Yasemin Fatih Amato

KOZMETİK ÜRÜNLER TERLEMEYE NE KADAR ÇARE OLABİLİR?

kozmetik ürünler

Yaz ayı ile birlikte biz kadınların en büyük derdi terleme oluyor. Yapılan araştırmalarda erkeklerin daha fazla terledikleri tespit edilmesine rağmen üzerine bir de bizim bazı kozmetik ürünleri kullanmamız hem ciddi sorunlar yaşamamıza hem de o ürünlerin sağlığımız üzerine etkilerinin artmasına neden oluyor. En çok kullandığımız ürünleri kabaca sayarsak makyaj malzemeleri, parfüm, deodorant ve terlemeyi önleyici stickler diyebiliriz. Sağlıkla ilgili bölümü anlatmadan önce yaz makyajı nasıl olmalı onun hakkında birkaç bilgi vermek istiyorum.

Yaz makyajı nasıl olmalı?

Koyu siyah rimellerin yerine, ıslak rimelleri tercih etmelisiniz. Bu sizi hem doğal bir görünüme kavuşturup hem de makyaj akmalarına karşı koruyacaktır. Yazın insan vücudu daha fazla terlediğinden dolayı, fondöten yerine bronzlaşan tenimize hafif pembe allıklar kullanabiliriz. Burada dikkat edilmesi gereken allıkların direk cilde sürüldüğünde bol miktarda renk pigmenti içermesi nedeniyle deride lekelenmeye sebep olma ihtimalidir. Koyu rujlar yerine parlatıcıları tercih edersek doğal görünümümüzü koruyup kendimize taze bir görüntü verebiliriz. Baharatlı parfümler yerine çiçek kokularını tercih ederek mevsime uygun hafif kokular tercih etmeliyiz. Nemlenen hava ile birlikte, fön sorunu yaşayan bayanlara önerimiz iri dalgalı bukleler yapmaları ya da dağınık topuzları tercih etmeleri. Krem ürünler yerine toz olanları tercih edin. Krem allık ve fondötenlerin cildimize ışıltı kazandırmasını seviyoruz fakat sıcak hava bu görüntüyü tehdit eder. Makyajınızın akmasını istemiyorsanız krem allık ve fondötenlerin yerine toz olanları tercih etmelisiniz. Yağ bazlı ürünlerin yerine su bazlı ürünleri kullanmaya dikkat edin. Çünkü yağ + sıcak hava kaygan bir yüz demektir. Ne zaman aldığınızı hatırlamadığınız, uzun süredir kullandığınız makyaj malzemeleri ile vedalaşın. Çünkü ömrü dolan makyaj malzemeleri birçok cilt sorununa yol açtığı gibi aynı zamanda daha çabuk akar. Sıcak yaz günlerinde makyajınızı akmaya karşı korumak için şapka kullanmayı ihmal etmeyin. Böylece hem şık bir aksesuar ile görünümünüzü tamamlayabilir, hem de sıcağa karşı önleminizi almış olursunuz, basit bir çözümdür.

Parfüm ve cildimiz

Parfümü kesinlikle kullanmadan önce teninizi mutlaka temizlemelisiniz. Terliyken parfüm kullanmayın ve hatta ter kokusunu gidermek için parfüm kullanma hatasına sakın düşmeyin. Parfümü cildinize 20 cm uzaklıktan sıkın. Böylelikle parfümü daha geniş bir alana yaymış olursunuz. Bu arada kulak arkası ve bileklere sıkılan parfüm daha etkilidir. Çünkü bu bölgeler daha çok ısındıkları için koku yayılımı daha çok olur. Parfümü vücudunuzun nabız noktalarına sürmelisiniz, örneğin; dirseklerin iç bölümü, boynunuzun arkası, bilekler, dizlerinizin aka kısımları. Parfüm sürdüğünüzde bileklerinizi birbirine sürtmeyin. Odanın içine biraz parfüm sıkıp yürüyebilirsiniz, koku daha homojen bir şekilde üzerinize siner. Parfümünüzü çok sıcak bir yerde tutmayın ve direk güneş ışığına maruz bırakmayın. Işık geçirmeyen şişede olan parfümler daha uzun süre dayanırlar.

Deodorant ve terlemeyi önleyici stikler hakkında bilinmesi gerekenler

İngiltere Reading Üniversitesi’nden Dr. Philippa Darbe yaptığı araştırmada 20 göğüs tümörünü inceledi ve bunların 18′inde çoğu ter önleyicilerde koruyucu olarak kullanılan parabenler tespit etti. Bilim adamı sonuçları kamuoyuyla şu cümlelerle paylaştı: “Yeni bir çalışma yaptık. Kimyasal olarak 20 tümörün 18′inde paraben tespit ettik. Bu da göstermektedir ki cildimize yaptığımız bazı uygulamalar buna sebep oluyor. En olası adaylar ise deodorantlar, antiperspirantlar (ter önleyiciler), kremler ve vücut spreyleri.” Araştırmalar son sürat devam ediyor her yapılan araştırmada görülen şu ki her sıkılan ve sürülen ter önleyici içerisinde yer alan alüminyum içerikler gözenekleri tıkayıp terlemeyi kestiği gibi aynı bölgeden ter ile vücuda ağır elementlerin girmesini sağlıyor. Böylece meme ve cilt kanserlerin oluşmasına ortam sağlanmış olunuyor. Paraben dışında bu tarz ürünlerde parabol ve alkolün de olduğu son yıllarda görülmeye başlanmıştır. İçeriğinde bu tarz maddeler olan ürünleri kesinlikle tercih etmeyiniz.

Fondöten deyip geçmeyin

Fondöten kullanmak istiyorsanız içerisinde SPF korumasının olmasına dikkat edin çünkü içerisindeki pigmentler leke yapabilir. SPF sağlığınızın görünmez koruyucusudur. Eğer bu tarz ürünler bulamazsanız fondöten öncesi daha kuvvetli bir koruma kullanılmalıdır. Terlemenin aşırı olduğu bazı bölgelerde çözüm botoks olabilir.

Aşırı terlemeye karşı günümüzde koltuk altı, kasık ve el-ayakta kullanılan en etkili ve sorunsuz tedavi, botoks’tur. Botoks, ter bezlerine ulaşan sinirlerin çalışmasını geçici bir süre için bloke eder. Böylece ter bezlerinin ter üretmesini engeller. Korkmanıza gerek yoktur yapıldığı bölgedeki duyu hislerini etkilemez sadece ter bezlerini etkiler. Terlemenin yoğun olduğu bölgeyi belirlemek için, cildinize ter ile rengi değişen bir sıvı sürülür. Sonra çok ince uçlu iğnelerle, sık aralıklarla, az miktarda botoks uygulanılır. Tüm işlem en fazla yarım saat sürer. Canınızın acımaması için, uyuşturucu bir krem veya sprey kullanılır. İstenirse iğne yapılacak bölge kısmi olarak uyuşturulabilir. İşlem bittiğinde günlük hayatınıza geri dönebilirsiniz.

Terleme vücudumuz için önemli bir eylemdir. Burada anlatmak istediğimiz aslında aşırı terlemedir. Yazın bazı bölgelerimiz (koltuk altı, kasık ve el-ayak) daha fazla terler. Bu durumda bazı kimyasal içerikli kozmetik ürünlerini kullanmak zorunda kalırız. Onlarda ancak size geçici çözümler sağlar. Bu durumda dermatologlar olarak önerimiz bizim botoks gibi daha kalıcı ve sağlıklı çözümlerdir. Makyaj konusunda son yıllarda moda, daha hafif ve doğal ürünlerden yapılmış malzemelerdir. Yaz aylarında bu tarz ürünlere yönelmek sizin için en kolay çözüm olacaktır.

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.