Yasemin Fatih Amato

Bisiklet binilerek form kazanılabilir mi?

Yaz gelince herkesin aklına kiloları gelir, daha doğrusu her denize girip çıktığında gözünün önüne gelir. Ama işte bu fazlalıklarımızdan kurtulmanın yaza uygun bazı yöntemleri var. Yüzmek, yürümek, koşmak, bisiklet kullanmak gibi…

Özgürlüğe bir adım daha atın

Bisiklet, aynı yüzme gibi vücut ağırlığını hissettirmeyen bir spordur. Çünkü eklemlere fazla yük bindirmez. Tekerlekler hafif bir hareketle dönerken, siz rüzgarı kucaklayarak, sessizce ilerlersiniz. Bu arada eşsiz bir özgürlük duygusu ve neşeyle dolarsınız…

En az 300 kalori yakılabilir

Bisikletinizin cinsine ve kullanım tarzınıza bağlı olarak, bu sporla saatte en az

300 kalori yakabilirsiniz. Bisiklet biraz oyuncak, biraz taşıma aracı gibi görünse de, bisiklete binmenin diğer sporlardan hiç aşağı kalan bir yanı yoktur.

  • İnsanın moralini yükseltir,
  • Savunma sistemini güçlendirir,
  • Kalp hastalıklarını ve yüksek tansiyonu önler.
  • Ayrıca kan dolaşımını düzenler ve cildin güzelleşmesini sağlar.
  • Spor, özellikle karın ve kalça bölgesindeki yağların erimesine yardımcı olur ve bağırsak hareketlerini düzenler.
  • İlerleyen yaşlarda büyük bir sorun haline gelen denge duygumuzu korur.
  • Pedal çevirdikçe, özellikle bacaklarımız, ayrıca sırt ve karın kaslarımız güçlenir, duruşumuz düzelir.

Yürümekten daha fazla kalori yakar

Eğer amacınız kilo vermekse bisiklet, yürümekten daha faydalıdır. Saatte 25 ila 30 km hızda bisiklet kullanmak, bir saatte yaklaşık 850 kalori yakarken, saatte 6.5 km hızla yürüyen bir insan aynı sürede 350 kalori yakacaktır. Ancak egzersizin faydalarının kişiden kişiye değiştiği, ve ne olursa olsun, egzersiz yapmanın hiç egzersiz yapmamaktan faydalı olacağı unutulmamalıdır.

Şiddeti düşük bir egzersizdir

Eğer eklemlerinizi fazla zorlamadan ve sakatlanma riski almadan egzersiz yapmak istiyorsanız, bisiklet sizin için doğru tercihtir. Vücut ağırlığı taşınmadığı için ağırlık çalışmalarından ve koşudan daha düşük şiddetlidir.

Ekonomik faydasını unutmamak gerekir

Petrol harcamasını azaltmanın en iyi yolu petrol kullanmamaktır. Kısa araba yolculuklarını bisiklet yolculuğuna çevirerek para biriktirebilirsiniz. Ortalama araba kullanma maliyeti yaklaşık 0,91 TL/km’dir. (Kasko, bakım, trafik sigortası, motorlu taşıtlar vergisi, muayene ve yakıt) 5 km uzaktaki bir pastaneye arabayla gitmeyerek kendinizi lezzetli bir kahve ile ödüllendirebilir veya tasarrufunuzu bireysel emeklilik için bankaya yatırabilirsiniz. Bisikletinizi bedava park edebilirsiniz.

Bütün bu avantajların yanında bisiklete binerek sera gazı salınımlarını ve trafik yoğunluğunu da azaltmış olursunuz. Bisiklete binmek enerji verimliliği bakımından en iyi ulaşım araçlarından olup dünyadaki bir çok insanın da en sevdiği ulaşım şeklidir.

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.