Yasemin Fatih Amato

SELÜLİTLERİNİZ İÇİN YARINI BUGÜNDEN DÜŞÜNMEYE BAŞLAYIN

selült nedir

Etrafınızda düzenli olarak pilatese giden arkadaşlarınız varsa onlar maalesef yazın plajda göğüslerini gere gere gezdiler. Esasında vücudu korumak yüzünüzü korumaktan daha kolaydır, tek şartı düzenli spordur.

Selülit nedir?

Selülit’in en temel nedeni, kadın vücudundaki yağ tabakalarının yapısal özelliğidir. Yağ dokusu erkeklerde yatay, kadınlarda dikeydir. Bu dikey yapı, yağ hücrelerinin kolayca birleşip birikmesine, yoğunlaşmasına ve deforme olmasına yol açar.

İkinci bir neden, kadın vücudunun su toplama özelliğidir. Bu eğilim sonucunda yağ hücrelerinin içinde zamanla sıvı toplanır. Giderek yağ hücreleri sertleşir ve kalınlaşır.

Beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam, kahve, sigara ve bedenin duruş bozuklukları selülitin işini kolaylaştırır. Bunlar tek başına selülite yol açmazlar ancak eğilimi arttırırlar.

Hormonların etkisi

Bazı hastalıklar, hormon ve dolaşım bozuklukları selülit oluşmasına veya ilerlemesine yol açarlar. Örneğin; kadınlık hormonu östrojenin normalden fazla salgılanması, herhangi bir nedenle vücutta kortizonun çoğalması, şeker hastalarındaki insülin yetersizliği, guatr hastalığı ve dolaşım sorunları gibi…

Bu sorunlardan yana bir derdiniz varsa, kuşkusuz tedavi olmanız gerekir. Ama aşağıdaki önerilerden yine de yararlanabilirsiniz.

Doğru beslenme

Selülit temelde bir yağ hücresi olmasına rağmen, yapısı bozulduğu için erimesi güçtür. Yani kilo verip incelseniz bile, selülitler yerli yerinde kalabilir. Selülit diyetlerinde, kilo verdirmekten ziyade, vücudun su tutmasını önleyen ve genelde kan dolaşımını düzelten programlar önerilir.

Bazı önerileri dikkate almak olumlu anlamda selülit ile savaşınızda yararınıza olacaktır.

– Her gün düzenli olarak 3 öğün yemek yiyin.

– Tuz-şeker ve yağ tüketimini en aza indirin.

– Başta balık olmak üzere, proteinlerden yana zengin beslenme, vücutta tuz tutulmasını ve ödem oluşmasını önler.

– Turp, maydanoz, kereviz, çilek ve kabuklu pirinç, vücuttaki fazla suyun atılmasına yardımcı olur.

– Kahve, çay, kola, soda gibi kafeinli ve gazlı içecekler sıvı birikimini arttırırlar.

– Yağı az tüketin ama tamamen kesmeyin. Daima sıvı bitkisel yağları tercih edin. En iyisi zeytinyağıdır.

– Arada sırada bir kadeh kırmızı şarap içebilirsiniz. Onun dışında alkolü ve sigarayı hayatınızdan tümüyle çıkarın.

– Diyetinizi A, C ve E vitaminleri, magnezyum, fosfor ve silisyum tabletleriyle destekleyin. Bunlar cildi düzgünleştirir, metabolizmayı canlandırır ve dokuları kuvvetlendirir.

– Vücudumuzda sıvı toplanması veya yağ oluşumuna neden olan özel bir hastalık yoksa selülit’in kontrol edilmesi mümkündür. Ama “tamamen” yok edilemez. Çünkü selülit sürekli bir oluşumdur. Bu nedenle alınacak önlemler ve tedavi de sürekli olmak zorundadır. Sayısız nedenle spor yapmanız ve düzgün beslenmeniz zaten gerekli. İlaveten yapmanız gereken tek şey, saydığım tedavilerden birisi olabilir. Gideceğiniz uzmanın tavsiyesine göre, paket bir programı seçip seansları tamamlarsanız, uzun süre rahat edebilirsiniz. Ama peşini bırakmak yok!

Selülit çaresiz bir sorun değildir

Üzülerek baştan söylemem gerekir ki, selülitten kurtulmak için yaşam boyu istikrarlı bir program uygulamalısınız.

Dengesiz kilo alıp vermeler işinizi zorlaştıracaktır. Özellikle kilonuzu kışın unutup yazın hatırlarsanız işiniz kolay olmayacaktır. Sporu yaşamınızın tam ortasına yerleştirin. Yürüyüş, merdiven çıkmak, yüzmek ve bisiklete binmek son derece yararlıdır. Her gün, 1 saat süreyle, yavaş ama tempolu bir yürüyüş yapmak bile formunuzu ve cildinizi korumanıza çok katkıda bulunacaktır.

Sonuçta selülitten kurtulmanın yolu 12 ay istikrarlı spor ve dengeli beslenmekten geçer. Özellikle yaz bitti, kışın nasıl olsa kimse görmez sorun değil diye düşünmeyin. 9 ay bir bakmışsınız geçmiş plaja çıkamaz olmuşsunuz. Yarını bugünden düşünmelisiniz…

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.