Yasemin Fatih Amato

Saç kremleri hakkında neler biliyorsunuz?

HAMİLELİKTE SAÇINIZI NASIL BOYAMALISINIZ

Saç kremleri, cinsine göre saçı onarır, şekil almasını kolaylaştırır ve saçtaki statik elektriği azaltır. Bu kremler saçlara iyon yükleyerek, elektriğin nötralize olmasını sağlar. Bu ürünlerin kullanımı çok kolaydır. Saç, şampuanla yıkandıktan sonra krem saçlara ve saç diplerine güzelce sürülür ve birkaç dakika bekletildikten sonra durulanır. Saç kremleri hem evde hem de profesyonel salonlarda kullanılır. İçlerinde su, yumuşatıcı bir ajan, lipidler (hayvansal yağlar) ve saç telini kalınlaştıran maddeler bulunur.

Yoğun bakım kremleri veya saç maskeleri, diğer saç kremlerinden daha koyu bir kıvamda üretilir. Ancak bunların da içeriği aynıdır. Saça sürüldükten sonra 20 ile 30 dakika kadar bekletilir. Bazı kremler uygulandıktan sonra saça ısı verilir. Isı saç tellerini şişirir ve kremin etkili bir şekilde nüfuz etmesini sağlar. Bu işlem, sıcak bir havluyla veya fön makinesiyle yapılabilir.

Esas olarak altı ayrı çeşit saç kremi imal edilir. Bunlar, nemlendiriciler, onarıcılar, koruyucular, çözücüler, parlatıcılar ve asitlendirici kremlerdir.

1 – Nemlendiricili saç kremleri

Bu tip saç kremlerinde “humektantlar” kullanılır. Humektantlar, saç telini kaplayan ve onun nemli kalmasını sağlayan maddelerdir. Genellikle botanik maddeler ya da proteinler içerirler.

2 – Onarıcı saç kremleri

Onarıcı kremler saç tellerini güçlendirmek için kullanılır. Bu ürünler proteinlerle zenginleştirilmiştir. Hidrolize insan saçı proteini bunun için en iyi malzemedir. İnsan saçında 19 aminoasit bulunur ve keratin düşük moleküler yapıdadır. Bu özelliği proteinlerin saç telinin (corteks) içine nüfuz etmesini sağlar.

3 – Asitli saç kremleri

Bir ürün pH 2,5 ya da pH 3,5 oranında hazırlanmışsa, asitlendirici bir ürün sayılır. Ölçülü miktarda asit saçlar için yararlıdır. Saç tellerinin uçlarını kapatarak daha parlak ve sağlıklı görünmesini sağlar. 2,5-3,5 arasında pH dengesi olan ürünler, beta zincirlerini alfa zincirlerle (hidrojen zincirleri) dengeler. Asitlendiriciler saçı ağırlaştırmaz. Yalnızca parlaklık verir ve saçın kolay kırılmasına engel olur.

4- Çözücü saç kremleri

Karışık ve dolaşık saçların açılmasını sağlayan saç kremleri asitlidir. Bu ürünlerin çoğu, pH 2,5 ya da pH 3,5 oranında hazırlanır.

5- Termal koruyucu saç kremleri

Bu ürünler saç tellerini ısıdan korurlar. Örneğin, fön makinesi, maşa, kızgın güneş gibi ısı kaynaklarından. Termal koruyucu saç kremlerde genellikle ısıyı emen polimerler bulunur. Saçlara en fazla zarar veren dış etken ısıdır. Bu nedenle, termal koruyucu kremler çok yararlıdır.

6- Parlatıcı saç kremleri

Bu ürünler saçın bakımından çok görünümü için yararlıdırlar. Bu ürünler genellikle dimetikon ya da sayklometikon (silikondan elde edilen bir yağ) içerirler. Bu maddeler ışığı yansıtarak saça bir ışıltı kazandırırlar, özellikle kıvırcık saçlarda çok etkili farklar yaratırlar.

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.