KALICI MAKYAJ İLE DÖVME AYNI ŞEY Mİ?

Dövme sırasında uyuşturma işlemi yapılmaz. Fazla bir ağrıdan söz etmek abartılı olur ama ağrı eşiğiniz düşükse biraz daha güçlü hissedebilirsiniz. Boya cildin yaklaşık olarak 0,6 mm derinliğine özel bir iğne ile enjekte edilir. Uygulamadan sonra hafif bir sızı, biraz şişme ve kızarma normal kabul edilir. Buz kompresi bu tepkileri yatıştırır. Ortalama 3 gün içinde dövme uygulanan yerde boya renginde kabuklar oluşur.Rengin bir bütün olarak kalması için bu kabukları kopartmamak gerekir. Birkaç gün sonra kabuklar kendi kendine dökülür ve dövme gerçek rengine kavuşur. Dövmeler genellikle renk değiştirmezler ancak aşırı güneşlenme renk tonunun solmasına yol açabilir. Güneşe çıkmadan önce dövme üzerine güneşten koruyucu krem sürülürse, renkleri hiçbir zaman bozulmaz.

Çok eski bir gelenek

Esasında dövme geleneği çok eski tarihlere dayanır. Japonya’da bilinen dövmelerin geçmişi İ.Ö.5000 yıllarına kadar uzanır. Belki daha eskileri de vardır. Mısır mumyalarında sık sık karşılaşılan dövmeler ise İ.Ö.2000’li yıllara aittir. Bazı ilkel toplumlarda dövme baştan sona bir ritüel konusudur. Dövme yapılacak kişinin belli dinsel kuralları yerine getirmesi ve beceriler sergilemesi beklenir. İnsanlar inançlarını, adanmışlıklarını, sahip olmak istedikleri gücün simgesini, korktukları ruhani güçlere ya da nazara karşı koruyucu olduğuna inandıkları simgesel figürleri vücutlarına kalıcı bir mühür gibi sabitlemişlerdir.

Modern estetik

Günümüzde modern dövmeler tüm bu yazdıklarımızın dışında, sadece estetik amaçlarla kullanılmaktadır. Tıp literatüründe dövme uygulamasına “intradermal pigmentasyon” adı verilir. Hijyenik bir ortamda, uzmanlarca uygulanması öngörülür. Çağdaş dövme uygulamasında kullanılan malzemelerin steril ve tek kullanımlık olması gerekir. Boyaların da steril olması ve küçük kaplarda sadece bir kişi için kullanılması önemlidir. Çünkü dövme yapılırken kanamalar olur. Steril olmayan malzemelerden, iğnelerden kolayca hastalık bulaşabilir.

Yaptırmak kolay ya sonrası…

İşte dövme konusundaki en sıkıntılı sorun budur. Doğrusu dövmeyi ciltte hiçbir iz bırakmadan çıkartacak herhangi bir tıbbi yöntem yoktur. Dövmelerin kısmen çıkartılması ise uygulanmasından daha zahmetlidir ve daha uzun sürer. Dövmelerin hepsi aynı değildir. Amatörce yapılan dövmeler daha düzensizdir. Bazı yerleri daha derine bazı yerleri daha yüzeyde işlenir. Bunların çıkarılması da ona göre değişir. Kırmızı rengi çıkarmak zordur. Siyah ondan da zordur…

Lazer

Lazer ışınları ile dövmenin olduğu bölge yakılır. Yanan deri kabuk tutar ve dövme bu kabukların dökülmesi ile kaybolur. Ancak yinede soluk bir renk kalması, ya da deride yanık izi oluşması mümkündür. Lazerden sonra yaranın bakımı çok önemlidir. Pansumanlar talimatlara uygun şekilde ve dikkatle yapılırsa daha az iz kalır. Su ve güneşten uzun süre sakınmak gerekir.

Abrazyon

Bu uygulama hastane ortamında yapılır. Cilt üzerinde çok hızlı dönen zımpara başlıklı özel bir aletle, deri bir bakıma zımparalanarak soyulur. İz kalma riski her zaman vardır.

Cerrahi Müdahale

Dövme küçük bir alanda uygulandıysa, o bölge kesilerek alınır ve iki ucu birbirine dikilir. İz kalması neredeyse kaçınılmazdır. Çok geniş alanı kaplayan dövmelerde bu yöntem kullanılamaz.

IPL lazer

Çok yüksek atımlı ışık ile çalışan bu aletle dövmenin olduğu yere atış yapılır. Birkaç seans tekrar edilir. Dövme derinin yakılmasıyla silinmiş olur. İz ve soluk bir renk kalma riski vardır.

Kalıcı makyaj ile dövme arasındaki farklar nelerdir?

Kalıcı makyaj da bir tür dövmedir. Ancak tekniği oldukça farklıdır. Dövmeden çok farklı makineler ve çok daha ince iğneler kullanılır. Klasik dövmeler mürekkep boyalarla yapılır. Mürekkep yüze uygulanırsa hem alerjik reaksiyonlara neden olabilir hem de zaman içinde kaybolmayacağı için daha sonraki yıllarda, başka kozmetik işlemlerin yapılmasına engel olur. Kalıcı makyajda ise doğal pigmentler kullanılır. Bunlar zamanla vücut tarafından yavaşça eritilir ve silinir. Yani kalıcı makyaj oldukça dayanıklı olsa da sürelidir. Ömrü genel olarak 1-5 yıl arasındadır. Ancak bu süre, kişinin cilt yapısına, yaşına ve yaşadığı çevreye göre değişir. Deri altına enjekte edilen renkli pigmentler, cilt yenilendikçe azalır, solar ve sonunda tükenir. Açık renkli ciltler, esmer ciltlerden daha hızlı yenilenir. Bunun doğal bir sonucu olarak, kalıcı makyaj daha kısa sürede azalır. Öte yandan yaş ilerledikçe cildin yenilenmesi yavaşladığından, kalıcı makyajın ömrü uzar.

İyi düşünün

Dövme yaptırmayı düşünüyorsanız, size hatırlatacağım ilk şey, onu bir ömür boyunca üzerinizde taşıyacağınızdır. Evinizi, arabanızı, işinizi, stilinizi, çevrenizi değiştirebilirsiniz, hatta başka kentlere, ülkelere göç edebilirsiniz ama dövmeniz sizden hiç ayrılmaz! Kalıcı pigmentlerle yapılan dövmeler cilt altındaki dokularla birleşir ve asla kaybolmazlar. Bu yüzden yaptıracağınız dövmenin şekli, büyüklüğü, yeri konusunda çok iyi düşünmeniz gerekir. Kararınız kesinse, dövmenizi bir anlık hevesinize göre değil de, genel karakterinize uygun olarak seçmeniz daha iyi olur. Belki cilt yüzeyini boyayarak yapılan geçici dövmelerle de hevesinizi alabilirsiniz.

Yorumlar

Yorum

yasemin amato: 1965 yılında İran'nın Tebriz kentinde doğmuştur. 1983 yılından itibaren Türkiye'de yaşamaktadır. 1990 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra, ihtisasını aynı üniversitenin Dermatoloji Ana Bilim Dalı'nda yaptı. Kozmetik dermatolojiye olan tutkusunu geliştirmek için İngiltere'ye gidip Birmingham'da dermatoloji kursuna katıldı. 1995 yılında ABD'nin Dallas eyaletinde Kollajen enjeksiyonları hakkında eğitim aldı. 1996 yılında Paris'te dünyanın en ünlü uzmanlarından (Dr.Benjamin Asher, David Goldberg, Dr. Legrand, Dr. J.Le Coz, Dr.Laglen) değişik dolgu maddeleri enjeksiyonları, botoks ve mezoterapi eğitimi gördü. Türkiye'ye dönünce YASEMEN adında bir kozmetik dermatoloji merkezi açarak, İzmir'de ilk kez dolgu, botoks, mezoterapi, lazer epilasyon, kalıcı makyaj ve mikrodermabrazyon uygulamalarını başlattı. 2004 yılında Doğan Yayınevi'nden çıkan "Güzel ol, Bugün, Yarın ve Daima" isimli bir kitap yazmıştır. 2009 yılında "Yaşlanmayı erteleyin" "Evde güzellik ve bakım sırları" "Güzel dokunuşlar" isimli kitapları yayınlanmıştır. 2004 yılından itibaren Şamdan plus, Diva, Sabah Gazetesi'nin eki Günaydın, Hürriyet Aile, Kuşhan Diyet, Karşıyaka LIFE, ESİAD dergileri gibi yayınlarda köşe yazarlığı yapmaktadır. Ayrıca 1994 yılından beri Ticaret Europe üyesidir. Kendisi bir çok televizyon programlarında, üniversite içi seminerlerde, konferanslarda, ulusal ve uluslararası kongre ve seminerlerde konuşmacı olarak katılmıştır. Dr. Yasemin Fatih Amato evli ve bir çocuk annesidir.
Related Post
Leave a Comment