Yasemin Fatih Amato

SÜREKLİ AYNI ŞAMPUANI KULLANMAYIN!

aynı şampuan

Yaz boyunca güneş, tuzlu su ve klor saçları yıpratır. Yazın saçlarınızın daha sağlıklı olması için Dermatolog Dr. Yasemin Fatih Amato önerilerde bulundu.

Yazın saçlar çok yıpranıyor. Özellikle boyalı ve permalı saçlar, güneşten daha fazla etkilenir, tüm parlaklığını ve canlılığını yitirir. Bu yetmezmiş gibi duşa her girdiğimizde saçlarımızı şampuanlarız, ardından fön makinesiyle kuruturuz. Sık sık kuaföre gidemediğimiz için, saçlarımıza şekil vermek uğruna avuçlar dolusu jöle, krem, sprey kullanırız. Saçları en fazla yıpratan etkenlerin başında ısı gelir. Güneş, fön, maşa ve sıcak su saçları güçsüz bırakır.

Sürekli aynı şampuanı kullanmak doğru olmayabilir

Benim tavsiyem, saçlarınıza biraz daha şefkatli davranmanız. Örneğin, onları günde sadece 1 kere şampuanlamanız yeterlidir. Serinlemek istiyorsanız, canınız çektikçe duşa girebilirsiniz, saçlarınızı da ıslatabilirsiniz ama her defasında şampuan ve krem kullanmanız şart değildir. Hatta iki günde bir şampuanlayabilirsiniz. Ayrıca yazın hafif şampuanlar seçin. Onların da Ph değerine dikkat edin; Ph 5,5 ile 6,5 arasında olanlara güvenebilirsiniz. Bir de her zaman aynı şampuanı kullanmayın. Kendinize iki çeşit ürün seçin ve onları dönüşümlü olarak kullanın. Aynı şampuanı uzun süre kullanırsanız, saçınız alışır ve tepki vermemeye başlar.

Soğuk suyun saçlara faydası fazladır

Banyo suyunuz mümkün olduğu kadar ılık olmalı. Hatta zaman zaman soğuk su kullanmaya çalışın. Çok sıcak olmamak koşuluyla, duşun altında birkaç dakika durun, sonra 20 saniye kadar soğuk duş alın. Bu arada vücudunuzda daireler çizip, soğuk suyu yüzünüze de tutmayı ihmal etmeyin. Bu işlemi üç-dört kere tekrarlarsanız çok etkili olduğunu görürsünüz. Böylece banyo yaparken cildinizi canlandırabilir, sıkılaştırabilirsiniz. Soğuk su saçlar için çok yararlıdır. Saçlar, ılık su ile yıkandıktan sonra son dokunuş soğuk su ile yapılırsa, ince telli saçlar fark edilir şekilde hacim ve enerji kazanır. Soğuk su saçların elektriklenmesini önlediği için, kıvırcık ve dalgalı saçların bukleleri daha güzel dökülür.

Yazın fön makinesinden uzak kalmalısınız

Yıkadıktan sonra saçlarınızdaki ıslaklığı havluyla, ovalamadan alın. Hemen saç kurutma makinesine sarılmayın. Hatta mümkünse saçlarınızı kendi halinde kurumaya bırakın. Yazın bunu yapmak çok daha kolaydır. Bu mevsimde saçınızı fön makinesinden uzak tutarak dinlendirebilirsiniz. Mutlaka kurutma makinesi kullanmanız gerekiyorsa, en düşük ayara getirin. Gene de saçlarınız hafifçe nemli kalsın. Sonra da saçlarınızı elden geldiği kadar serbest bırakın. Sıkı topuzlar ve atkuyruklarıyla çekiştirirseniz saçlarınız kırılır.

Jöle veya köpük kullandıysanız kesinlikle yıkamadan yatmayın

Saçınıza şekil vermek için jöle veya köpük kullanmanıza bir diyeceğim yok. Bu ürünler saçın kendisine zarar vermezler. Olsa olsa saç diplerinin kurumasına neden olabilirler. Bu nedenle köpük ve jöleleri saçınızın derisine değil, uçlarına sürün. En önemlisi, jöle veya köpük kullandığınız günler, saçınızı yıkamadan yatağa yatmayın. Çünkü sertleşen saç telleri yatakta kolayca kırılır. Saçlarınız çok yıpranmışsa, 2-3 haftada bir yoğun bakım kremi kullanmanız yararlıdır. Yoğun bakımı daha sık yaparsanız saçlarınız yıpranır.

Doğal saç maskeleri işinize yarayacaktır

Saç bakımı için doğal maskeler yapabilirsiniz. Örneğin zeytinyağı, badem yağı, susam yağı veya kayısı yağından bir karışım hazırlayın. Yeni yıkadığınız saça, 10-15 dakika friksiyon yaparak bu karışımı yedirin. Sonra saçlarınızı sıcak bir havlu ile sarın ve yarım saat kadar bekleyin. Yeniden yumuşak bir şampuan ile yıkayın. Saçlarınızın canlı, esnek ve sağlıklı göründüğünü fark edeceksiniz. Bu mevsimde avokado bulmak kolay değil ama havalar soğuduktan sonra avokado ve Hindistan cevizini karıştırarak, nefis bir saç kremi yapabilirsiniz.

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.