Yasemin Fatih Amato

SABAHLARI ŞİŞEN GÖZLERE ÖNERİLER

şiş göz

Göz kapaklarımız sabah neden şişer? Ya gözaltı torbaları nasıl oluşur?

Uykusuzluk, alışılandan fazla kitap okumak, yorgunluk ve stres gibi nedenler gözlerinizin şişmesine ve kızarmasına neden olur. Göz şişmesi nedenleri arasında ayrıca alkol, sigara gibi kötü alışkanlıklar ve havasız ortamlarda bulunmak ve yemeklerinizde çok fazla tuz olması da bulunur. Sabah kalktığınızda gözleriniz şiş mi oluyor? Eğer uykusuz kaldıysanız ya da sabah çok geç kalktıysanız bu durum normaldir. Özellikle gece alkol aldıysanız gözlerinizin şişmesine hiç şaşmamak gerekiyor. Fazla kahve içiyorsanız, saatlerce televizyon seyrediyorsanız ya da bütün gün bilgisayar başında oturuyorsanız, yataktan şişmiş gözlerle kalkmak için elinizden geleni yaptığınızı söyleyebilirim! Yine de göz çevresinde bir parça buz gezdirerek rahatlayabilirsiniz. Özellikle yorgunluk ve uykusuzluğa bağlı oluşan şişkinlikler doğal kompreslere çok iyi cevap verirler. Örneğin, çiğ veya kaynamış maydanoz suyu, ıhlamur, zambak, yeşil veya siyah çaylarla yapılan kompresler göz çevresindeki yorgunluk belirtilerini sakinleştirirler. Eğer sorununuz kronik bir hale geldiyse ve ne yaparsanız yapın şiş gözlerle uyanmaktan kurtulamıyorsanız, kalp-damar sisteminde veya böbreklerde bir sorun var mı diye araştırmak gerekir. Bu durumda bir doktora görünün ancak hafif sporların size yardımcı olacağını da bilin. Yürüme, koşma, bisiklet ve aerobik vücutta ödeme yol açan tuz ve toksinlerin atılmasını sağlarlar. Şişen gözleri makyajla kamufle etmek için ten renginizle uyumlu bir kapatıcı kullanabilirsiniz. Kapatıcıyı elmacık kemiklerinize kadar geniş bir bölgeye ince bir kat halinde sürün. Biraz koyu renkli bir far kullanın sonra da sadece üst kirpiklerinizi rimelleyin. Çiğ patatesi yuvarlak dilimler halinde kesin. Gözlerinizin üzerine birer tane yerleştirip 10 – 20 dakika arası bekletin. Bunun dışında antioksidan içeren kremler de şişlerin inmesine yardımcı olacaktır.Göz torbalarının genetik yapıya bağlı oluşu da beslenme, içki, alışkanlıklar, uykusuzluk, stres, dolaşım bozukluğuna bağlı artar.

Peki gözlerinizin şişmemesi için neler yapabilirsiniz?

Uzun süre uykusuz kalmadan önce sodyum oranı düşük bir sebze yemeği tercih edin,

Yattığınızda yüksek bir yastık tercih ederek başınızı yüksekte tutun,

Yüzünüzü yıkarken soğuk suyu tercih edin,

Kısa bir yürüyüş bile olsa egzersiz yapın.

Gözlerimiz yüzde bu kadar önemli bir yere sahipse özellikle göz altı torbaları diğer insanların olumsuz anlamda dikkatini çeker. Bizimde moralimizin bozulmasına kendimizi kötü hissetmemize neden olur. O halde bu başımızın belası göz torbaları nasıl oluşur?

Gözaltlarında meydana gelen morarmalar ise demir eksikliğinin bir göstergesi olarak biliniyor.

Demir eksikliğini gidermenin yolu ise; ıspanak, yulaf ezmesi, mercimek tüketmek.

Yeşil ve siyah çayların iltihap sökücü özelliği nedeniyle morluk gidermenin yollarından biri çay kompresi yapmak.

Düzenli uykunun en iyi çözüm yolu olduğu bilinirken serum tedavisi ve gözaltı kapatıcısı da görünümünü iyileştirebilir.

Günlük bakım ürünleri

Gözlerimizin çevresindeki deriye büyük bir özen ve dikkatle bakmalıyız. Krem sürerken, makyajımızı temizlerken gayet nazik olmalıyız. Göz çevresi için hazırlanan özel kremlerin 18 yaşından itibaren kullanılmasını öneriyoruz.

Göz çevresi kremi nasıl olmalıdır? 

Hypo-allerjenik,

Dengeli pH,

En saf ve kaliteli maddelerden yapılmış olması,

Güneşten koruma faktörü içermesi,

Göz çevresindeki zayıf bağ dokusunu, kolajen oluşumunu desteklemesi gerekir.

Bu kremleri alırken özellikle su bazlı ve güneşten koruyucu olanlarını tercih edin. Yağlı göz kozmetiklerinden kaçının. Hem yağ butonlarına neden olurlar hem de tozları çekerler. Göz kremlerini parmak uçlarınızla yumuşak hareketler yaparak uygulayın. Göz makyajını temizlerken de aynı şekilde özen gösterin. Zorunlu olmadıkça suda erimeyen (water proof) makyaj malzemeleri kullanmayın. Çünkü bu tip ağır ürünleri ancak yağ bazlı ürünlerle çıkarabilirsiniz. Yağlı temizleyiciler ise göz çevresine zarar verirler. Yüzünüze veya göz çevresine krem sürerken gözünüzün iç kenarına denk gelmemesine dikkat edin. Gözleriniz buna tepki gösterir ve o günü gözaltı torbalarıyla geçirmek zorunda kalabilirsiniz.

Göz torbaları

Göz çevresindeki cilt daha ince ve daha hassastır. Yaşlanmanın ilk işaretleri göz çevresinde görünür. Bunun nedeni ise sıvı retansiyonu ya da fazladan yağın daha belirgin göründüğü içindir. Birçok kişinin göz torbası vardır. Ve bu şikayet çok yaygındır. Şikayetlere baktığımızda ise;

Negatif görünüyorum.

Çok içki içmiş gibi görünüyorum. Sanki gece hayatım fazla.

Çok ağlamış ve yorgun görünüyorum.

Depresif ve bıkkın görünüp karşı tarafa güven vermiyorum.

Aşağıdaki durumlar göz torbalarının oluşumunda etkilidir.

  • Demir eksikliği
  • Yaşlanma nedeniyle cildin elastikiyetinin kaybı
  • Yorgunluk ve uykusuzluktan
  • Sinüs enfeksiyonu veya alerjik rinit
  • Gıda ve toz alerjisi
  • Sigara Droopy yanak kasları
  • Tiroid veya böbrek sorunu
  • Hormonal dengesizlikler
  • Kafein bağımlılığı
  • Menstruasyon
  • Gebelik
  • Görme sorunları olan kişilerin durumunda overworked göz kasları
  • Toksisite

Gözaltı morluklarının ve torbalarının altında yatan nedenlerin çoğu doğru beslenme ile düzeltilebilir. Ancak, bazıları tıbbi müdahale gerektirir.

Göz altı torbalarından nasıl kurtulurum?

Gün içinde yeterli miktarda su içtiğinizden emin olun

Çiğ meyve ve sebzeler de vücudunuzun göz torbaları oluşmasına yol açabilir toksinleri ve kirleri kendisini temizlemek gerekir ki bunun yolu da çok miktarda su içmekten geçer.

Demir takviyesini eksik etmeyin

Üzüm, ıspanak, brokoli, kurutulmuş meyve yiyerek ekstra demir alın. Ayrıca, direk demir takviyesi de olabilir. Tüm gıdalardan mümkün olduğunca tüketin Muz, çilek, kavun, domates, papaya ve yoğurt gibi potasyum açısından zengin gıdalar suyu tutmanıza yardımcı olur. Vitaminler (A,E,C ), Havuç ve koyu yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller, biber, fındık, tohum ve soğuk preslenmiş yağlar gibi doğal gıda kaynakları oldukça faydalı olacaktır.

Bazı ürünlerden uzak durun

Alkol, kahve, beyaz şeker, peynir, kızarmış gıdalar, gazlı içecekler, beyaz un, et suyu, tuz, soya sosu ve monosodyum glutamat içeren besinler gibi sıvı tutumunu teşvik eden içeceklerden kaçının.

Yüz egzersizi uygulayın

Her zaman yapabileceğiniz bir yüz egzersizi olsun. Gözlerinin altındaki torbaları azaltmak için, burun deliklerinize iki parmağınızı koyun ve on saniye için iki tarafa da hafif basınç uygulayın. Ya sürekli bu noktalarda basın ya da küçük dairesel hareketlerle parmaklarınızı oynatın. Beş kez tekrarlayın. Bu akupresür noktalarında basılması, toksinlerin vücuttan atılmasını başlatacağından göz torbaları için faydalıdır. Yedi sekiz saat uyku gözlerinizin ihtiyacını karşılamaya yetecektir.

Sigara!

Belki kendiniz sigara içmiyor olabilirsiniz ama pasif içici olanların da gözleri etkilenir. Hele bazı insanlar sigara dumanına karşı daha şiddetli tepki gösterirler. Gözleri kanlanır ya da yaşarmaya başlar. Etrafınızda tiryakiler varsa, elinizden geldiğince açık havaya çıkın. Hele kendiniz içiyorsanız, hiç olmazsa aldığınız C vitaminini arttırın. Çünkü yaktığınız her sigara vücudunuzdaki C vitaminini tüketir!

Alerji

Alerjiler o kadar arttı ve çeşitlendi ki inanamazsınız. Gerçi bunda şaşılacak bir şey yok. Hayatımız her geçen gün daha fazla stres, daha fazla kimyasal katkı ve ilaçlarla doluyor. Çevre kirliliği artıyor ve dolayısı ile alerji nedenleri çoğalıyor. Gözaltı torbaları da çevresel bir alerjen’e veya yediklerinizle ilgili bir alerjiye bağlı olabilir. Tamam, çok şiddetli tepkiler göstermiyor olabilirsiniz ama belki sık sık burnunuzun akması da bir belirtidir. Ya da göz altı torbaları. Bu vesile ile bir kere daha C vitamininin önemini hatırlatmak istiyorum. Bu vitamin alerjiye karşı da direncimizi arttırır.

Yatış şekli

Sabahları gözlerinizin altı daha mı fazla şişiyor? Belki de başınızın altına 1 yastık daha koymanızda yarar olabilir. Başınızı biraz yükseltince yüzünüzdeki ödemler inebilir, deneyin.

Sodyum alımı

Doktor kontrolünde sodyum alımına devam ediniz. Ortak kural her gün sodyum 2.000 miligram aşmamak kaydıyla… Göz torbalarının tedavisini 5 kısımda özetleyebiliriz. Sağlık problemleri varsa önce onların tedavisini gerçekleştirmek, yaşam tarzı ve beslenmeyi düzenlemek, göz çevresi torbaları için özel kremler kullanmak, yeşil çay pansumanı ve cerrahi uygulama ( lazer), uygun vakalarda dolgu olarak sayabiliriz.

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.