Yasemin Fatih Amato

OBEZİTEYE SU İLE SAVAŞ AÇIN!

kilo su ilişkisi

Güzellik ve sağlıkla ilgili her türlü yayında, bol bol su içilmesi önerilir. Bu alanda hangi kitabı açsanız, hangi televizyon programını izleseniz, su konusu hep merkezde yer alır. Gerçekten su, sağlık için de güzellik için de, özel olarak cilt güzelliği için de ama en önemlisi yaşam için belirleyicidir.

Uzmanlar, çocukluk döneminde obezitenin önlenmesi için, çocuklara yemekle beraber yalnızca su verilmesi tavsiyesinde bulunuyor. Bir grup beslenme uzmanı, şekerli içeceklerin “boş kalori kaynakları” olduğunu ve insanların yemekle beraber su içme alışkanlıkların kaybettiklerini söylüyor.

Dünyanın önde gelen şeker üreticilerinden AB Sugar, “yalnızca tek bir içeriğin şeytanlaştırılmasının” obezite salgınının çözümü olmadığını ifade ediyor. Günlük alınan kalorinin yüzde 11’inden fazlasının şeker, bal, şurup ve meyve suyundan gelmemesi tavsiye ediliyor. Özellikle çocukların sağlıklı kalori alımı dengesini tutturamadıkları belirtiliyor.

Yaş ile su dengesi bozulur

Yaşlandıkça vücuttaki su dengesi bozulur. Yeteri kadar su içilse bile, hücreler suyu tutmakta zorlanır. Çünkü hücreleri çevreleyen koruyucu yağlar gittikçe fakirleşirler. Bu da hücrelerin su kaybetmesine neden olur. Yani yağlar sandığımızdan daha önemlidir! İnce, kuru, sarkmış bir cilt gördüğünüzde, bu durumun kalpte, kaslarda, karaciğerde, kan damarlarının duvarlarında ve eklemlerde de farklı olmadığına emin olabilirsiniz. Belirtiler daima ciltte başlar. O bizim koruyucu giysimizdir. Cildimiz sürekli olarak yıkıcı dış saldırılar altındadır. Zehirli kimyasallar, hava kirliliği, güneşten gelen ultraviyole ışınları, tahriş, enflamasyona yol açan maddeler ve serbest radikaller gibi. İçerden ise doğal enzim etkileri, enflamasyonlar, toksinler ve yine serbest radikaller, cildimizi ve tüm sağlığımızı tehdit ederler. Ve bütün bunlar hücrelerimizde su kaybına neden olurlar.

Gün boyunca ortalama 2,5 litre su kaybediyoruz!

Gün boyunca ortalama 2,5 litre su kaybederiz. Bunun 1,5 litresini idrarla, 0,4 litre kadarını terleme yoluyla, gene 0,4 litre suyu da nefes verirken kaybederiz. Demek ki, günde en az 2,5 litre suyu yerine koymak yaşamsal önem taşır. Hava sıcaksa veya herhangi bir nedenle fazla terlemişsek su ihtiyacı artar.

“Sofrada gazoz değil su bulundurun”

Oxford Üniversitesi’nden Profesör Susan Jebb, şekerli içeceklerin tüketilmemesi gerektiği uyarısında bulunup “Başka bir şey seçin. Ebeveynlere verilebilecek en basit tavsiye şudur, çocuklarınızı su içmeye yönlendirin” diyor. Jebb, “Sütten kesildiklerinde çocuklarınız su içmelidir. Süt de iyi ama, bizim başlıca tavsiyemiz su içilmesi yönünde” mesajını veriyor. King’s College Üniversitesi beslenme bilimleri ve diyabet bölümü başkanı Profesör Tom Sanders de “Çocuklar su içme alışkanlığı edinmeli. Asıl sorun, insanların artık su içmiyor olmaları. Ailelerin masaya gazoz değil su koymaları gerekir” diye konuştu.

Su vücudumuza girer girmez nasıl değişiklikler yapar?

Su vücudun kan yapmasını ve kan dolaşımını sağlar, mukoza dokularını ve cildi nemli tutar, bazı vitaminleri çözer, idrarla böbreklerin temizlenmesine aracı olur, sindirimi düzenler, kabızlığı iyileştirir. Vücutta biriken ödemi atmanın en iyi yolu da su içmektir. Çünkü en iyi idrar söktürücü (diüretik) bizzat suyun kendisidir. Vücudunda su biriken kadınların genellikle yeteri kadar su içmedikleri görülür. Sabahları aç karnına su içilmesi vücuttaki zararlı toksinleri temizler. Öte yandan, yorgunluğumuzu alan nedir? Hiç kuşkusuz güzel bir duş, banyo, havuz veya deniz. Yani su! Sabah yüzünüzü yıkamadan kendinize gelebilir misiniz? Yorgun ayaklarımızı sıcak suda dinlendiririz. Su içinde 7’den 70’e herkesi neşe sarar. Su insanı arındırır, canlılık, keyif, moral ve sağlık verir. Aklınızda olsun, susama hissi ortalama 400-500 gram su kaybettikten sonra başlar. Canınız bir bardak su istediğinde, su kaybına çok yakın olduğunuzu bilmelisiniz. Bu nedenle özellikle sıcak ve kuru yerlerde bulunduğunuzda, su içmek için susamayı, ağzınızın kurumasını beklemeyin. Spor yaparken de sık sık su içilmesi gerekir. Biraz soğuk veya serin su, ılık sudan daha kolay emilir böylece su kaybını daha etkin bir şekilde giderir.

Çocuk yaşta su içme alışkanlığı edinilmelidir!

Uzmanlar, kalori kaynağı olarak şeker tüketiminin obeziteye neden olabileceği uyarısında bulunup günlük enerjinin şekerden alınmasının sağlığa olumsuz etkileri olabileceğini söylüyor. Şeker tüketiminin kalp rahatsızları ve tip 2 diyabet, şeker hastalığına da neden olabileceği belirtiliyor. İngiltere’de de şeker tüketiminin azaltılması planları kapsamında gazozlu içeceklere vergi artırımı ve çocukların, gençlerin şeker tüketiminin azaltılması hedefleniyor.

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.