Yasemin Fatih Amato

BOTOKS YAPTIRDIĞIM ANLAŞILIR MI?

BOTOKS YAPTIRDIĞIM ANLAŞILIR MI?

Botoks yaptırmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru botoks yaptırıldığının dışarıdan anlaşılıp anlaşılmayacağıdır. Peki, botoks işleminin doğal olması ve dışarıdan anlaşılmaması mümkün mü? Botoksu bilmeden, doğru kişilerce yapılmadan soruya gönül rahatlığıyla cevap vermek biraz zordur. Öncelikle doğru botoks uygulamasının nasıl olduğuna cevap bulmak gerekir.

BOTOKS NEDİR?

Botoks adı ile tanımlanan “botulinum toksini”, Clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilen bir maddedir. Bu madde, onaylı olarak 2 farklı isimle piyasaya sürülmektedir: Dysport (İngiltere) ve Botox (İrlanda). Botoksun en etkili olduğu yerler dinamik çizgilerdir. Bu çizgiler genellikle alında, kaşların arasında ve göz kenarlarında ortaya çıkar. Bunların oluşmasında kaş çatmak, gülmek, bilgisayarla çalışma sırasında yapılan mimikler etken olur. Önceleri sadece yorgun olduğunuzda fark edilen hafif çizgiler belirir, bunlar zamanla sabitlenirler sonra derinleşirler. Botoks bazı mimikleri kısıtlayarak, kırışıkların oluşmasını veya ilerlemesini durdurur. Birçok vakada oluşmuş kırışıklıkları düzeltir. Özellikle alın ve göz çevresindeki çizgilerde çok etkilidir.

BOTOKS UYGULAMASI SONRASI VÜCUDUMUZDA NELER DEĞİŞİR?

Çatık kaşları düzeltir,

Alındaki yatay çizgileri hafifletir,

Kaşların yukarı kalkmasını sağlar,

Böylece göz kapakları açılır ve gerilir,

Göz altındaki torbaları azaltır,

Kaz ayağı denilen göz kenarındaki kırışıklıkları düzeltir,

Boyundaki çizgilere uygulanabilir,

Dudak üstünde oluşan dikey çizgilerin bazılarında kullanılabilir,

Dudak kenarlarından çeneye doğru inen (marionette) çizgilerde bazen botoks uygulanır.

Çenede olabilecek çukurlukları gidermekte yararlı olur,

Veya sert çene çizgilerini düzeltmekte kullanılır,

Dekolte (göğüsteki) çizgileri gerginleştirir.

BOTOKSTA ABARTIYA KAÇMAMAK ÖNEMLİ

Gerçekten botoks başarılı bir şekilde uygulanırsa, yüzümüzü fazlasıyla gençleştirirler. Ancak abartıya kaçmamak çok önemlidir. Bir dönem botoks ile tamamen donuk, suni ve şaşırmış yüz ifadeleri yaratıldı. Hala da yapanlar var. Bence yüzü felç eden, aşırı şişiren ve tamamen ifadesiz bırakan çalışmalar güzel olmuyor. Botoks uygulamalarında yüzde hafif mimiklerin kalmasına özen gösterilmesi gerekiyor. Yüz gençleştirme sanatında en önemli olan yüzün ahengini korurken, yorgun ifadeyi gidermek ve doğal bir görünüm yaratmaktır. Tabii talebi olan kişinin sosyal durumu da belirleyicidir. Bir sahne çalışanı daha abartılı işlemleri rahatlıkla taşıyabilir ama mesela bir öğretmen sade bir değişimle kendini daha iyi hisseder.

BOTOKS İŞLEMİ BU KONUDA EĞİTİM ALMIŞ UZMAN TARAFINDAN YAPILMALI

Botoks eğitim almış uzman doktorların uygulaması gereken bir ilaçtır. Yukarıda da bahsettiğim gibi son yıllarda bazı estetik ve güzellik merkezlerinde botoks ve dolgu enjeksiyonları yetkili olmayan kişiler veya hekimler tarafından uygulanmaktadır. Bu uygulamalar ilgili uzmanlar tarafından yapılmadığı takdirde doku tahribatı (nekroz) ve tehlikeli enfeksiyonların bulaşma riski gibi ciddi yan etkiler yaşanmaktadır. Ayrıca orijinal olmayan sahte ürünler uygulanabilmektedir. İşlemlerinizi sadece “dermatolog” veya “plastik cerrahi uzmanı” tarafından güvenli ve bilimsel biçimde yaptırınız.

DOĞRU YER VE KİŞLERE YAPTIRIRSANIZ BOTOKS YAPTIRDIĞINIZ ANLAŞILMAZ 

İşte o zaman klinikten çıktığınızda “kimse botoks yaptırmış” demeyecektir. Botoksun kas liflerindeki etkisi 72 saatte başlayıp 14. gün maksimum etkisine ulaşır. Uygun bir enjeksiyon sonrasında sizi görenler canlı bakışlarınız ve dinamik ifadeniz nedeniyle iyi dinlendiğinizi ve mutlu olduğunuzu düşünürler. Botoks bir dolgu maddesi değildir. Bu nedenle uygulandığı yerde herhangi bir şişliğe neden olmaz. Hissizlik olayı ise söz konusu değildir. Çünkü botoksun etki ettiği kaslar, motor sinirleri etkileyerek hareket kontrolünü sağlarlar. Duyu sinirlerinin liflerine herhangi bir etkisi olmaz, hissinizde bir değişiklik olmaz. Sonuçta doğru kişilerce ve doğru zamanda yapıldığı taktirde kimse botoks yaptırdığınızı anlamayacaktır. Bol bol “giderek güzelleşiyorsun”, “sen ne yiyip, içiyorsun” gibi sorulara maruz kalacaksınız. Bu da size moral verecektir.

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.