Yasemin Fatih Amato

Dudaklarınız çatlamasın!

Küresel ısınmanın da etkisiyle kış bu sene ülkemizde, geçtiğimiz yıllara göre daha yumuşak geçiyor. Ama her soğuk havada gündeme gelen cilt kuruluğu, ciltte meydana gelen çatlaklarımız değişmiyor. Bugün size zaman zaman gün içinde canımızı acıtan dudak çatlamaları hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Böyle bir giriş sonrası dudak çatlaklarının ana sebebinin sadece iklim şartları olmadığını söylesem ne dersiniz? Soğuk havayla ilgisi olmayan pek çok farklı sebepten dolayı da dudaklarınız çatlayabilir. Özellikle günlük hayatta sık kullandığınız kozmetik ürünler veya çok sevdiğiniz bir şekerleme dudak çatlamasının baş sorumlusu olabilir. Ya da dudak kuruluğu nedeniyle sık sık dudak yalamak bir kısır döngüye dönüşebilir. Stres yüzünden sık sık dudaklarını yalayanlar veya dudak çiğneme alışkanlıkları olanlarda hem fazla tükürük dudakları kuruttuğu için hem de tükürükteki sindirim enzimleri tahriş ettiği için dudak çatlaması görülebilir. Aynı şekilde çok fazla A vitamini desteği alıyorsanız, beslenmenizde A vitaminine aşırı derecede yer veriyorsanız ya da kullandığınız ilaçlar nedeniyle A vitaminini fazlaca alıyorsanız dudaklarınız soyulup çatlayabilir.

Dudağınızın çatlamasının sebepleri neler olabilir?

Değişen hava koşulları
Dudak çatlaması en çok kuru soğuk havalarda veya yazın güneşe maruz kalınması sonucu görülür.
Bol su tüketmek,
Dudak kremi kullanmak,
Kuru ortamlardan kaçınmaya çalışmak.

Alerjik durumlar
Farkında olmadan vücudunuz için aldığınız vitaminlerden kaynaklı olabilir. Örneğin: B12 vitamin desteği alanlar kobalta karşı alerji geliştirebiliyorlar.
Asitli yiyecekleri sık ve aşırı tüketmek, tıpkı güneşe karşı hassas ciltlerde görüldüğü şekilde dudakların çatlamasına neden olabilir.
Metal nesnelere karşı alerjik durumda görünmeyen sorunlar içerisinde yer alabilir. Teneke kutulu içecekler, konserve kutusunda yer alan yiyecekler ya da metal kırtasiye eşyalarını ağza götürmek dudakların tahriş ve çatlamasına neden olabilir.
Yanlış nefes almak, doğru nefes almayı bilmemek. Burnunuzdan nefes almayı zorlaştıran etmenler varsa zorunlu olarak sıkça ağızdan nefes alıp vermek zorunda kalırsınız. Bu da dudaklarınızın kuruyup, çatlamasına sebep olabilir.

Bilmeden kullanılan kimyasallar
Bazı dudak bakım kremlerinde yer alan fenil salisilat (salol) gibi maddeler dudak çatlamasına yol açabilir.
Diş macunları içerisinde yer alan guaiazulene ve lauril sülfat (SLS) çatlamalara sebep olabilir.
Çoğu rujda bulunan propil gallat da temas ettiği yeri kurutup, çatlatabiliyor.
Ağız gargarası gibi diş bakım ürünlerinde tatlandırıcı olarak kullanılan sinnamik asit ve kırmızı boya da dudak çatlamasına yol açabilir.

Bazı yaşanılan rahatsızlıklar
Sedef benzeri cilt rahatsızlıkları, ender de olsa dudakları etkileyebilir. Dışarıdan göze çarpacak derecede kalın kabuklanmalar olmuşsa, bu cilt hastalıklarından şüphelenilebilir.
Tiroit sorunları vücutta pek çok soruna yol açtığı gibi, dudakları da etkileyebilir.
Büyüyen bademcikler, geniz eti veya uyku apnesi dudak çatlamasının ana nedeni olabilir. Gece boyunca ağızdan nefes alıp verilmesi sonucu dudaklar kurur ve nemsiz kalarak çatlayabilir.

İlaçların yan etkisi
Tansiyon hastalarının sıkça kullandığı ilaçların en önemli yan etkilerinden biri dudak çatlamasıdır.
Psikiyatri alanında kullanılan lityum içerikli ilaçlar, dudak çatlamasına neden olabilir.

Dudak çatlamasını nasıl önleyebilirsiniz?

Soğuk, rüzgarlı havalardan kaçınmanız gerektiği gibi çok güneşli havalarda da dikkatli olmalı dudak koruyucu kullanmalısınız.
Yaşadığınız ortamda nemi eksik etmemeye çalışın, özellikle soğuk havalarda ısıtıcılar nemi kurutur.
Gün boyunca sadece dudaklarınızı değil, cildinizi de susuz bırakmayın. Bol su için.
Hassas bir bünyeye sahipseniz alerjik reaksiyonlar göstermeniz kolaydır. Bunu göz önüne alıp vücudunuza zarar verecek ürünlerden uzak durmaya çalışın.
Burnu tıkalı yatmayın, gece boyunca kolay nefes almanızı sağlayacak önlemler alın.
Dudaklarınız kuruyup, çatladıysa; tedavi sürecinde tuzlu, acı gibi baharatlı yiyeceklerden kaçının. Bu baharatlar iyileşmeyi geciktirebilir.
Dudaklarınızı sık sık yalıyorsanız, bu alışkanlığınızı bırakmaya çalışın.

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.