Yasemin Fatih Amato

Siyah noktalara doğal maskeler ile savaş açın

siyah-noktalardan-kurtulma

Yazılarla size yol gösterici olmaya çalışırken, sizlerden gelen soru ve öneriler ile her haftayı şekillendiriyoruz. Bu hafta siyah noktaları ve evde kolayca hazırlayabileceğiniz bitkisel birkaç maskeyi konu alıyoruz.

Siyah noktalara olan ilgimiz aslında aynaya baktığımız andan itibaren başlayıp, karşısından ayrıldığımız zamana kadarki süreci kapsıyor. Ne zaman gözümüzün önüne geliyorlar, o zaman başlıyor sorunlar. Oysaki onlar hep ordalar ve siz temizleyene kadar da kalacaklar.

Siyah noktalar…

Cildin yağı, ölü deri, kir, makyaj arttıkları, toz, duman -özellikle sigara dumanı- cildin gözeneklerini tıkar ve böylece siyah noktalar (Comedon) oluşur. Siyah olmasının nedeni hava ile birleştiğinde oksitlenmesinden kaynaklıdır. Ağzı tıkalı siyah nokta yağı butondur. (milyum) Her siyah nokta bir sivilce adayıdır. Yani önce siyah noktalar oluşur sonra onlar birer birer sivilce olurlar. Özellikle buluğ çağına giren çocuklarda T bölgesi denen yerde yağlanma sonrasında siyah noktalar oluşur. Siyah noktalar, doğru temizleme işlmeleri yapılmazsa enfekte olarak sivilceye dönüşebilirler. Sivilcelerimiz doğru temizlenmemiş siyah noktalardan kaynaklıdır. Genelde kolay ve gelişigüzel bir şekilde çözüm olarak sivilceleri sıkarız. Ama bu sıkma işlemi sırasında akne tam çıkmaz ise daha fazla enfekte ve dolayısıyla büyük sivilcelerin oluşmasına neden olunulabilir.

Siyah noktaları nasıl kontrol altına alabiliriz?

– Yüzümüz, sabah-akşam uygun temizleme jeli ile yıkanmalı, sonrasında tonik kullanılarak kir ve makyaj artığı tamamen silinmelidir.

– Haftada en az iki defa cilt tipine göre peeling yapılmalıdır.

– Aşırı siyah noktaları bulunanlar ayda bir profesyonel cilt bakımı yaptırmalıdırlar.

– Siyah noktaların olması normaldir. Ama özellikle aşırı güneşlenenlerde ve meslek olarak güneşe daha çok maruz kalan kişilerde daha büyük siyah noktalar olabilir, endişelenilmemelidir.

– Güneşten koruyucu kremler de bazen siyah nokta artışına neden olabilir. Kremler alınırken üzerinde noncomedogenik (siyah nokta yapmayan) yazanlar tercih edilmelidir.

– Çok büyük ve akneli olanlar profesyonel kişiler tarafından temizlenmelidir. Bu sayede iz yapması engellenmiş olunur.

– Yeni doğan bebeklerde bazen siyah noktalar bulunur. Bunların bir anlamı yoktur, iz kalmaması için dokunmamak en iyi çözümdür.

Büyük aknelerin olmadığı siyah noktalar için evde yapabileceğiniz ve doğal çözüm olacak bazı maskeler vardır. Bu maskeler yapılmadan önce unutulmaması gereken, maskenin yapılacağı cildin iyice temizlenmiş olması gerektiğidir. Ayrıca “doğal maskeler alerji yapmaz” diye bir kuralın olmadığını bilmek işimizi kolaylaştıracaktır.

İşte size birkaç doğal maske örneği…

Domates maskesi

Domates, bir sağlık ve güzellik hazinesidir. Vücut direncini arttıran, cildi güzelleştiren, yaşlanmayı önleyen en önemli gıdalar arasında yer alır. Domateste bulunan likopen maddesi, bilinen en etkili antioksidandır. Cildimiz için de çok yararlıdır. Çünkü vücudumuzdaki nemin korunmasına yardımcı olur.

Özellikle cildiniz yağlı ise domates maskesi tam size göredir. Siyah noktalar ve akneleri etkin bir şekilde iyileştirir. Çünkü domates, yağ salgısını dengeler ve hafif bir peeling sağlar. Yüzünüzde bir sivilce mi çıkmaya başlıyor? Hemen üzerine biraz domates salçası sürün. Ağrısı geçer ve hızla iyileşir. Uygulamayı direk domatesi ortadan kesip yüzünüze sürerek yapabileceğiniz gibi rendeleyebilir veya 1 kaşık dolusu püreyi direk kullanabilirsiniz. 10-15 dakika bekleme süresi sonrası cildinizdeki değişimi hissedeceksiniz. Ayrıca peeling etkisi kazandırabilmek adına yüzünüze ovarak yedirebilir, sonrasında ılık su ile yıkayarak işlemi tamamlayabilirsiniz. Kuru ciltleri olanlar domatesin içine zeytinyağı katıp uygularsa daha yararlı olacaktır.

Limon sulu yoğurt maskesi

Bir kase yoğurda bir limonun suyunu karıştırın. Bu karışımı, gözlerinize gelmemesine dikkat ederek yüzünüze yayın ve 15 dakika bekleyin.Yüzünüzde kuruyan maskeyi ılık suyla yıkayarak çıkarın. Bu sayede limon suyu cildi dezenfekte eder, sivilceleri kurutur ve siyah noktaların kaybolmasına yardımcı olur. Yoğurt da cildi besler, nemlendirir ve yağ miktarını dengeler. Haftada bir kez uygulamanız çözüm için yeterlidir.

Zeytinyağlı karnabakar yaprağı maskesi

Sekiz adet karnabahar yaprağını iki kaşık zeytinyağı ile beraber mikserden geçirin. Karışımı, problemli bölgeler üzerinde daha yoğun olacak şekilde yüzünüze yayın. 10 dakika bekleyin ve yüzünü ılık suyla temizleyin. Böylece karnabahar yapraklarının temizleyici fonksiyonu yüzünüzde rahatlama yaratacaktır. Haftada iki kez bu uygulamayı yapabilirsiniz.

Halk arasında söylenen tüm atasözü ve deyimlerde “Maske” kelimesi olumsuzdur. Size anlattığım basit uygulamalar ile bu maskeler önce yüzünüzdeki siyah noktaları kaldıracak sonra parlaklık ve dirilik kazandıracaktır.

Demek ki yüze takılan her maske kötü değilmiş…

Yüzünüzden gülümseme eksik olmasın…

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.