Yasemin Fatih Amato

Tik tedavisinde botoks kullanılabilir mi?

Yüz ve boyun başta olmak üzere vücuttaki seğirme ve atmalar, diş sıkma ve gıcırdatmanın botoksla tedavisi son yıllarda sıkça kullanılan yöntemlerden. Peki tikler neden olur?

Tiklerin sebepleri nelerdir?

Yüzdeki tik ve seğirmelerin farklı sebepleri olabilir. Hemifasial spazm ismiyle bilinen beynin arkasındaki atar damarın yüz sinirine baskı yapması nedeniyle olabileceği gibi, blefarospazm diye bilinen kronik göz zarı iltihabı- göz kuruluğu durumu da göz kırpma ihtiyacını artırarak otomatik davranış haline getirebilir. 

Nasıl uygulanır?

Botoks çok düşük dozda ilaç olarak kullanıldığında istemli hareketlere engel olmazken istem dışı hareketleri ortadan kaldırabiliyor. Etkisi de uygulamadan 3 gün sonra ortaya çıkarken, ortalama 3 aya kadar devam edebiliyor. Yapılan işlem sonrası tedavi başarılı olursa 3 ayda bir yenilenmesinde bir zarar görülmez.

Seğirmeler vücudumuzda başka nerelerde görülür?

Seğirme ve kasılmalar yalnızca yüzde görülmez, boyun bölgesinde, parmaklarda da görülebilir. Mesleki sebeplerden dolayı el, ağız ve yüz gibi bölgelerde kasılmaların görülmesi normaldir. Bu gibi durumlarda da botoks ile çözüme ulaşılabilir.

Botoks psikolojik destek sağlar

Tik ve seğirmeler kişilerde psikolojik huzursuzluk yaratır. Yüzde kasılması olanlarda mahcubiyet, kendini kötü hissetme gibi rahatsız edici sorunlar görülmesi olasıdır. İşte bu durumda botoks tedavisi ile psikolojik sorunları ortadan kaldırmak mümkün olmaktadır.

Hamileyken botoks uygulanabilir mi?
Botoksun bilinen bir yan etkisi olmamakla birlikte hamilelik döneminde değişen hormonlar vücudun farklı tepkiler vermesine neden olabilir. Ayrıca ihtimal küçük olmakla birlikte alerjik riskler nedeniyle anne karnındaki fetüste olumsuz etki yaşanabilir. Botulinum toksin, kaslar ve sinir hücreleri arasındaki sinyal alışverişini geçici bir süreliğine durdurur. Bu yüzden uygulanan kaslarda kasılma işlemi oluşmaz.

Doktorunuza sormadan topikal kremler dahi olsa kullanmamanız faydanıza olacaktır.

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.