OBEZİTEYE SU İLE SAVAŞ AÇIN!

Güzellik ve sağlıkla ilgili her türlü yayında, bol bol su içilmesi önerilir. Bu alanda hangi kitabı açsanız, hangi televizyon programını izleseniz, su konusu hep merkezde yer alır. Gerçekten su, sağlık için de güzellik için de, özel olarak cilt güzelliği için de ama en önemlisi yaşam için belirleyicidir.

Uzmanlar, çocukluk döneminde obezitenin önlenmesi için, çocuklara yemekle beraber yalnızca su verilmesi tavsiyesinde bulunuyor. Bir grup beslenme uzmanı, şekerli içeceklerin “boş kalori kaynakları” olduğunu ve insanların yemekle beraber su içme alışkanlıkların kaybettiklerini söylüyor.

Dünyanın önde gelen şeker üreticilerinden AB Sugar, “yalnızca tek bir içeriğin şeytanlaştırılmasının” obezite salgınının çözümü olmadığını ifade ediyor. Günlük alınan kalorinin yüzde 11’inden fazlasının şeker, bal, şurup ve meyve suyundan gelmemesi tavsiye ediliyor. Özellikle çocukların sağlıklı kalori alımı dengesini tutturamadıkları belirtiliyor.

Yaş ile su dengesi bozulur

Yaşlandıkça vücuttaki su dengesi bozulur. Yeteri kadar su içilse bile, hücreler suyu tutmakta zorlanır. Çünkü hücreleri çevreleyen koruyucu yağlar gittikçe fakirleşirler. Bu da hücrelerin su kaybetmesine neden olur. Yani yağlar sandığımızdan daha önemlidir! İnce, kuru, sarkmış bir cilt gördüğünüzde, bu durumun kalpte, kaslarda, karaciğerde, kan damarlarının duvarlarında ve eklemlerde de farklı olmadığına emin olabilirsiniz. Belirtiler daima ciltte başlar. O bizim koruyucu giysimizdir. Cildimiz sürekli olarak yıkıcı dış saldırılar altındadır. Zehirli kimyasallar, hava kirliliği, güneşten gelen ultraviyole ışınları, tahriş, enflamasyona yol açan maddeler ve serbest radikaller gibi. İçerden ise doğal enzim etkileri, enflamasyonlar, toksinler ve yine serbest radikaller, cildimizi ve tüm sağlığımızı tehdit ederler. Ve bütün bunlar hücrelerimizde su kaybına neden olurlar.

Gün boyunca ortalama 2,5 litre su kaybediyoruz!

Gün boyunca ortalama 2,5 litre su kaybederiz. Bunun 1,5 litresini idrarla, 0,4 litre kadarını terleme yoluyla, gene 0,4 litre suyu da nefes verirken kaybederiz. Demek ki, günde en az 2,5 litre suyu yerine koymak yaşamsal önem taşır. Hava sıcaksa veya herhangi bir nedenle fazla terlemişsek su ihtiyacı artar.

“Sofrada gazoz değil su bulundurun”

Oxford Üniversitesi’nden Profesör Susan Jebb, şekerli içeceklerin tüketilmemesi gerektiği uyarısında bulunup “Başka bir şey seçin. Ebeveynlere verilebilecek en basit tavsiye şudur, çocuklarınızı su içmeye yönlendirin” diyor. Jebb, “Sütten kesildiklerinde çocuklarınız su içmelidir. Süt de iyi ama, bizim başlıca tavsiyemiz su içilmesi yönünde” mesajını veriyor. King’s College Üniversitesi beslenme bilimleri ve diyabet bölümü başkanı Profesör Tom Sanders de “Çocuklar su içme alışkanlığı edinmeli. Asıl sorun, insanların artık su içmiyor olmaları. Ailelerin masaya gazoz değil su koymaları gerekir” diye konuştu.

Su vücudumuza girer girmez nasıl değişiklikler yapar?

Su vücudun kan yapmasını ve kan dolaşımını sağlar, mukoza dokularını ve cildi nemli tutar, bazı vitaminleri çözer, idrarla böbreklerin temizlenmesine aracı olur, sindirimi düzenler, kabızlığı iyileştirir. Vücutta biriken ödemi atmanın en iyi yolu da su içmektir. Çünkü en iyi idrar söktürücü (diüretik) bizzat suyun kendisidir. Vücudunda su biriken kadınların genellikle yeteri kadar su içmedikleri görülür. Sabahları aç karnına su içilmesi vücuttaki zararlı toksinleri temizler. Öte yandan, yorgunluğumuzu alan nedir? Hiç kuşkusuz güzel bir duş, banyo, havuz veya deniz. Yani su! Sabah yüzünüzü yıkamadan kendinize gelebilir misiniz? Yorgun ayaklarımızı sıcak suda dinlendiririz. Su içinde 7’den 70’e herkesi neşe sarar. Su insanı arındırır, canlılık, keyif, moral ve sağlık verir. Aklınızda olsun, susama hissi ortalama 400-500 gram su kaybettikten sonra başlar. Canınız bir bardak su istediğinde, su kaybına çok yakın olduğunuzu bilmelisiniz. Bu nedenle özellikle sıcak ve kuru yerlerde bulunduğunuzda, su içmek için susamayı, ağzınızın kurumasını beklemeyin. Spor yaparken de sık sık su içilmesi gerekir. Biraz soğuk veya serin su, ılık sudan daha kolay emilir böylece su kaybını daha etkin bir şekilde giderir.

Çocuk yaşta su içme alışkanlığı edinilmelidir!

Uzmanlar, kalori kaynağı olarak şeker tüketiminin obeziteye neden olabileceği uyarısında bulunup günlük enerjinin şekerden alınmasının sağlığa olumsuz etkileri olabileceğini söylüyor. Şeker tüketiminin kalp rahatsızları ve tip 2 diyabet, şeker hastalığına da neden olabileceği belirtiliyor. İngiltere’de de şeker tüketiminin azaltılması planları kapsamında gazozlu içeceklere vergi artırımı ve çocukların, gençlerin şeker tüketiminin azaltılması hedefleniyor.

Yorumlar

Yorum

yasemin amato: 1965 yılında İran'nın Tebriz kentinde doğmuştur. 1983 yılından itibaren Türkiye'de yaşamaktadır. 1990 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra, ihtisasını aynı üniversitenin Dermatoloji Ana Bilim Dalı'nda yaptı. Kozmetik dermatolojiye olan tutkusunu geliştirmek için İngiltere'ye gidip Birmingham'da dermatoloji kursuna katıldı. 1995 yılında ABD'nin Dallas eyaletinde Kollajen enjeksiyonları hakkında eğitim aldı. 1996 yılında Paris'te dünyanın en ünlü uzmanlarından (Dr.Benjamin Asher, David Goldberg, Dr. Legrand, Dr. J.Le Coz, Dr.Laglen) değişik dolgu maddeleri enjeksiyonları, botoks ve mezoterapi eğitimi gördü. Türkiye'ye dönünce YASEMEN adında bir kozmetik dermatoloji merkezi açarak, İzmir'de ilk kez dolgu, botoks, mezoterapi, lazer epilasyon, kalıcı makyaj ve mikrodermabrazyon uygulamalarını başlattı. 2004 yılında Doğan Yayınevi'nden çıkan "Güzel ol, Bugün, Yarın ve Daima" isimli bir kitap yazmıştır. 2009 yılında "Yaşlanmayı erteleyin" "Evde güzellik ve bakım sırları" "Güzel dokunuşlar" isimli kitapları yayınlanmıştır. 2004 yılından itibaren Şamdan plus, Diva, Sabah Gazetesi'nin eki Günaydın, Hürriyet Aile, Kuşhan Diyet, Karşıyaka LIFE, ESİAD dergileri gibi yayınlarda köşe yazarlığı yapmaktadır. Ayrıca 1994 yılından beri Ticaret Europe üyesidir. Kendisi bir çok televizyon programlarında, üniversite içi seminerlerde, konferanslarda, ulusal ve uluslararası kongre ve seminerlerde konuşmacı olarak katılmıştır. Dr. Yasemin Fatih Amato evli ve bir çocuk annesidir.
Related Post
Leave a Comment