İDEAL KİLONUZU NASIL ÖĞRENECEKSİNİZ?

Gerçek diyetlere dikkat ederseniz, asıl mesele sağlıklı beslenmektir. Son yüzyılda şişmanlık karşısında yaşadığımız şoktan sonra, yeniden bir denge kurmaya doğru yol alıyoruz. Son araştırmalar, sağlıklı bir vücudun sıska bir vücut olmadığını açıkça kanıtlıyor. Kilo vermek yada incecik olmak, sağlıklı olmanın tek koşulu değil. Önemli olan yaşam kalitemiz. Yani doğal gıdalarla dengeli bir şekilde beslenmek ve yeteri kadar hareket etmek. Bütün bunları yapıyorsak, hafifçe kilolu olmak sandığımız kadar da kötü bir şey değildir. Hatta hafif kilolu insanların daha uzun ömürlü olduğu düşünülüyor. Siz de vücut kitle endeksinizi ölçerek hangi gruba girdiğinizi bulabilirsiniz.

İdeal kilo veya normallik sınırları nedir, nasıl hesaplanır?

Gerçek şişmanlık birkaç kilo fazlalıktan farklı bir tablodur. Herkesin vücut yapısı aynı değildir. Normal kilo kişiye göre değişir. İnsanın hayalindeki vücut ile kendisinin ulaşabileceği ölçüler arasında farklar olabilir. İdeal kiloyu hesaplamak için günümüzde kullanılan en güvenilir yöntem, vücut kitle indeksinin (VKİ) hesaplanmasıdır. VKİ metodu bir mankenin ölçülerini aramaktan farklı olarak insana formunu, “normallik” açısından değerlendirme olanağını sağlar. VKİ, vücut ağırlığının, “kilogram” cinsinden değerinin, boyun “metre cinsinden” değerinin “karesine” bölünmesiyle elde edilen sayıdır.

Vücut Kitle Endeksi (VKİ)

• Önce boyunuzu dikkatle ölçün. Boyunuzun 1 metre 70 cm olduğunu varsayalım. Bu metre cinsinden 1,7 m. demektir. • Bu sayının karesi, 1,7 X 1,7= 2.89 olur. • Kilonuz 70 kg ise, bunu 2,89’a böldüğünüzde, sonuç 25 çıkar. • Demek ki vücut kitle endeksiniz (VKİ) 25’dir.

VKİ 18,8 ve altında ise, zayıfsınız

Nispeten yüksek kalorili ama sağlıklı gıdalar tüketin. 2-3 saatte bir ceviz-badem-fıstık, zeytinyağı, kuru incir, kuru kayısı vb. yiyin. Egzersizden vazgeçmeyin. Hareketin zayıflamak için olduğunu zannetmeyin. Enerjinizi yükseltmek, kemiklerinizi ve bağışıklık sistemini geliştirmek için sizin de spora ihtiyacınız var.

VKİ 18,5 – 24,9 arasında ise normal sayılırsınız

Sizin için önemli olan, zamanla bel çevresinde oluşabilecek yağlanmayı önlemektir. Birçok insan her 10 yılda bir birkaç kilo alır. Bundan kaçınabilirseniz, durumunuz gayet iyi. Yaptığınız egzersizleri 5-10 dakika kadar arttırın.

VKİ 25 – 29,9 arasında ise hafif kilolusunuz

Zayıflamaya kafanızı takmadan yaşam tarzınızı geliştirmeniz gerekir. En önemlisi aktiviteyi arttırmaktır. Yürüyün ve merdiven çıkın. Öğün atlamadan, yediklerinizin kalorisine biraz dikkat etmenizde yarar var. Genel olarak hamur işleri ve tatlılardan kaçınırsanız ve daha az yağlı gıdaları seçerseniz iyi olur.

VKİ 30 veya daha fazla ise, durumunuz ciddidir!

Sağlığınızın tehdit altında olduğuna kuşku yok. Günde yarım saatlik yürüyüşlere başlayın. Oturmaktan kaçının, işlerinizi kendiniz yapmaya çalışın. Ve tabii doktora gidin! Sonuç olarak, kaç kilo olursanız olun, vücudunuza iyi bakın!

Yorumlar

Yorum

yasemin amato: 1965 yılında İran'nın Tebriz kentinde doğmuştur. 1983 yılından itibaren Türkiye'de yaşamaktadır. 1990 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra, ihtisasını aynı üniversitenin Dermatoloji Ana Bilim Dalı'nda yaptı. Kozmetik dermatolojiye olan tutkusunu geliştirmek için İngiltere'ye gidip Birmingham'da dermatoloji kursuna katıldı. 1995 yılında ABD'nin Dallas eyaletinde Kollajen enjeksiyonları hakkında eğitim aldı. 1996 yılında Paris'te dünyanın en ünlü uzmanlarından (Dr.Benjamin Asher, David Goldberg, Dr. Legrand, Dr. J.Le Coz, Dr.Laglen) değişik dolgu maddeleri enjeksiyonları, botoks ve mezoterapi eğitimi gördü. Türkiye'ye dönünce YASEMEN adında bir kozmetik dermatoloji merkezi açarak, İzmir'de ilk kez dolgu, botoks, mezoterapi, lazer epilasyon, kalıcı makyaj ve mikrodermabrazyon uygulamalarını başlattı. 2004 yılında Doğan Yayınevi'nden çıkan "Güzel ol, Bugün, Yarın ve Daima" isimli bir kitap yazmıştır. 2009 yılında "Yaşlanmayı erteleyin" "Evde güzellik ve bakım sırları" "Güzel dokunuşlar" isimli kitapları yayınlanmıştır. 2004 yılından itibaren Şamdan plus, Diva, Sabah Gazetesi'nin eki Günaydın, Hürriyet Aile, Kuşhan Diyet, Karşıyaka LIFE, ESİAD dergileri gibi yayınlarda köşe yazarlığı yapmaktadır. Ayrıca 1994 yılından beri Ticaret Europe üyesidir. Kendisi bir çok televizyon programlarında, üniversite içi seminerlerde, konferanslarda, ulusal ve uluslararası kongre ve seminerlerde konuşmacı olarak katılmıştır. Dr. Yasemin Fatih Amato evli ve bir çocuk annesidir.
Related Post
Leave a Comment