Yasemin Fatih Amato

Astaksantin, antioksidanların kralı olabilir mi?

Astaksantin (ASTA), alg, karides, ıstakoz, yengeç ve somonda bulunan, doğal olarak meydana gelen turuncu-kırmızı pigment karotenoid’dir. Astaksantin, yeşil mikroalgler tarafından yapılır. Yeşil algler, yüksek derecede UV ışınlarına maruz kaldığında elverişsiz duruma karşı kendini koruyabilmek için güçlü antioksidan etkisi olan astaksantinler üretir. Bu mikroalleri yiyen yabani karides, ıstakoz, yengeç ve somon vücutlarına astaksantin aldıkları için parlak kırmızı-turuncu renklere sahip olurlar.

Karotenlerin kralı mı?

Antioksidan aktivitesinin E vitamininden 550 kat, C vitamininden 6 bin kat, KoEnzim Q10’den 800 kat, karotenden de 10 kat daha güçlü olduğu bilindiği için alanında çalışan doktorlar tarafından, ‘’karotenlerin kralı’’ olarak adlandırılıyor.

Kullanım alanları nelerdir?

Astaksantinin diğer antioksidanlarla da birlikte çalışması etkinliklerin ve aktivitelerin gelişmesini de kolaylaştırır. Luteine benzer olarak astaksantin, damar tıkanıklığı, kanser, katarakt ve göz hasarlarına karşı koruyucu ve tedavi edicidir.

  • Güç ve dayanıklılık artırma,
  • Yüksek kan basıncını düşürme,
  • İnme riskini azaltma,
  • Beyin ve sinir sistemine karşı koruyucu olma,
  • Diyabet gelişimini yavaşlatma
  • Stresi azaltma amaçlarıyla rahatlıkla kullanılır.

Astaksantin kullanımı nelerde değişim sağlar?

  • İyileşme sürecini pozitif anlamda hızlandırır

Özellikle yoğun ve ağır egzersiz sonrası kasların hızlı şekilde iyileşmesini sağlar. Sporcular için önemli bir takviyedir.

  • Enfeksiyon ve ağrıların azalmasını sağlar

Güçlü bir antienflamatuar olan astaksantin, kullanım miktarı ve oranına göre etkisi artan mucizedir. Osteoartrit, romatoid artrit gibi inflamasyonlu eklem problemlerinde etkilidir. Birçok kronik hastalığa neden olan inflamatuar bileşikleri azaltmada yardımcıdır.

  • Cilt tedavisi ve güneş korumasında başarılıdır

Cildin nem seviyesinin ayarlanması, pürüzsüz yapısı, esnekliği, lekelerin giderilmesi gibi durumlarda yardımcı olur. Güneş sonrası UV ışınlarının cilde verdiği hasarı azaltmada faydalıdır. Özellikle güneş yanığı sonrası alınacak astaksantin, cilde nüfuz ederek onarımı sağlar.

  • Göz sağlığı için faydalıdır

Antioksidan yapısı gözler için mükemmel etki gösterir. Astaksantin gözlerde hızlıca ilerleyerek retinaya ulaşır. Ve görmede farkedilir bir artış sağlar.

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.