Yasemin Fatih Amato

Şimdi vitaminlerin tam zamanı…

ciltbakimi

Meslek gereği bir çok insanla konuşup, görüşüyorum. Özellikle iklim geçişlerinde gözlemlediğim şikayetler nerdeyse herkeste aynı. “Saçım dökülüyor, tırnağım kırılıyor, bunlarla başa çıkmak için hangi vitaminleri kullanmalıyım?” gibi bir çok soruya muhattap oluyorum. Ve eczanelerde bu iklim değişikliklerinde neredeyse en çok vitamin kompleksleri satılıyor.

Vitaminler gerçekten vücudumuz için olmazsa olmazlardan. Saç dökülmesinin, tırnak kırılmalarının, ciltte meydana gelen mevsimsel problemlerin, sivilcelerin, egzama ve alerjik problemlerin tedavisinde çok gerekli. Vitaminler bizim için bu kadar önemliyken onları anlatmadan bu dönemi geçiremezdik.

Vücudumuzun en güzel ve en önemli özelliği kendi kendini tamir edebilmesidir. Bu tedavi de ancak alınan vitaminlerle sağlanır. Özellikle dış etkenler, kirli hava, güneş, yorgunluk, stres gibi durumlarda vücudumuz onlarla savaşır. Ve en büyük cephaneyi vitaminlerden sağlar. Ayrıca sağlıklı beslenme, temiz hava, spor, güneşten korunma, sigaradan uzak durma bu iyileştirici etkiyi kolaylaştırır.

Gelelim vitaminlere…

Aldığımız tüm gıdalar, cildimizin ışıltısına, yağ ve nem oranına, kırışıklıklara, saç ve tırnaklarımıza yansır. Cildimizi güzelleştiren besinlerin en önde gelenleri, A-B-C-D-E-K vitaminleri, bakır, krom, çinko, demir, selenyum, magnezyum gibi mineraller, Koenzim Q-10 enzimi, Omega 3 ve Omega 6 gibi temel yağ asitleridir. Likopen, yeşil çay ve soya fasulyesi de cildimizi koruyan ve geliştiren, önemli besinler arasında yer alırlar.

A vitamini: Mucizeler yaratan vitamindir. Akneli veya güneşten hasar görmüş ciltler A vitamini ile tedavi edilir. Hücre yenilenmesini sağlar, saçları ve mukoza dokusunu korur, yaraların hızla iyileşmesinde önemli bir rol oynar. A vitamini önemli bir antioksidan olduğu için vücudumuzun ve cildimizin enfeksiyonlara karşı direncini arttırır.

B vitamini: Bu vitaminin eksikliği büyük sorunlara yol açar. Çünkü B kompleks vitaminleri hücresel gelişim için gerekli olan enzimlerin oluşmasına yardımcı olur.

C vitamini: Cildin su kaybını önler. Alt deride kollajen ve elastinin oluşmasını sağlar. Ve serbest olmayan radikalleri durdurur. Gözaltı morlukları ve göz çevresindeki kırışıklara karşı da etkilidir.

D vitamini: Kemik sağlığı için önemlidir. Ama daha fazlası da var. Çünkü D vitamini cildimiz için de gereklidir. D vitamini üretebilmek için biraz güneş ışığına ihtiyacımız var. Haftada 3 kez, 15 dakika kadar yüz, kol ve bacaklarımızı güneşe göstersek yeterlidir.

E vitamini: Hücrelerin su tutma gücünü artırır. Ayrıca sağlık ve gençlik kaynağıdır. Çok etkili bir antioksidandır. Bu vitamin hücre yenilenmesine yardımcı olur, yaşlanma sürecini geciktirir, ayrıca yaraların iyileşmesine katkıda bulunur.

A ve C vitaminleri meyve ve sebzelerde bol miktarda bulunurlar. E vitaminini ise sadece yağlardan alabiliriz. Bu nedenle kontrolsüz ve bilinçsiz yapılan diyetler vücutta onarılması mümkün olmayan yaralar açabilir. Çünkü yağ zararlıdır etkisi ile çıkılan yolda, doğru alınmayan yağlar E vitamininin eksikliğine neden olur.

Vitaminleri dışarıdan alabileceğimiz gibi doğal yollarla alınması tercih sebebidir. Genelde doğal tüketim ile karşılanmayan durumlarda takviye vitaminlerini daha çok tercih ediyoruz.

Koenzim Q-10: Hücrenin enerjisini arttıran güçlü bir antioksidandır. Yaşlanmaya neden olan serbest radikallerin etkisini azaltır. Ayrıca kalp ve damar sağlığını korur ve destekler.

K vitamini: Kanın pıhtılaşmasındaki en önemli etkenlerden biridir. Eksikliğinde kanamaya eğilim artar, pıhtılaşma süresi uzar. Bu nedenle K vitaminini kozmetik dünyasında kılcal damar çatlamaları, varisler ve gözaltı morlukları tedavisinde kullanırlar.

Selenyum: Dokuların nefes almasını kolaylaştıran, cildin elastikiyetini arttıran, önemli bir antioksidandır. Aynı zamanda güneşten gelen UV ışınlarının zararlı etkilerini azaltır.

Bakır: En etkili cilt yenileme ürünlerinden biridir. Bu madde kollajen ve elastin üretimine yardımcı olan bir antioksidandır. Ayrıca dolgun tutan başka maddelerin (glukozaminoglikanlar) yapımına da yardımcı olur.

Çinko: Nerdeyse bir tutam çinko vücudunuzdaki 100 kadar enzimi harekete geçirir. Hücre yenilenmesi için gerekli olan genetik materyalin bir kısmını temin eder. Çinko cilt sorunlarında, özellikle akne problemlerinde en etkin tedavilerden biridir.

Vitamin dışı katkı maddeleri

Yeşil çay: Konsantre haldeki yeşil çay cilde haricen sürüldüğünde güneş hasarlarını önler. Ayrıca iltihaplanmaya karşı direncimizi arttırır, cildi yumuşatır. Yeşil çay maskeleri gözaltındaki morlukları hafifletir.

Soya izoflavonları: Soya fasulyesinde bulunan genistein maddesinin, kollajen üretimine yardımcı olur. Ayrıca soyalı kremler cildin su tutma gücünü arttırır. Böylece ince kırışıkların haffletilmesinde yardımcı olur.

Aslında işin özü doğal vitaminler sizin gençlik iksirinizdir. Kendinizi yorgun, sıkıntılı ve gergin hissetmeye başladığınız anlarda sebzeler ve meyveler dışında harici vitaminlerde alabilirsiniz. Böylece vücudunuzun direncini artırabilir, vücudunuzda oluşan kırışıklık, gerginlik ve sarkmalara karşı önlem almış olursunuz.

O zaman ne duruyorsunuz önce vücudunuz sonra cildiniz için şimdi vitamin zamanı…

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.