Yasemin Fatih Amato

Ödem ile selülit arasında nasıl bir ilişki vardır?

Ödemin bir çok anlamda tanımı olmakla birlikte; deri ve diğer dokularda, hücreler arası mesafede, normalde bulunması gerekenden daha fazla sıvı bulunması olayına dememiz yanlış olmayacaktır. Ödemsiz bir vücutta sıvılar çeşitli nedenlerin etkisi ile belirli alanlarda bulunurlar. Neden ödem vücudumuzda görülmeye başlar sorusuna cevap; kalp, böbrek ve karaciğer, damar tıkanıklığı gibi ciddi hastalıkları sayabiliriz. Yine insülin direnci ve kanda yüksek şeker sahibi olanlar, yumurtalık kisti olan kadınlar, gıda hassasiyeti veya alerjisi bulunanlar, tansiyon rahatsızlığı bulunanlar ödem sorunu ile karşılaşabilirler.

Peki ödem vücudumuzda aşama aşama nasıl gerçekleşir?

Yukarıda yazdığım rahatsızlıkların bir veya birden fazlasına sahip olan kişinin vücudu kendi işlemlerini doğru yapmak için su tutmak ister. Ancak tutmak istediği su damarların kaldırabileceğinden fazla olduğunda bu su damarın dışına yine su olarak atılır. Doğal olarak damarların dışına çıkan su bir yerde birikmek zorundadır ve birikebileceği en kolay ilk yer derinin hemen altıdır. Deri altında birikmeye başlayan su hemen yanındaki ve yine derinin altındaki yağ dokusunu sıkıştırır. Yağ dokusunun önünde büyük engeller oluşturur. Bu engeller kılcal damarlar ile bağlantıyı kesmeye başlar ve yağ dokusu sertleşmeye başlar. İşte sertleşen bu yağ dokuları cildimizin üzerinden portakal kabuğu kıvamında bir görüntü sergiler. Bizlerde buna ‘’selülit’’deriz.

İlk iş ödem kaynağını bulmaktır

Selülit sorununun kaynağı vücuttaki ödemin bulunmasıyla başlar. Vücuttaki ödem atılmadan veya tekrar oluşması engellenmeden hangi tedavi uygulanırsa uygulansın dönüp dolaşıp selülit tekrar oluşacaktır. Bu noktadan olaya bakarsak çoğu kadında selülit sorunu değil de ödem sorunu olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Doğal yoldan selülit nasıl önlenir?

1 – Gün içinde bol bol su içilmelidir.
2 – İşlenilmiş karbonhidrat yerine tam tahıllı ürünler, sebze ve salata grubu, kuru baklagiller gibi kompleks karbonhidratlar tercih edilmelidir.
3 – Yağlı, ağır ve soslu besinlerden uzak durulmalıdır.
4 – Kafeinden az tüketilmelidir.
5 – Şeker ve şekerli içecekler azaltılmalıdır.
6 – Her gün bir şekilde mutlaka C vitamini içeren besinler tüketilmelidir.
7 – Düzenli egzersiz yapılmalıdır.
8 – Sigara içiyorsanız mutlaka bırakmalı, azaltmaya çalışmalı ve alkolden uzak durulmalıdır.
9 – Tuz olabildiğince az tüketilmelidir.
10 – Keten tohumu ve balık tüketimi daha sık olmalıdır.

Vücuttan ödem nasıl atılır?

1 – Meyvelerden kiraz, ananas ve kayısı; sebzelerdense yeşil yapraklı olanlar vücuttan fazla suyu atmaya yardımcı özelliklere sahiptir. Bunları sık tüketmelisiniz.
2 – Ortalama 7-8 saat uyumaya dikkat etmelisiniz. Az uyumak da ödem problemini tetikler.
3 – Dolaşımı hızlandıracak, rahatlatıcı ve lenfatik masajlar yaptırmalısınız.
4 – Yemekleri az tuzlu pişirmeli ve daha çok baharat kullanmalısınız.
5 – Büyük bir sağlık probleminiz yoksa ödem atımını hızlandıran biberiye, ısırgan otu, kiraz sapı ve funda yaprağından yararlanmalısınız.
6 – Bol bol su içmeye özen göstermelisiniz. Asitli içecekler, alkol ve aşırı şekerli içeceklerden uzak durulmalıdır.
7 – Ara öğün önemlidir, en az birinde probiyotik yoğurt veya kefir tüketilmelidir.
8 – Düzenli egzersiz sıvı dengesini düzenlemeye yardım eder, fiziksel aktivite süresince nabız kontrol edilmelidir.
9 – Kiloyu korumak önemlidir. Çünkü alınan her fazla kilo; damarlar üzerinde ekstra basınç oluşturur, dolaşımın yavaşlamasına neden olur ve vücuttaki sıvı dengesinin bozularak rahatsızlıkların oluşmasına sebep olur.

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.