Yasemin Fatih Amato

Kasımda tatil başkadır

73295150ez81

Kasım ayı geldi, artık sonbaharı uğurlayıp iyice kışa “Merhaba” dediğimiz bir döneme girdik. Bu ay içinde bir çok şeyi yaşadık ve yaşıyoruz da. Önce kötü olana deyinerek başlayayım…

Van’da bir deprem yaşadık, 600 civarında vatandaşımızı kaybettik. Yine deprem değil binalar insanlarımızın canına kıydı. Ülke olarak elele verip bu olayı da aşacağız biliyorum. Asıl bundan sonra yapılacaklar önemli. Hayatını kaybedenlere başsağlığı, geride kalan yakınlarına sabırlar diliyorum.

Yazının başında da dedim ya, bu ay içinde acı ve tatlı şeyleri birarada bulunduruyor. Tatlı olay ise Kurban Bayramı’nın gelmesi.

Her bayram küs ve dargınlar için bir şanstır. Psikolojik olarak afedeceğiniz kişiler, ruhunuzun özgür kalmasına neden olacaktır.

Büyüklerimizin ellerinden öpeceğiz, küçüklerimize harçlıklar vereceğiz. Kısacası dini görevimizi yerine getireceğiz. Tatil konusuna girmeden bayram ile ilgili birkaç şey yazmak istiyorum.

Bayramın ruhani yapısı aslında bizim için de bir fırsattır. Uzun zamandır görmediğimiz akrabalarımızı görmek, büyüklerimize sarılmak, çocukları mutlu etmek sizi de duygusal açıdan yenileyecektir. Bazı dini uygulamaların dönemine göre insanlarda psikolojik tedavi olması rastlantısal değildir. Ayrıca bayram ritüelleri sizi mutlu edeceği için dolaylı yönden stresten uzaklaşacak, özlediğiniz insanları görerek moral kazanacaksınız.

Yazının başlığındaki çağrışımı yapan filmi nerdeyse duymayan yoktur. Film romantik bir aşk hikayesini anlatmasına rağmen içinde verdiği mesajlar nedeniyle çevrildiği günden bu yana sıkça anılmaktadır. Ama gerçekten bizi ilgilendiren kısmı, Kasım ayına gelen bir bayram ve dolayısıyla tatile sahip olmamızdır.

Gönlümüzden geçen hem bayramı bayram tadında yaşamak, hem tatili. Ama bu zamanı bazı kimseler tatil olarak görürken bazıları ise sadece bayram olarak görebiliyor. Zevkler ve renkler tartışılmaz ama her şeyde olduğu gibi müthiş karışım ikisinde yatıyor.

“Havalar soğuk ne tatili yapabiliriz?” diyenlere, kış için bulunmaz çözüm kaplıcalardır. Özellikle ülkemizin bir çok ilinde çeşitli rahatsızlıklara iyi gelen sular bulunmaktadır. Ayrıca tatil yaparak neler kazandığınızı merak ediyor musunuz?

1-Bulunduğunuz çevreden uzaklaşacaksınız

Seyahate çıktığınız zaman ofis dışında olmanın rahatlığını yaşayacaksınız. Bunun anlamı temiz hava alacak, dışarıda olmanın verdiği keyfi yaşayacaksınız demektir. Aynı zamanda yılın belki de son güneş ışınlarından yararlanacaksınız.

2- Çeşitli yemekleri tatma fırsatına sahip olacaksınız

Muhtemelen sushi, moussaka ya da couscous gibi farklı yiyecekler deneyeceksiniz. Porsiyonlarınızı dikkate almayacaksınız fakat midenizin hassasiyetini de göz ardı etmemelisiniz.

3- Stresten uzaklaşacaksınız

Tatil; rahatlamanız ve stresten uzaklaşmanız için size şans verir. Seyahat stresli olabilir fakat bu stres pozitif strestir ve stresteki azalma daima sağlıklıdır.

4- Yeni şeyler öğreneceksiniz

Plan yapmak eğlencenin bir parçasıdır. Seyahat etmek size, farklı kültürler ve yaşam biçimlerini değerlendirme şansı tanır. Ayrıca yaşadığınız şehre farklı bir açıdan bakmanızı sağlar.

5- Belirli bir süre sıradanlığa “Hoşça kal” diyeceksiniz

“Bir değişiklik yapmak en az dinlenmek kadar iyidir.” Seyahat etmek ve tatil yapmak, sizi günlük yaşantınızdan uzaklaştıracak ve yalnız kalmak size enerji verecektir. Ayrıca bedeninizin ve zihninizin durgunlaşmasını önleyecektir.

6- Yeni insanlar tanıyıp eskileri ile özlem gidereceksiniz

Seyahat etmek dünyanın birçok yerinden gelen insanlarla tanışmanıza olanak tanır. Sosyalleşmek en iyi terapidir ve diğer kültürleri öğrenmenize yardımcı olur.

7- Aklınızdan geçenleri yapmak için bulunmaz fırsat

Tatil ilave aktiviteler içerir. Belki de planlarınız arasında rafting, yürüyüş yada voleybol vardır. Zamanınızın tümünü evde dinlenerek geçirmek isteseniz de normal yaşantınızın dışına çıkmak için yürüyüş yapmanın da iyi geleceğini göreceksiniz.

8- Ertelemeyin, yapın

Eğer tercihinizle ilgili, hedeflediğiniz her yere gitmek istiyorsanız çok geç olmadan yerine getirmelisiniz. Eğer Avustralya’ya gitmeyi hayal ediyorsanız, şimdi tam zamanı olabilir.

9- Tatil demek, kendini tedavi etmek demek

Tatil içerisinde birçok yorucu aktiviteyi barındırsa da, tatil aslında içe dönüşdür. Modern yaşam içerisinde dinleyemediğiniz iç sesi dinleme zamanıdır.

Görüldüğü üzere “tatil” kavramının kendisi başlı başına aslında psikolojik tedavi yöntemlerinden biridir. Üzerine güzel bir bayramı yaşamış olmamız bu sanal tedaviyi daha güçlendirecektir. Olaylara nasıl ve hangi amaçla baktığına bağlı olarak zamanın göreceli olması tamamen o saat ve tarihe yüklediğimiz anlamlardan kaynaklıdır.

Benim sizin adınıza yüklediğim anlam bu Kasımda tatilin başka olmasıdır…

İyi bayramlar, iyi tatiller…

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.