Tik tedavisinde botoks kullanılabilir mi?

Yüz ve boyun başta olmak üzere vücuttaki seğirme ve atmalar, diş sıkma ve gıcırdatmanın botoksla tedavisi son yıllarda sıkça kullanılan yöntemlerden. Peki tikler neden olur?

Tiklerin sebepleri nelerdir?

Yüzdeki tik ve seğirmelerin farklı sebepleri olabilir. Hemifasial spazm ismiyle bilinen beynin arkasındaki atar damarın yüz sinirine baskı yapması nedeniyle olabileceği gibi, blefarospazm diye bilinen kronik göz zarı iltihabı- göz kuruluğu durumu da göz kırpma ihtiyacını artırarak otomatik davranış haline getirebilir. 

Nasıl uygulanır?

Botoks çok düşük dozda ilaç olarak kullanıldığında istemli hareketlere engel olmazken istem dışı hareketleri ortadan kaldırabiliyor. Etkisi de uygulamadan 3 gün sonra ortaya çıkarken, ortalama 3 aya kadar devam edebiliyor. Yapılan işlem sonrası tedavi başarılı olursa 3 ayda bir yenilenmesinde bir zarar görülmez.

Seğirmeler vücudumuzda başka nerelerde görülür?

Seğirme ve kasılmalar yalnızca yüzde görülmez, boyun bölgesinde, parmaklarda da görülebilir. Mesleki sebeplerden dolayı el, ağız ve yüz gibi bölgelerde kasılmaların görülmesi normaldir. Bu gibi durumlarda da botoks ile çözüme ulaşılabilir.

Botoks psikolojik destek sağlar

Tik ve seğirmeler kişilerde psikolojik huzursuzluk yaratır. Yüzde kasılması olanlarda mahcubiyet, kendini kötü hissetme gibi rahatsız edici sorunlar görülmesi olasıdır. İşte bu durumda botoks tedavisi ile psikolojik sorunları ortadan kaldırmak mümkün olmaktadır.

Hamileyken botoks uygulanabilir mi?
Botoksun bilinen bir yan etkisi olmamakla birlikte hamilelik döneminde değişen hormonlar vücudun farklı tepkiler vermesine neden olabilir. Ayrıca ihtimal küçük olmakla birlikte alerjik riskler nedeniyle anne karnındaki fetüste olumsuz etki yaşanabilir. Botulinum toksin, kaslar ve sinir hücreleri arasındaki sinyal alışverişini geçici bir süreliğine durdurur. Bu yüzden uygulanan kaslarda kasılma işlemi oluşmaz.

Doktorunuza sormadan topikal kremler dahi olsa kullanmamanız faydanıza olacaktır.

Yorumlar

Yorum

yasemin amato: 1965 yılında İran'nın Tebriz kentinde doğmuştur. 1983 yılından itibaren Türkiye'de yaşamaktadır. 1990 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra, ihtisasını aynı üniversitenin Dermatoloji Ana Bilim Dalı'nda yaptı. Kozmetik dermatolojiye olan tutkusunu geliştirmek için İngiltere'ye gidip Birmingham'da dermatoloji kursuna katıldı. 1995 yılında ABD'nin Dallas eyaletinde Kollajen enjeksiyonları hakkında eğitim aldı. 1996 yılında Paris'te dünyanın en ünlü uzmanlarından (Dr.Benjamin Asher, David Goldberg, Dr. Legrand, Dr. J.Le Coz, Dr.Laglen) değişik dolgu maddeleri enjeksiyonları, botoks ve mezoterapi eğitimi gördü. Türkiye'ye dönünce YASEMEN adında bir kozmetik dermatoloji merkezi açarak, İzmir'de ilk kez dolgu, botoks, mezoterapi, lazer epilasyon, kalıcı makyaj ve mikrodermabrazyon uygulamalarını başlattı. 2004 yılında Doğan Yayınevi'nden çıkan "Güzel ol, Bugün, Yarın ve Daima" isimli bir kitap yazmıştır. 2009 yılında "Yaşlanmayı erteleyin" "Evde güzellik ve bakım sırları" "Güzel dokunuşlar" isimli kitapları yayınlanmıştır. 2004 yılından itibaren Şamdan plus, Diva, Sabah Gazetesi'nin eki Günaydın, Hürriyet Aile, Kuşhan Diyet, Karşıyaka LIFE, ESİAD dergileri gibi yayınlarda köşe yazarlığı yapmaktadır. Ayrıca 1994 yılından beri Ticaret Europe üyesidir. Kendisi bir çok televizyon programlarında, üniversite içi seminerlerde, konferanslarda, ulusal ve uluslararası kongre ve seminerlerde konuşmacı olarak katılmıştır. Dr. Yasemin Fatih Amato evli ve bir çocuk annesidir.
Related Post
Leave a Comment