Yasemin Fatih Amato

Selülit azaltıcı ve ödem söktürücü çaylar nelerdir?

Selülit; özellikle kadınlarda çokça görülen ve adiposit adı verilen derialtı yağ hücre gruplarının kan ve lenfatik dolaşımı bozmasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Özellikle kan ve lenfatik dolaşımı etkilenen bölge, zaman içerisinde yağ hücre gruplarının arasında oluşan fibrotik bantların deride çöküntülere ve portakal kabuğu görünümüne neden olmasıyla ortaya çıkar.

Ödem; vücuda alınan sıvı ile vücuttan atılan sıvı arasındaki dengenin bozulması sonucu meydana gelir. Ödemin kendisi zararlı değildir, ancak altta yatan farklı bir durumun işareti olabileceği için, kişinin bir doktora görünmesi gerekir. Sebep ne olursa olsun, basit yaşam tarzı değişiklikleri ve ev tedavileriyle ödem semptomlarında bir miktar rahatlama sağlanabilir.

Selülit azaltıcı çaylar

Erkeçsakalı

Halk dilinde keçi sakalı olarak bilinen bu bitki, doku ve damar büzücü etkilerinden dolayı selüliti azaltıcıdır. Doğu Anadolu ve Karadeniz yaylalarında görülen ve aktarlarda da satılan erkeçsakalı çiçeği, selülite çözüm için suyla kaynatılıp içilmelidir.

Enginar Yaprağı

Yeteri kadar enginar yaprağı ince ince kıyılır. Suda haşlanır, demlendikten sonra süzülür. Aç karnına, çoğunlukla sabah erken saatlerde iki, üç bardak içilirse selülitlerden azalma olduğu gözle görülecektir.

Karışık bitki çayı

2-3 yaprak melisa, 2 adet avakado yaprağı, 1 yaprak funda, 1 çay kaşığı ucu zencefil, bir tutam biberiye, 4-5 adet maydanoz sapı, 1 yaprak sinameki ve çeyrek dilim limon. Tüm malzemeler, limon hariç 1 su bardağına katılarak 2 dakika kaynatılmalıdır. 10 dakika kadar demlendikten sonra limonu ekleyebilirsiniz. Tüketirken şekersiz içmenizi öneririm.

Yeşil Çay

Antioksidan deposu olarak bilinen yeşil çay; metabolizmayı hızlandırarak, yağ oluşumuna bağlı olarak ortaya çıkan selülitlere etki eder. Yeşil çay ile birlikte zencefil, limon karışımı günlük olarak alınırsa, selülite etkisi daha hızlı olacaktır.

Biberiye

Aktarda satılan biberiye alınıp, kaynatılır ve günde iki bardak tüketilir. Özellikle tüm çaylarda şekersiz tüketmek gerekir. Biberiye çayını hamilelerin, yeni doğum yapmışların ve kan basıncı sorunu yaşayanların tüketmesi tavsiye edilmez.

Ödem söktürücü çaylar

Elma ile Adaçayı

1 kırmızı elma, 1 limon, 1 tarçın çubuğu, yarım çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı biberiye, 1 tatlı kaşığı Adaçayı, 1 litre su. Elma ve limonu 4 parçaya doğrayın ve bir kabın içine koyun. Tarçın, biberiye ve karabiber ekleyin. Kabın içerisine 1 littre suyu ilave ederek kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra güzelce süzün, şeker yerine bal koyarak tatlandırıp içebilirsiniz.

Nane ve ıhlamur çayı

Yarım demet maydanoz ve taze nane, 1 limon, birkaç dal ıhlamur, 1litre su. Maydanoz, taze nane, limon ve ıhlamuru suya koyun ve kaynatın. Karışımı süzerek bir kabın içerisine alın. Sabah aç karnına 1 bardak içmeye çalışın.

Karahindiba

1 bardak su, 2 çay kaşığı Karahindiba. 3-4 dakika kaynatılmış suya 1 çay kaşığı karahindiba ekleyin, sonra kapağı kapatın ve 5 dakika demlemeye bırakın. Kesinlikle ne şeker ne de bal ekleyin, bu tatlandırıcılar çünkü çayın etkisini azaltacaktır.

Zencefil

Bir parmak ucu büyüklüğünde zencefil, 1,5 bardak su, bir çay kaşığı bal. Bir parmak ucu büyüklüğündeki zencefil parçasını soyun ve 15 dakika boyunca 1,5 bardak suda ince dilimler halinde kaynatın. Kapağı kapalı bir şekilde kaynamasına özen gösterin. İçerisine bal ekleyin ve süzün. Dinlendirdikten sonra afiyetle içebilirsiniz.

Bir parmak ucu büyüklüğünde zencefil, 1,5 bardak su, bir çay kaşığı bal. Bir parmak ucu büyüklüğündeki zencefil parçasını soyun ve 15 dakika boyunca 1,5 bardak suda ince dilimler halinde kaynatın. Kapağı kapalı bir şekilde kaynamasına özen gösterin. İçerisine bal ekleyin ve süzün. Dinlendirdikten sonra afiyetle içebilirsiniz.

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.