı yapmaktadır. Ayrıca 1994 yılından beri Ticaret Europe üyesidir. Kendisi bir çok televizyon programlarında, üniversite içi seminerlerde, konferanslarda, ulusal ve uluslararası kongre ve seminerlerde konuşmacı olarak katılmıştır. Dr. Yasemin Fatih Amato evli ve bir çocuk annesidir.
Related Post
Leave a Comment