Yasemin Fatih Amato

ÇİL LEKESİ İÇİN PEELİNG NASIL UYGULANIR?

ÇİL LEKESİ İÇİN PEELİNG NASIL UYGULANIR?

Çillerin en çok beyaz ırkın, en beyaz olan bireylerinde görüldüğünü belirten Dermatolog Dr. Yasemin Fatih Amato, çil lekeleri için peeling uygulamasını anlattı… İnsan cildinin belirli bir rengi almasındaki en önemli unsur, değişik ırklardan kişilerde melanin miktarındaki farklılıktır. Vücutta var olan melaninin miktarı bireylerin cilt renklerinin tonunu belirler.

ÇİL NASIL OLUŞUR?

Güneşe maruz kalındığında cilt UV ışınlarından gelebilecek zararı azaltabilmek için, reaksiyon olarak, daha fazla melanin üretir. Bu da melanin birikimine, dolayısıyla çil oluşumuna neden olur. Yüzde çiller en çok alın, yanak ve burun üzerinde görülür. Tüm yüzü kaplayacak derecede şiddetli de olabilir. Bu durumda kısaca çil; söz konusu hücrelerin, yani melanositlerin belirli kesim ve noktalarda yoğun bir şekilde gruplaşmış bulunmasının sonucudur. Zaten çillerin sarımsı kahverengi olması da bu nedenledir.

ÇİL KİMLERDE DAHA ÇOK GÖRÜLÜR?

Çiller en çok beyaz ırkın, en beyaz olan bireylerinde görülmektedir. Tenleri şeffafa yakın beyaz olan, saç rengi genellikle kızıl olan, bazen sarışınlarda ve açık kahve saçlı olanlarda çillere sık rastlanır. Çili olan kişiler genelde renkli gözlüdür. Çillerin oluşumu kadın ya da erkekte fark etmez oluşumu genelde genetiktir. Kişinin anne ya da babasında çil varsa kendisinde de olması yüksek ihtimaldedir. Ayrıca buğday ve esmer tenli kişilerde de çil oluşabilir. Erken çocukluk döneminden itibaren ortaya çıkarlar. Yaşla birlikte azalabilirler.

ÇİL TEDAVİSİNDE ETKİLİ YÖNTEMLER NELERDİR?

Çilin durumuna ve derecesine göre değişiklik göstermekle birlikte kimyasal peeling ya da lazer ve ışık tedavileri ile sonuç alınır. Güneşe dayalı çil sorunlarında kimyasal peeling çözüm olurken, genetik ve diğer faktörlerde lazer tedavileri doğru sonuçlar vermektedir.

KİMYASAL PEELİNG NEDİR?

İngilizce kelime anlamı olarak “kabuğunu soymak” anlamında kullanılan peeling, yüzümüzde oluşan ölü tabakayı kaldırmak için gerçekleştirilen son derece basit bir uygulamadır. Zamanla gün içinde sürekli maruz kaldığımız kir ve tozun cilt yüzeyinde birikerek hem sivilce çıkarmamıza hem de daha solgun bir görünüme sahip olmamıza neden olurken peeling maskelerinin amacı bu ölü deriden cildi arındırmaktır.

Kimyasal peelingte ise deriyi canlandırmak, gençleştirmek, görünüşünü iyileştirmek için bazı kimyasal solüsyonların uygulanır. Çok sayıda kimyasal peeling ajanı olmakla birlikte en sık kullanılanlar glikolik asit, alfa hidroksi asitler (AHA), triklosetik asit (TCA), salisilik asit, jesner solüsyonu ve kombinasyonlarıdır. Kimyasal peelingin derinliğine bağlı olarak ciltte, hafif veya güneş yanığı benzeri reaksiyon oluşur. Yüzeysel tipte 1-5 gün süren kızarıklıklar ve hafif soyulmalar olur. Derin tiplerde ödem ve deride gerginliğin yanı sıra kahverengi bir tabaka oluşumunun görülmesi normaldir. Bu tabaka 7-10 günde soyulur.

LAZER VE IŞIK TEDAVİLERİ DERKEN KASTEDİLENLER NELERDİR?

Çil tedavisinde en başarılı sonuçlar lazer ve ışık tedavileri ile alınır. Ve genelde; KTP lazer 532 nm, IPL (430-1100 nm), Alexandrite lazer 755 nm, Erbium lazer, CO2 lazer ve Fraksiyonel lazerler kullanılır. Yalnız tekrar hatırlatmalıyım ki hangi tedavi şeklinin uygulanacağına doğru bir dermatolog karar vermelidir. Derin çillerde uygulanacak tedavi ile özellikle güneş gibi etkenlerle oluşan çillerde uygulanacak tedaviler değişiklik gösterecektir. Lazerle çil tedavisinden hemen sonra cilt kızarıp hafif bir ödem olabilir. Uygulamadan sonra birkaç gün içinde çiller kararır. Kararan çiller bir hafta içinde dökülerek ciltte aydınlanma meydana gelir. Lazerle çil tedavilerinden sonra iyileşene kadar besleyici ve nemlendirici kremler kullanılmalı 6 ay kadar doğrudan güneşten kaçınılmalıdır.

ÇİLLERİNİZ OLUŞMAYA BAŞLADIYSA…

Unutulmaması gereken en önemli konu, çilleriniz oluşmaya başladıysa ya da sonradan fark ettiyseniz hemen evinizde bulunan malzemelerden peeling karışımı yapıp yüzünüze sürmeyin! Çünkü sebebini tam olarak bilmediğiniz bu çilleri daha fazla artıracağınız gibi ayrıca dış dünyada tanındığınız yüzünüze telafisi olmayan zararlar verebilirsiniz. O yüzden çil konusunda bu yazıda ev yapımı doğal peeling tariflerini vermiyorum. Yapmanız gereken basit, kişinin en iyi doktoru kendisidir. Güneş gibi dış etkenler ile oluştuğuna kanaat getirdiyseniz daha önceki yazılarımızdan basit çözümleri yazmıştık, oradan bilgilenebilirsiniz. Ama şüpheleriniz başka yöndeyse bir dermatologa görünüp, çillerin sebebini öğrenmelisiniz. Bu sebebe göre bir tedavi şekli uygulamak sizin için kurtarıcı olacaktır.

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.