Yasemin Fatih Amato

Soğuk havalarda hem içinizi ısıtacak, hem de size şifa verecek kış çayları

Bitkilerin vücuda kattığı doğal fayları saymakla bitmez. Bazı hastalıkları hafifletirken bazılarını önleyebilir ya da daha rahat bir şekilde atlatılmasını sağlar. Bu tarifleri hazırlamadan önce doktorunuza herhangi bir alerjiniz olup olmadığını mutlaka danışmayı ihmal etmeyin.

Tarçın çayı, antibakteriyeldir

Tarçın, “Cinnamomum“ cinsine ait yabani tarçın ağacının dallarından elde edilen bir baharattır. Karayipler, Güney Amerika ve Güneydoğu Asya’ya aittir. Tarçın çayı boğaz ağrılarına, soğuk algınlığa ve tıkanıklığa yardımcı olur. Tarçın çayının en sık kullanımı özellikle kış sezonu boyunca boğaz ağrısını sonlandırması ve soğuklar sonucu oluşan durumlara iyi gelmesidir. Bunun nedeni tarçının antibakteriyel özelliklere sahip olmasıdır. Bu çay mikropları öldürürken boğaz ağrısını da geçirmektedir. Tarçın çayının büyük miktarlarda alınması güçlü bir antibakteriyel etki sağlanması demektir, ancak diğer katlanmış etkileri kişide farklı sonuçlar doğurabilir.

Limon çayı, üst solunum yolu hastalıklarına iyi gelir

C vitamini bakımından oldukça zengin olan limon çayı; grip, nezle gibi üst solunum yolu hastalıklarının tedavisine yardımcı olmayı sağlar. Sadece limonla çay hazırlamak isterseniz 1-2 çay kaşığı limon suyu ve 1-2 çay kaşığı bal yeterli olacaktır. Suyu kaynattıktan sonra bal ve limonu sıcak suya atıp karıştırarak çayınızı içebilirsiniz. Diğer bir yöntemde limon kabuğu kullanmaktır. 1 bardak çay için yarım limonun kabuğunu soyun. Kabuğunun kimyasal ilaç etkisinde kalmamasına dikkat edin.

  • Enerji verir
  • Yüksek miktarda C vitamini içerir
  • Toksinleri temizler
  • Soğuk algınlığına iyi gelir
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Sindirime yardımcı olur
  • Zihinsel rahatlama sağlar
  • Mideyi sakinleştirir
  • Antioksidan etkisi vardır
  • Antiseptiktir
  • Cilde iyi gelir.

Kekik çayı, K vitamini kaynağıdır

Bir yemek kaşığı kurutulmuş kekik yaprağı, bir gün içerisinde almamız gereken K vitamininin %54’ünü, C vitamininin %2’sini, A vitamininin %2’sini, demirin %17’sini, kalsiyumun %5’ini ve manganezin %10’unu tek başına karşılamaktadır. Bununla birlikte kekikte sağlığımız için önemli olan önemli E, B6 vitaminleri ile potasyum, fosfor, çinko ve bakır gibi mineraller bulunmaktadır. 1 yemek kaşığı kadar kekik atılır ve 10-15 dakika kadar demlenmesi beklenir. Dilerseniz bu çayı hazırlarken bitki çayı süzgeçlerini kullanabilirsiniz. Taze kekikten çay hazırlayacaksanız şu adımları takip etmeniz yeterlidir: kekik yapraklarını ince ince doğrayın. Kaynattığınız sudan 2 bardak kadarını üzerine dökün ve en az 5 dakika demlenmesini bekleyin. Çaydaki kekik tadının daha baskın olmasını tercih ediyorsanız, demlenme süresini 15 dakikaya çıkarabilirsiniz.

Papatya çayı, sağlık korumasında yardımcıdır

Yüksek fosfor içeriği ile kemiklerin güçlendirilmesinden, ruhsal sorunlara, antioksidan etkisiyle kanserle mücadeleden sinir sistemi sağlığının korunmasına kadar çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. İyi bir papatya çayı hazırlamak için 2-3 yemek kaşığı kurutulmuş papatya çiçeğinin üzerine yarım litre kaynamış su ekleyerek 3-5 dakika demlenmesini beklemeniz yeterli. Daha sonra papatyayı süzerek çayınızı içebilirsiniz. Tatlandırmak için bal ya da bir kaç damla limon ekleyebilirsiniz. Öğünler arası tüketmeniz tavsiye edilir.

Nane çayı, hapşırık ve kuru öksürüğü hafifletir

Nane çayının sakinleştirici özelliği uykuya geçişi kolaylaştırmaktadır ve bu nedenle uyku bozuklukları tedavisinde yardımcı olarak kullanılabilir. Saman nezlesinin neden olduğu hapşırık, kuru öksürük, burun kaşıntısı gibi belirtileri hafifletir. Manganez, A vitamini, C vitamini, beta karoten yönünden zengindir. Bu özelliği ile kolorektal kanser riskini azaltır. C vitamini ile hücrelerde meydana gelebilecek hasarları en aza indirir. Bir demlik kaynamış suya 2-3 çay kaşığı kurutulmuş nane yaprağı atarak ateşin üzerinden alın. 10-20 dakika arası demlenmesini bekledikten sonra yaprakları süzerek çayınızı içebilirsiniz. Nane çayına limon katabilirsiniz ancak daha tatlı olmasını isterseniz yarım çay kaşığı bal da ekleyebilirsiniz.

Çarkıfelek (pasiflore) çiçeği çayı, sakinleştiricidir

Çarkıfelek çayı içinde bulunan “flavone chrysin” sakinleştirici ilaçlara yakın bir etkiye sahiptir. İlk olarak Amerikan yerlileri tarafından kullanılan bitki, kaygı ve stresi azaltırken uykuyu düzenlemeye yardımcı olur. Çarkıfelek çayını hazırlamak için 1 bardak kaynar suya 2-3 çay kaşığı kurutulmuş çarkıfelek atıp 10 dakika demlemeniz yeterlidir.

  • Kişinin yaşadığı gerginlik ve endişelilik hallerini giderir.
  • Zona hastalığı gibi sinir ağrılarında da yatıştırıcı olur.
  • Sinirsel ve kronik uykusuzluklara deva olur.
  • Sinirleri yatıştırır.
  • Parkinson hastalığı ve isteri gibi durumlarda sinirsel nöbetleri gidericidir.

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.